This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

Παναγία Τσαμπίκα Ρόδου - Β' μέρος

x

Παναγιά Τσαμπίκα, Ρόδος

Η εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας βρισκόταν αρχικά στο Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου στην Κύπρο. Από την Κύπρο, με τρόπο άγνωστο μέχρι σήμερα, η εικόνα απομακρυνόταν και βρισκόταν στο βουνό Ζαμβύκη του Αρχάγγελου της Ρόδου. Η απώλεια της εικόνας προκάλεσε αναστάτωση στους μοναχούς του Κύκκου που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την εντοπίσουν.

Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι στο βουνό Ζαμβύκη η Παναγία φανερώθηκε σε έναν βοσκό που μένει στην απέναντι περιοχή της βρύσης του Αιμαχού (Γιεμαχιού). Ο βοσκός είδε το φως της Παναγίας αλλά αρχικά δεν έδωσε σημασία. Το είδε και την επόμενη βραδιά. Την τρίτη φορά αποφάσισε να ανεβεί στο βουνό, για να δει από κοντά τι συνέβαινε.

Όταν έφθασε στο ύψωμα είδε την εικόνα της Παναγίας να φωτίζεται στο «κυπαρίσσι το αεράτο», όπως αποκαλούν το δέντρο που είχε σταθεί η Παναγία. Από το γεγονός αυτό πήρε η εικόνα και το όνομα της, αφού η λέξη «τσάμπα» στην τοπική διάλεκτο της Ρόδου σημαίνει σπίθα, φωτιά.
x

Παναγία η Τσαμπίκα στη Σούδα

x

Διαδρομή Για Την Παναγία Τσαμπίκα (Πέρα Χωριό Νήσου)

Η σωστή διαδρομή για να ανεβείτε στο βουνό και να επισκεφθείτε την Παναγιά Τσαμπίκα στο Πέρα Χωριό Νήσου (Kύπρος) και να απολαύσετε την υπέροχη θέα. Σας προτείνω να το κάνετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος ! Το video φτιάχτηκε με σκοπό να βοηθήσει τους απανταχού geocachers σε σχέση με αυτό:

-----====================================-----

This is the proper route to visit Panagia Tsampika chapel in Pera Chorio Nisou and enjoy the view. This video was recorded in order to help geocachers to find the chapel and park safely near ground zero. Cache link: ttp://goo.gl/OmojM

Google Maps Route:
x

Παναγία Τσαμπίκα

x

Panagia Tsampika - Pera Chorio Nisou

If you like this video please share and subscribe!

Visit our website for more destinations in Cyprus


Article and photos:

Website:
Facebook:

Μονή Παναγίας Φιλερήμου, Ρόδος / Monastery of Filerimos, Rhodes Greece

Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 267 μ. στο ομώνυμο λόφο του Φιλερήμου και είναι αφιερωμένη στη Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή. Στη θέση αυτή βρισκόταν η Ακρόπολη της Ιαλυσού και ο αμφιπρόστυλος, δωρικός ναός της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιέως (3ος -2ος π.χ.αι.). Στα ερείπια του ιερού χτίσθηκε παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική (5ου μ.χ. αι.) από την οποία διασώζεται το σταυροειδές Βαπτιστήριο. Την εποχή των Ιπποτών, τον 14ο αιώνα, αναστηλώθηκε η λιθόκτιστη γοτθική εκκλησία (δίπλα στο Βαπτιστήριο) και στη συνέχεια χτίσθηκε το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας με το εντυπωσιακό καμπαναριό της. Το μοναστήρι καταστράφηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ξανακτίσθηκε τον 15ο αι. και λειτουργούσε από μοναχούς του Τάγματος των Καπουτσίνων (17ος αι.) μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει, εκτός από το Βαπτιστήριο και την γοτθική Μονή, ερείπια του ναού της βυζαντινής Μονής (10ου αι.), τον αναστηλωμένο ναό της Παναγίας (15ου αι.) καθώς και την βυζαντινή υπόγεια εκκλησία του Aγίου Γεωργίου του Xωστού (με τοιχογραφίες του 14ου αι.) που λέγεται ότι κτίσθηκε από τον Απόστολο Λουκά. Υπάρχουν επίσης 2 παρεκκλήσια, ένα για τους ορθόδοξους και ένα για τους καθολικούς. Από την ανατολική είσοδο, ο επισκέπτης ανεβαίνει μια πλατιά πέτρινη σκάλα και οδηγείται στον μοναστηριακό χώρο διασχίζοντας την «Οδό του Μαρτυρίου» (ή τον Γολγοθά). Η οδός αυτή είναι λιθόστρωτη, φέρει 14 χαλκογραφίες πάνω σε βωμούς στη μια πλευρά της (που ιστορούν τα Πάθη του Κυρίου) και καταλήγει σ’ ένα Σταυρό 18 μέτρων, από τον οποίο – μέσω μιας στρογγυλής σκάλας – μπορεί κανείς να θαυμάσει πανοραμικά τη θέα σε όλο το νησί. Η παρουσία παγωνιών είναι έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φιλερήμου (11ου αιώνα) βρισκόταν στη Μονή μέχρι το 1523. Στο πέρασμα των αιώνων μετακινήθηκε στην Ιταλία, τη Μάλτα, τη Ρωσία, το Βερολίνο και από το 2002 φιλοξενείται στο Μπλε Παρεκκλήσι του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου.

Highlights Τσαμπικα Αγγελικη

ΒΙΝΤΕΟ HD- Παναγιά Υψενή Λάρδου - Ρόδος www.allaksogolies.gr

Στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, 50 χιλ. από τη πόλη της Ρόδου, με κατεύθυνση προς την ιστορική Λίνδο και στο χωριό Λάρδος, κρυμμένο μέσα στο άλλοτε καταπράσινο δάσος, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Υψενής ή Γυψενής...

Δυο είναι οι πιθανές εκδοχές για τα προσωνύμια της Παναγίας.

Υψενή, από το ύψος στο οποίο είναι χτισμένη η Μονή, εξ ου και ο λαϊκός στίχος Ω Παναγιά μου Υψενή, που 'σαι στα Ψηλώματα.

Περισσότερα στο

Μονή Καμμυρί, Ρόδος

Η Ιερά Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Καμμυριώτη βρίσκεται πάνω στον ομώνυμο λόφο, περίπου 4 χλμ. Β.Δ. του χωριού Μάσσαρι.

Η μονή κτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ και είναι αφιερωμένη ως ανάμνηση του θαύματος στις Χωναίς της Μικράς Ασίας.

Το Καμμυρί είναι ένα από τα πιο ωραία μοναστήρια της Ρόδου. Έχει εξαιρετική θέα, εκπληκτικό καμπαναριό αλλά και πολλούς οντάδες, επτά συνολικά, στους οποίους έμεναν οι επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί γνωστοί και σημαντικοί άνθρωποι όπως, ο βασιλιάς Παύλος ο Α΄ και η γυναίκα του Φρειδερίκη.

Υπάρχει επίσης, μια μεγάλη τραπεζαρία και ένα φούρνος που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες, τόσο των επισκεπτών όσο και των καλόγερων που έμεναν αρχικά εκεί. Σήμερα, παρ’ ότι το μοναστήρι έχει χάσει μέρος από την παλιά του αίγλη, συνεχίζουν να το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες αλλά και προσκυνητές από διάφορα μέρη της Ρόδου και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν λίγες παλιές τοιχογραφίες αλλά αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο είναι η μεγάλη εικόνα του Ταξιάρχη και τα πολλά τάματα των επισκεπτών. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα η εικόνα αυτή, υπήρχε μια άλλη εικόνα, που όπως λέγεται, ήταν τόσο άγρια που πολλές έγκυες γυναίκες απέβαλλαν από το φόβο τους!

Το μοναστήρι εορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου και κατακλύζεται κάθε χρόνο από ντόπιους και ξένους προσκυνητές!

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΑΣΤΙΔΑ ΡΟΔΟΣ

Περισσότερα στο
x

ΕΛΕΟΥΣΑ-ΡΟΔΟΣ 31/5/2020

ΕΛΕΟΥΣΑ-ΡΟΔΟΣ 31/5/2020(ΧΑΒΟΥΖΑ)

Το Concentramento της Ρόδου: Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά.

Το Concentramento της Ρόδου
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, με εντολή του διοικητή των «ιταλικών νήσων του Αιγαίου» Cesare Maria De Vecchi, όσοι Δωδεκανήσιοι είχαν ελληνική υπηκοότητα συνελήφθησαν από καραμπινιέρους και οδηγήθηκαν σε περιορισμένο χώρο της τάφρου της παλιάς πόλης της Ρόδου.
Μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από τριακόσιοι άντρες ηλικίας από δεκαοκτώ έως εξήντα ετών, από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου, βρέθηκαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο που έμεινε γνωστό με το όνομα «Κοντσεντραμέντο», αιχμάλωτοι ενός πολέμου του οποίου το θέατρο των επιχειρήσεων βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η αγωνία του εγκλεισμού και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης αντισταθμίστηκαν από το πνεύμα ενότητας και πατριωτισμού που διέκρινε τους κρατουμένους καθώς και από την έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε στο σύνολό του ο ροδιακός λαός.
Παρόλες τις αντιξοότητες, οι έγκλειστοι Δωδεκανήσιοι δεν έπαψαν να ελπίζουν και να ονειρεύονται, έπειτα από αιώνες σκλαβιάς, την πολυπόθητη κι ακριβοπληρωμένη λευτεριά.

Του ιδρύματος ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου όπως κάθε χρόνο είναι η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και το γειτονικό Αίγιο πανηγυρίζει μιας και την έχει ως Πολιούχο του, Παναγία Τρυπητή.

Μονή Θάρρι, Ρόδος

Υπάρχουν ενδείξεις πως, στα προχριστιανικά χρόνια, στο χώρο αυτό υπήρχε ναός του θεού Απόλλωνα, στα ερείπια του οποίου χτίστηκε, κατά τον 5ο αιώνα, παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία. Ο υπάρχων ναός που είναι αφιερωμένος στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, χρονολογείται μεταξύ 9ου και 11ου αιώνα και είχε ξύλινη στέγη. Κατά τον 12ο ή στις αρχές του 13ου αιώνα έγιναν οι πιο δραστικές μετασκευές, διαμορφώνοντας τον αρχιτεκτονικό τύπο του ναού σε ελεύθερο σταυρό με τρούλο με εγγεγραμμένο το βραχύ ανατολικό σκέλος και εκτεταμένο το δυτικό.

Ο ναός προκαλεί ενδιαφέρον και για τις τοιχογραφίες του που χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 18ο αιώνα. Στα σπαράγματα των τοιχογραφιών στα ανατολικά του ναού έχει εντοπιστεί η ανεικονική διακόσμηση της ξυλόστεγης βασιλικής εκκλησίας. Χρονολογούμενες στα τέλη του 12ου αιώνα είναι οι τοιχογραφίες δυο ολόσωμων Ιεραρχών, του αγίου Ελευθερίου και του αγίου Γρηγορίου του Ακραγαντινού, που βρέθηκαν στο εσωτερικό του ιερού βήματος. Το 1971 αποτοιχίστηκαν και πλέον φυλάσσονται στη Βυζαντινή συλλογή του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

Στο α΄ μισό του 13ου αι. χρονολογείται η τοιχογραφία που εκτείνεται από το ιερό μέχρι τον τρούλο. Στην κορυφή εικονίζονται ο Παντοκράτορας και στους δυο ομόκεντρους κύκλους οι άγγελοι προσκυνούντες στον Θρόνο. Στο νότιο και βόρειο τοίχος απεικονίζονται ο Νιπτήρας και ο Μυστικός δείπνος αντίστοιχα, ενώ στην Καμάρα απεικονίζονται ανατολικά τρία θαύματα του Χριστού, οι Ιάσεις του εκ γενετής τυφλού, του παραλυτικού της Βηθεσδά και των δέκα λεπρών, η Σαμαρείτιδα και δυτικά η Ανάληψη.

Στις επόμενες φάσεις αποκαλύφθηκαν ελάχιστες τοιχογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται κάποιοι Άγιοι από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ τιμάται σε τοιχογραφία επιβλητικού μεγέθους, κατεστραμμένη στο μεγαλύτερο μέγεθος της, με την σημαντική επιγραφή «[Ο ΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑ]ΗΛ Ο ΘΑΡΙΝΟΣ» (μόνο μερικώς σωζόμενη). Για την διατήρησή των τοιχογραφιών κρίθηκε απαραίτητη η συντήρησή τους, που έγινε το 1965 και το 1966.

Θεωρείται πως τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα υπήρξε μοναστική κοινότητα στο Θάρρι, όμως από το βυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα διασώθηκε μόνο το καθολικό (ο ναός του αρχαγγέλου Μιχαήλ). Ο παλαιότερος γνωστός ηγούμενος της μονής είναι ο ιερομόναχος Γρηγόριος (†1473). Η μονή είχε μια διαχρονική παρουσία μέχρι τον 20ο αιώνα. Μετά την κοίμηση του ηγουμένου Ιγνάτιου (†1916), η μονή περιήλθε σε παρακμή και εγκαταλείφθηκε.

Η αναβίωση ήρθε το 1989, όταν ηγούμενος ανέλαβε ο τότε αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Τσούκος. Έκτοτε, έχει γίνει εκτενής προσπάθεια επισκευών, επεκτάσεων και εξωραϊσμού του περιβάλλοντα χώρου του ναού, που σήμερα πλαισιώνεται από το Ηγουμενείο, την Τραπεζαρία, το μαγειρείο, τον ξενώνα, καθώς και τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού. Τέλος, επί ηγουμενίας του Αμφιλόχιου οικοδομήθηκε, περίπου 150 μ νοτιοδυτικά του καθολικού, το κοινοβιακό συγκρότημα με πυρήνα τον ναό του αγίου Ελευθερίου.

ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΡΟΔΟΥ

Η Περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής Ρόδου την παραμονή 14/08/2014.
Περισσότερα στο
x

Χαιρετισμοί της Παναγίας στο Ιερα Μονη Ζωοδοχου Πηγης

Στην Πάτμο, Ελλάδα - 28 Μαρτίου 2014

Ο Γέροντας Αμφιλόχιος κρούει το Τάλαντο στην Ι.Μ.Παναγιάς Υψενής. #shorts

@VIDEOPACHOMIOS_Channel
Κρούση Ταλάντου από τον Γέροντα Αμφιλόχιο Τσούκο.
*
Ι.Μ.Παναγίας Υψενής Λάρδος Ρόδος 2022

Κρεμαστή

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ασκληπιείο Ρόδου

Ο σημερινός ναός εμφανίζει δύο οικοδομικές φάσεις. Στην πρώτη, η οποία τοποθετείται χρονικά μεταξύ 15ου και 16ου αι., σε αντίθεση με παλαιότερες απόψεις που κατέβαζαν τη χρονολόγηση στον 14ο ή ακόμα και στον 11ο αι., εντάσσεται η ανέγερσή του στον τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο. Στη δεύτερη οικοδομική περίοδο, περί τα μέσα του 19ου αι., ανήκει η προσθήκη ισομήκους ορθογώνιων διαμερισμάτων εκατέρωθεν της δυτικής κεραίας του σταυρού, επιβεβλημένων προφανώς από την ανάγκη κάλυψης του αυξημένου εκκλησιάσματος.

Ο αρχικός ναός είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες, οι οποίες ανήκουν σε τρία τοιχογραφικά στρώματα. Το πρώτο, χρονολογημένο στο α΄ τέταρτο του 16ου αι. εντοπίζεται στο ιερό. Η ζωγραφική της συγκεκριμένης φάσης έχει εκτελεστεί από μία τοπικής εμβέλειας «σχολή» που δρα κυρίως στην Κω και στην Κάλυμνο. Το δεύτερο στρώμα καταλαμβάνει το χώρο του κυρίως ναού και ανήκει στο β’ μισό του 17ου αι. και συγκεκριμένα μεταξύ 1676/1677, βάσει επιγραφών. Η τρίτη φάση αφορά σε ορισμένες επιζωγραφήσεις κυρίως του 1930 εντοπισμένες στο βόρειο και δυτικό σκέλος του σταυρού.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο δεύτερο στρώμα τοιχογράφησης, εκτελεσμένο από τον αγιογράφο και μοναχό Μιχαήλ, καταγόμενο από το Νεοχώρι της Χίου, ο οποίος επέλεξε να εικονογραφήσει σκηνές αντλούμενες από το βιβλίο της Αποκάλυψης. Η σύλληψη του νοήματος του προγράμματος που φιλοτέχνησε απαιτούσε εξοικειωμένους θεατές με τις βιβλικές ιστορήσεις και την απόδοσή τους μέσω αλληγορικών εικόνων.

Η ιστόρηση στιγμιοτύπων από το βιβλίο της Αποκάλυψης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική από καλλιτεχνική και δογματική άποψη για δύο κυρίως λόγους. Αφ’ ενός γιατί πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση απόδοσης του θέματος στα Δωδεκάνησα και αφ’ ετέρου, διότι με χρονολόγηση στα 1676/1677, καθίσταται μία από τους πρωιμότερες στον ελλαδικό χώρο.

Η επιλογή της θέσης εικονογράφησής τους πιθανόν σχετίζεται τόσο με την πομπή του μεταστάντος, όσο και με τη συνήθεια να ενταφιάζονται, διακεκριμένα συνήθως μέλη της εκάστοτε κοινότητας, εντός του ναού. Εξίσου πιθανό είναι οι εγχαράξεις στους τοίχους κάτω από τις παραστάσεις της Αποκάλυψης που αφορούν επικλήσεις προς τεθνεώτες συγγενείς χρονολογημένες σε όλο τον 18ο αι. να απηχούν την παραπάνω παράδοση.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2016 ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΣΙΔΩΡΟ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ.

Shares

x

Check Also

x

Menu