This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Răuceşti Romania

x

Cetatea Neamtului, Tg. Neamt, Romania

Neamț Citadel (Romanian: Cetatea Neamț or Cetatea Neamțului) is a medieval fortress located in north-eastern part of Romania, near Târgu Neamț, Neamț County. It was built in 14th century Moldavia during Petru I of Moldavia's reign and expanded in the 15th century. The citadel played a key role in Stephen III of Moldavia's defense system, along with Suceava, Hotin, Soroca, Orhei, Tighina, Chilia and Cetatea Albǎ.
Lack of reliable information on the origins of Neamţ Fortress had resulted in several hypotheses whose reliability was often questioned. A number of historians and philologists, as A.D. Xenopol, B.P. Hasdeu, D. Onciul consider that - according to the papal bull of 1232 - the Teutonic Knights of Bârsa had built between 1211-1225 on the eastern slope of the Carpathians a castrum muntissimum which was later identified as the citadel. The Germanic (Teutonic or Saxon) hypothesis was acquired by many of Romanian historians.

-~-~~-~~~-~~-~-
Please watch: Skyride to Paradise Point, St Thomas, US Virgin Islands

-~-~~-~~~-~~-~- ---------------
---------------
Dacă vă place munca noastră vă rugăm să considerati puţină donaţie şi un mulţumesc :)
---------------
---------------
If you like our work please consider a little donation and a thank you :)
x

Bătălia de la Borta Dracului (3-16 iunie 1944) - 1 - Situația tactică (zona Târgu Neamț, Moldova)

Turn on English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Bătălia de la Borta Dracului (3-16 iunie 1944) - Partea 1 - Situația tactică
Bătălia de la Borta Dracului (situată în pădurile din zona Culmii Pleșului, la numai 8,3 km NV de Târgu Neamț), desfășurată la începutul lunii iunie 1944, reprezintă cel mai tragic episod de pe teritoriul României în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Aici s-au confruntat în condiții infernale, cu mii de oameni sfârtecați și arși de vii pe o suprafață de câțiva kilometri pătrați, Armata Roșie sovietică aflată în ofensivă și Armata Română (sprijinită de artilerie germană) aflată în defensivă. În această încleștare, pe parcursul câtorva zile, au murit în total (date estimate, dar destul de sigure) circa 14.000 de militari, dintre care 10.000 sovietici și 4.000 români (±germani). O bună parte din cadavre nu au putut fi îngropate, rămânând mult timp la fața locului. Astfel, Borta Dracului depășește cu mult un al tragic episod, mai bine cunoscut, al dezastrului românesc de la Oarba de Mureș (septembrie 1944) unde unități ale Armatei Române au fost trimise de către comanda sovietică într-un atac sinucigaș împotriva unei poziții fortificate germane. S-a vehiculat pentru Oarba de Mureș un număr de 11.000 de morți, dar pierderile reale au fost mult mai mici, un videoclip pe această temă fiind făcut de mine ( ). Bătălia de la Borta Dracului reprezintă ultima victorie Armatei Române împotriva Armatei Sovietice (în ciuda pierderii inițiale, liniile românești de apărare au fost recuperate). În plus, în momentul critic, artileria germană a folosit muniție incendiară, probabil interzisă și care a afectat și Armata Română. Poate că acestea sunt motivele principale pentru care luptele de la Borta Dracului nu au fost atât de bine consemnate în istoriografia de război, mai ales în perioada comunistă.
Împreună cu dl. Lucian Georgescu, cel care este de facto ghidul și expertul (s-a documentat din literatură și de-a lungul anilor a mers pe teren, dar a și vorbit cu o mulțime de localnici dintre care unii au trăit efectiv evenimentele), am urmărit întregul traseu al luptelor, descriindu-le în mai multe episoade (videoclipuri).
În acest prim episod prezentăm situația frontului din zona Târgu Neamț în perioada premergătoare atacului sovietic de la Borta Dracului, acesta reprezentând faza finală a ofensivei sovietice Iași - Chișinău (nordul Moldovei) din perioada 8 aprilie - 6 iunie 1944 și având ca repere principale Prima Bătălie de la Târgu Frumos (9-12 aprilie), Bătălia de la Podu Iloaiei (12 aprilie), culminând cu A doua Bătălie de la Târgu Frumos (2-8 mai). Odată ofensiva sovietică oprită, frontul s-a stabilizat pe aliniamentul Gura Humorului - nord Fălticeni - Târgu Neamț - sud Pașcani - nord Târgu Frumos - nord Iași - Masivul Cornești - Orhei - curs inferior Nistru - Marea Neagră. În sectorul Gura Humorului - Târgu Neamț - Pașcani, Armata 40 sovietică avea în față Armata a 4-a Română.
La est de Târgu Neamț, valea largă a Râului Neamț (Ozana), situată între dealurile bine împădurite Boiștea (la sud) și Pleșu (la nord) era puternic fortificată cu un aliniament de cazemate (construite din timp, după dezastrul de la Stalingrad) întărite cu câmpuri de mine, baraje de sârmă ghimpată, șanțuri anti-tanc și susținute din spate de puncte de artilerie bine fixate. Videoclipul nostru este realizat lângă ruinele unei astfel de cazemate, lângă șoseaua spre Fălticeni (mai precis, la marginea vestică a fostei gropi de gunoi, Puțu Săc, a orașului Târgu Neamț). Valea Râului Neamț (Ozana) deschidea drumul spre Transilvania („spre Berlin”), dar încercările Armatei Roșii de a străpunge aliniamentul de cazemate eșuează, iar comandanții sovietici caută alte soluții. În aceste condiții, beneficiind și de trădare din partea unor localnici dar și militari români, sovieticii decid să atace la nord de Târgu Neamț, prin pădure, un sector mai puțin apărat (doar infanterie) peste Culmea Pleșului. Direcția principală de atac (pe care o vom parcurge în episoadele următoare, circa 10 Km în linie dreaptă) a fost satul Poiana (comuna Brusturi) - Poiana Arsintescu - Poiana Crucii - Poiana Haidău (sau la Doi Peri, locul viitoarei Mănăstiri Sfânta Cruce) - râpele Borta Dracului - Culmea Pleșului (cu Dealul Căprăriei) - coborâre spre satul Nemțișor și Valea Nemțișor. Raportul de forțe estimat este circa 10.000 de luptători români contra 30.000 de luptători sovietici. Într-o primă fază, subunități sovietice au ajuns la Valea Nemțișor, dar au fost respinse înapoi peste deal (Culmea Pleșului). Dacă Armata Roșie ar fi reușit să-și stabilizeze un cap de pod în zona satului Nemțișor, atunci întreaga apărare din zona Târgu Neamț ar fi fost compromisă. Au urmat momente critice în care s-a petrecut cel mai mare și mai crud masacru de pe teritoriul României, finalizate totuși cu recuperarea de către Armata Română a pozițiilor pierdute și menținerea frontului până la 24 august 1944.
x

Un adevărat patriot român VASILE GĂMAN - A True Romanian Patriot (Lunca, Vânători-Neamț, Romania)

Activați subtitrarea în românește! - Turn ON English subtitle!
O vizită în satul Lunca (comuna Vânători-Neamț, lângă Târgu Neamț) la Muzeul Etnografic al domnului Vasile Găman, aduce la pachet cel puțin un dublu câștig. Pe de o parte admirăm colecția etnografică adunată de-a lungul a peste 50 de ani, pe de altă parte asistăm la o lecție de istorie și de patriotism real, sincer, emoționant, cum nu mi-a fost dat să văd până acum. Colecția etnografică, din care bună parte din exponate sunt fie propriile creații ale lui Vasile Găman, fie obiecte care aparțin familiei dumnealui, am prezentat-o aici: . Povestea acestor exponate se întrepătrunde permanent cu amintirile creatorului, rezultând o narațiune vie. Începutul muzeului se leagă de găzduirea acestuia în vechea casă părintească locuită de strămoșii lui Vasile Găman: străbunicul a luptat în 1877 în Războiul de Independență, bunicul în Primul Război Mondial, iar tatăl a murit în dezastrul de la Cotu Donului (Al Doilea Război Mondial). După cum se vede, o familie de patrioți.
Amintirile din frageda copilărie a domnului Vasile Găman se leagă de groaznicele lupte petrecute în vara anului 1944 la Borta Dracului, situată în vecinătatea satului. Este vorba de încercarea armatei sovietice de a străpunge apărarea românească de pe Culmea Pleșului pentru a-și deschide drum spre Transilvania, spre Berlin. Atacul sovietic a avut inițial succes, dar românii au contraatacat respingându-i, momentul cheie fiind marcat de artileria germană care a tras cu proiectile incendiare, în zona Borta Dracului murind deopotrivă sovietici și români, mulți arși de vii, mulți rămânând neîngropați ani la rând, marcând cel mai sângeros masacru pe teritoriul României în cel de-Al Doilea Război Mondial. În legătură cu bătălia de la Borta Dracului am realizat un miniserial în 7 episoade, primul fiind aici:
x

Parcul Natural Vânători Neamţ

Parcul Natural Vânători Neamţ se află situat în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu Suceava, cu precădere în raza comunelor Agapia, Bălţăteşti, Brusturi,Crăcăoani, Vânători Neamţ, Raucesti, Pipirig si a oraşului Tg. Neamţ.

Din punct de vedere geografic, parcul se întinde pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei, subdiviziunea Munţii Neamţului (în partea estică a Carpaţilor Orientali), şi peste Subcarpaţii Neamţului (aflaţi în cadrul Subcarpaţilor Orientali), acoperind o parte a bazinului Ozanei şi Cracăului, între 47°03'10'' şi 47°18'20'' latitudine nordică şi 26°4'20'' şi 26°22'32'' longitudine estică. Suprafaţa parcului este de 30.818 ha, din care 26.190 ha pădure. (
x

Foc de artificii Suceava. Revelion 2023

Foc de artificii din centrul municipiului Suceava, vazut de sus. Revelion 2023

Piatra-Neamț MALL

#mall #piatraneamt

Romania - Bicaz Lake and two richly decorated churches

Bicaz Lake and surrounding mountains (filmed in Auguat 2007 plus an Orthodox monastery and a Lutheran church filmed in September 2008

Tara Motilor (Romania) - O istorie nescrisa ( part 13/16)

Tara Motilor este situata in Muntii Apuseni din Romania, intre raurile Mures (la sud), Somesul Cald si Somesul Rece (la nord si nord-est), Crisul Alb (la vest).

Acest film a fost realizat cu sprijinul Apuseni Adventure :

*
Promotion video film about Tara Motilor situated in the Apuseni Mountains in Romania.

Thanks to the Apuseni Adventure:

Apuseni, Tara Motilor (part 8) - Cheile Ordâncusei

Promotion video about the Apuseni Mountains in Romania.
Tara Motilor (part 8).
From Albac, Gârda de Sus to the Poarta lui Ionele Cave.
Cheile Ordâncusei.
For more information, please visit the site of Apuseni Adventure

Bicaz 2

Bukowina MC iesire Bicaz apr.2008
x

Cabanute abandonate in varful padurii????ATV VLOG❌Traseu nou Agarcia - Secu Vaduri❤️

Vlogurile sunt filmate in zona Neamtului (Bistrita,Vaduri,Agarcia,Pangarati,Bisericani,
Pangaracior,Oantu,Straja,Piatra Neamt,Cuiejdi,etc)

Sunt filmate in perioada Mai - Septembrie 2021.

------------------------------------------------------------------------------------

Daca apreciati acesti videoclip,da-ti un LIKE.

Nu uita sa te abonezi pentru a-mi urmarii toate postarile.
-----------------------------------------------------------------------------------
Bussines email - maverick_aly91@yahoo.com

Facebook -

Instagram -

TikTok -
------------------------------------------------------------------------------------

ATV ul meu - CF Moto 520L 2018 EPS

Masina mea - BMW 120D (Romania)
- AUDI A3 2.0D (Anglia)
--------------------------------------------------------------------------------------
Gadgeturi folosite pentru filmat
+ Go Pro Hero 7 Black
+Drona DJI Mini 2
+Nikon 5300D
---------------------------------------------------------------------------------------
Program de editat - Premiere Rush
--------------------------------------------------------------------------------------

#atvpiatraneamt #atvvlog #alexadamache

Fenomen meteo extrem in satul Petru Voda

EXPRESS DE NEAMT

La Bicaz este asta :D:D

nush...

Shares

x

Check Also

x

Menu