This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Pipirig Romania

x

Mesterul popular Rodica Ciocartau - Pipirig - Neamt

x

Muzeul etnografic VASILE GĂMAN - Ethnographic Museum (Lunca, Vânători-Neamț, Moldova, Romania)

Activați subtitrarea în românește! - Turn ON English subtitle!
Vatră istorică (Cetatea Neamț și alte obiective), spirituală (cea mai mare grupare de mănăstiri în România), culturală (Ion Creangă și alții), zona Târgu Neamț (județul Neamț, Moldova, România) se remarcă printr-o bogată moștenire etnografică. Tradițiile, datinele se mențin și sunt purtate în continuare de oamenii obișnuiți în viața d zi cu zi, dar mai ales la sărbători. De o mare importanță sunt însă creatorii de artă populară care prin colecții, dar și prin lucrările lor, păstrează și dezvoltă aceste tradiții. Dintre creatorii de artă populară din zona Târgu Neamț amintim pe Nicolae Popa și soția dumnealui (din Târpești, trecuți în eternitate; sculptură în lemn și piatră, măști, scrieri și un uluitor muzeu: cu înregistrări din 2001), Elena si Vasile Ciocârlan (comuna Ștefan cel Mare, împletituri din cânepă şi măşti), Ștefan Grigoriu (Târgu Neamț, sculptor în lemn, fiul lui Nicolae Popa din Târpești), Constantin Lungu (Târgu Neamț, sculptor în lemn și metal), Ionela Lungu (Humulești, modelator în lut), Maria şi Iulian Mihalache (Bălţăteşti, ţesături), Costin Lungu (Humulești, cioplitor în lemn), Ion Albu (Timișești, măști populare și tradiții de Anul Nou; urșii și frupul folcloric din Timișești conduși de Ion Albu: /watch?v=i1jUJGIZ_PI și ), Neculai Dolhescu (Dolhești, bundițe cusute), Marinica Todici (Pipirig, țesături covoare), Maria Ungureanu (Târgu Neamț, costume populare), Maria Vasiliu (Târgu Neamț, croșetat), Vasile Neamțu (Nemțișor, mobilier de lemn), Cristina Capră (Pipirig, țesături, textile diverse) și, desigur, lista este incompletă.
Acestora, în satul Lunca (comuna Vânători-Neamț, învecinată cu Târgu Neamț), li se adaugă Vasile Găman, un mare creator și colecționar de artă populară. Acum la o vârstă înaintată, regăsim tinerețea domnului Vasile Găman ca meșter în lemn, pe lângă obiecte bisericești (strane, catapetesme, cruci, troițe, ce pot fi admirate în peste 40 de biserici din țară) fiind și realizator de mobilier casnic și gospodăresc (de la obiecte decorative, la mobilă, ferestre, uși, porți).
Începând cu anul 1988, Vasile Găman înființează în vechea casă bătrânească un muzeu etnografic care cuprinde peste 3.000 de exponate. Una din camere sintetizează căminul tradițional țărănesc al zonei. În muzeu sunt piese colecționate, dar și multe creații personale (scrieri, sculpturi, piese decorative), precum și obiecte care au fost folosite de familie (haine populare, încălțăminte, ustensile de bucătărie etc.).
Prezentându-și colecțiile, domnul Vasile Găman îmbină narațiunea cu poezia personală, și pe lângă diverse episoade din viață, face și incursiuni în istoria locală, dovedindu-se un bun cunoscător și un mare patriot.
x

Bătălia de la Borta Dracului (3-16 iunie 1944) - 1 - Situația tactică (zona Târgu Neamț, Moldova)

Turn on English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Bătălia de la Borta Dracului (3-16 iunie 1944) - Partea 1 - Situația tactică
Bătălia de la Borta Dracului (situată în pădurile din zona Culmii Pleșului, la numai 8,3 km NV de Târgu Neamț), desfășurată la începutul lunii iunie 1944, reprezintă cel mai tragic episod de pe teritoriul României în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Aici s-au confruntat în condiții infernale, cu mii de oameni sfârtecați și arși de vii pe o suprafață de câțiva kilometri pătrați, Armata Roșie sovietică aflată în ofensivă și Armata Română (sprijinită de artilerie germană) aflată în defensivă. În această încleștare, pe parcursul câtorva zile, au murit în total (date estimate, dar destul de sigure) circa 14.000 de militari, dintre care 10.000 sovietici și 4.000 români (±germani). O bună parte din cadavre nu au putut fi îngropate, rămânând mult timp la fața locului. Astfel, Borta Dracului depășește cu mult un al tragic episod, mai bine cunoscut, al dezastrului românesc de la Oarba de Mureș (septembrie 1944) unde unități ale Armatei Române au fost trimise de către comanda sovietică într-un atac sinucigaș împotriva unei poziții fortificate germane. S-a vehiculat pentru Oarba de Mureș un număr de 11.000 de morți, dar pierderile reale au fost mult mai mici, un videoclip pe această temă fiind făcut de mine ( ). Bătălia de la Borta Dracului reprezintă ultima victorie Armatei Române împotriva Armatei Sovietice (în ciuda pierderii inițiale, liniile românești de apărare au fost recuperate). În plus, în momentul critic, artileria germană a folosit muniție incendiară, probabil interzisă și care a afectat și Armata Română. Poate că acestea sunt motivele principale pentru care luptele de la Borta Dracului nu au fost atât de bine consemnate în istoriografia de război, mai ales în perioada comunistă.
Împreună cu dl. Lucian Georgescu, cel care este de facto ghidul și expertul (s-a documentat din literatură și de-a lungul anilor a mers pe teren, dar a și vorbit cu o mulțime de localnici dintre care unii au trăit efectiv evenimentele), am urmărit întregul traseu al luptelor, descriindu-le în mai multe episoade (videoclipuri).
În acest prim episod prezentăm situația frontului din zona Târgu Neamț în perioada premergătoare atacului sovietic de la Borta Dracului, acesta reprezentând faza finală a ofensivei sovietice Iași - Chișinău (nordul Moldovei) din perioada 8 aprilie - 6 iunie 1944 și având ca repere principale Prima Bătălie de la Târgu Frumos (9-12 aprilie), Bătălia de la Podu Iloaiei (12 aprilie), culminând cu A doua Bătălie de la Târgu Frumos (2-8 mai). Odată ofensiva sovietică oprită, frontul s-a stabilizat pe aliniamentul Gura Humorului - nord Fălticeni - Târgu Neamț - sud Pașcani - nord Târgu Frumos - nord Iași - Masivul Cornești - Orhei - curs inferior Nistru - Marea Neagră. În sectorul Gura Humorului - Târgu Neamț - Pașcani, Armata 40 sovietică avea în față Armata a 4-a Română.
La est de Târgu Neamț, valea largă a Râului Neamț (Ozana), situată între dealurile bine împădurite Boiștea (la sud) și Pleșu (la nord) era puternic fortificată cu un aliniament de cazemate (construite din timp, după dezastrul de la Stalingrad) întărite cu câmpuri de mine, baraje de sârmă ghimpată, șanțuri anti-tanc și susținute din spate de puncte de artilerie bine fixate. Videoclipul nostru este realizat lângă ruinele unei astfel de cazemate, lângă șoseaua spre Fălticeni (mai precis, la marginea vestică a fostei gropi de gunoi, Puțu Săc, a orașului Târgu Neamț). Valea Râului Neamț (Ozana) deschidea drumul spre Transilvania („spre Berlin”), dar încercările Armatei Roșii de a străpunge aliniamentul de cazemate eșuează, iar comandanții sovietici caută alte soluții. În aceste condiții, beneficiind și de trădare din partea unor localnici dar și militari români, sovieticii decid să atace la nord de Târgu Neamț, prin pădure, un sector mai puțin apărat (doar infanterie) peste Culmea Pleșului. Direcția principală de atac (pe care o vom parcurge în episoadele următoare, circa 10 Km în linie dreaptă) a fost satul Poiana (comuna Brusturi) - Poiana Arsintescu - Poiana Crucii - Poiana Haidău (sau la Doi Peri, locul viitoarei Mănăstiri Sfânta Cruce) - râpele Borta Dracului - Culmea Pleșului (cu Dealul Căprăriei) - coborâre spre satul Nemțișor și Valea Nemțișor. Raportul de forțe estimat este circa 10.000 de luptători români contra 30.000 de luptători sovietici. Într-o primă fază, subunități sovietice au ajuns la Valea Nemțișor, dar au fost respinse înapoi peste deal (Culmea Pleșului). Dacă Armata Roșie ar fi reușit să-și stabilizeze un cap de pod în zona satului Nemțișor, atunci întreaga apărare din zona Târgu Neamț ar fi fost compromisă. Au urmat momente critice în care s-a petrecut cel mai mare și mai crud masacru de pe teritoriul României, finalizate totuși cu recuperarea de către Armata Română a pozițiilor pierdute și menținerea frontului până la 24 august 1944.
x

Godeni Berevoeşti Slănic 73C Große Walachei Romania Rumänien 19.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.
x

Vulcanii noroioși de la FILIAȘ (Județul Harghita, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Rezervația geologică înființată în anul 1980 și legiferată în 2000 avea patru conuri de vulcani noroioși distribuiți pe o suprafață de un hectar situată la sud-vest de satul Filiaș, component al orașului Cristuru Secuiesc (județul Harghita, Transilvania). Vulcanii noroioși ar fi apărut în 1913 în urma unei explozii de gaze (hidrocarburi). Vulcanii noroioși (sens strict) sunt formațiuni geologice foarte tinere, dinamice și instabile formate din depuneri fine (praf, argilă), generate de emanații reci de ape noroioase și gaze, neavând nicio legătură cu vulcanii propriu-ziși. Vulcanii noroioși (sens strict) se formează pe baza depunerilor noroioase aduse la suprafața pământului de către apa antrenată într-o mișcare ascendentă datorită gazelor care reușesc să evadeze pe accidente tectonice (falii) din unele acumulări de hidrocarburi aflate în adâncime sub presiune. Noi am reușit să identificăm și să analizăm la Filiaș (vezi subtitrarea) numai trei vulcani noroioși. Din punct de vedere morfologic, conform unei teze de doctorat (Gál Andrea, 2010) unul este con vulcanic (format prin depuneri succesive), altul este un dom vulcanic (format prin bombarea crustei solide ce acoperă punga de material noroios), iar al treilea, o calderă noroioasă extinsă, dar mai puțin înaltă. Toți trei vulcanii prezintă slabe emanații de ape noroioase, dar nu și gaze. Nu am reușit să identificăm al patrulea vulcan, el fiind probabil inactiv de mai mulți ani și deja distrus. De asemenea, Gál Andrea (2010) amintește de prezența la Filiaș a încă doi vulcani sub formă de bazine noroioase, fără con, dar care, de asemenea, nu ne-au atras atenția.

Darkness is Coming by Kevin MacLeod este licențiată în baza unei licențe Creative Commons Attribution license (
Sursă:
Artist:

Craiova 4K, Walking in Craiova, 30 min City Walk, Romanian City Centre Tour

Craiova 4K, Walking in Craiova, 30 min City Walk, Romanian City Centre Tour

Hello everyone!

We have now a new movie from my city Craiova, A new walking tour on the streets of Craiova in Romania, but this time, the walking tour will be like have an hour ... we can say complete city centre tour.

And ... how i said before in other movies ... everytime when I spend a few days in my city, in Romania ... and how i do everywhere where i am traveling, i am trying to capture as more as possible from the real life, all the places where i walk, have on this channel a movie.

I want ask you to subscribe to my youtube channel and to press the 'Like' button ... only like this, more people are going to find this movies.

Thanks!

Manastirea Neamt - Targu Neamt

#RomaniaPitoreasca #Neamt #ManastiriRomania #Moldova

Manastirea Neamtu a fost ridicata la circa 16 km de Targu Neamt, fiind considerata cea mai veche si mai insemnata asezare monahala din Moldova.
Documentar realizat de despre Manastirea Neamt.

Manastirea Secu

Manastirea Secu este o vatra de traire duhovniceasca a carei vechime se ridica la aproape 500 de ani. Pe domeniul feudal al Cetatii Neamtului, pe valea Pârâului Secu, în jurul anului 1500 se aseaza un grup de sihastri care cu timpul, vor întemeia în anul 1530 sub conducerea Ieroschimonahului Zosima, calugar de la Manastirea Neamt, schitul cu acelasi nume: Schitul lui Zosima.

Arsenal Park Day 2, CP2 - CP3 ???????? Round 1 Romanian Hard Enduro Championship

2:20 too offtrack or ok? I didn't know but went for it and it wasn't the best idea
10:15 dropping hobby riders like flies!
21:50: steep downhill, but not that steep

Hăbăşeşti Strunga E583 Westmoldau Rumänien Romania 15.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.
x

am fost la baile borsec!!!

#borsec #fontana #harghita

BOBOIESTI peisaje,jud.GORJ

PEISAJE.

Manastirea Sihastria - jud Neamt

- Manastirea Sihastria se afla in partea de nord a judetului Neamt, la 22 km de orasul Targu Neamt, pe soseaua ce duce spre Pipirig -- Vatra Dornei. Drumul spre manastire paraseste soseaua la 15 km, trece peste Ozana si patrunde pe valea paraului Secu. Dupa 4 km de mers pe langa stanci si stejari seculari apare in cale Manastirea Secu, iar dupa alti 3 km de mers spre sud vei descoperi in toata splendoarea ei Manastirea Sihastria.

Manastirea Sihastria este un loc de pelerinaj care atrage anual zeci de credinciosi dornici sa viziteze vechea bisericuta de lemn si cimitirul in care este ingropat Parintele Cleopa si Parintele Paisie Olaru. De la Sihastria la schitul Sihla, pentru a vedea pestera Sf Teodora, se poate ajunge cu masina sau pe jos, pe marcajul cruce albastra.

Manastirea Sihastria este un locas plin de lumina si har, un loc de o frumusete naturala rar intalnita cu o liniste extraordinara si una din importantele manastiri din Moldova, judetul Neamt iar daca vei reusi sa o vizitezi vei simti acel sentiment de inundare a sufletului cu har dumnezeiesc.

Vezi galeria foto aici:

Băniţa Merişor Crivadia Baru 66 E79 Județul Hunedoara Siebenbürgen Romania Rumänien 20.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Pasul Petru Vodă, între Poiana Largului și Târgu Neamț. 4K 60fps

Pasul Petru Vodă este o trecătoare din Carpații Orientali localizată pe DN15B la o altitudine de 900 m în Munții Stânișoarei. Pasul este situat pe porțiunea de drum dintre Târgu Neamț și coada Lacului Izvorul Muntelui, între satele Petru Vodă aflat la vest și Pluton aflat la est.
x

Dăbâceni Ileanda Bizuşa Băi E58 Siebenbürgen Rumänien Romania 15.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

FESTIVALUL PORNITI PLUGUL FETI FRUMOSI VATRA DORNEI

TRADITII SI OBICEIURI ROMANESTI
Colinde si obiceiuri traditionale din Moldova, ROmania

********************************************************************
Vrei sa vezi mai multe clipuri cu locatii turistice din Romania? ????????????
Nu uita sa te ABONEZI la canalul nostru pentru ultimele noutati.

********************************************************************
All videos are available for licensing, contact me here: office@nelstill.com
********************************************************************
Facebook:
Instagram:
Tweeter:
Website:
Website:

********************************************************************
DO NOT USE THIS VIDEO UNDER ANY CIRCUMSTANCES WITHOUT PERMISSION, ALL COPYRIGHTS BELONG TO:
NELSTILL VIDEO PRODUCTION: Our passion is creating video content that truly brings a destination to life for the viewer.
WE PRODUCE travel film presentation, graphics AE CS, advertising, film and editing, weddings, news events.

********************************************************************
You may also like:
▶️Visit and Discover Bucovina:
▶️Romania - The most beautiful attractions:
▶️Transfagarasan Highway Romania:
▶️Bigar Waterfall:
▶️The Turda Salt Mine:
▶️Brasov:
********************************************************************
#Bucovina #Iasi #PatrimoniulCultural #RegiuneaNordEst #ADR #VisitRomania #DiscoverRomania #VisitMoldova #HelloBucovina #VisitBucovina #RomaniaAutentica #Vaslui #Botosani #ManastiriledinBucovina #Mestesuguri #Gastronomie #Autentic #DolhestiiMici #Cotnari #CetateaSucevei #CetateaNeamt #StefanCelMare #Romania2018 #palatulcultulturiiiasi #MitropoliaIasi #MitropoliaHusi #calatorestecumine #NelstillVideoProductionPRODUCTION MEDIA NELSTILL: filmari si montaj video evenimente si locatii turistice.

Pictura lui Nicolae Grigorescu la Mănăstirea Zamfira România.

Pictura lui Nicolae Grigorescu la Mănăstirea Zamfira România. Aceste secvente fac parte din DVD de prezentare produs de Manastire si care poate fi procrat de la magazinul Mănăstiri. Pentru comenzi online DVD, producție filme și DVD, contact e-mail: fanturism@gmail.com

Costeşti Spătaru E85 Rumänien Romania 14.4.2016

Der Weg ist das Ziel... komm fahr mit in meinem Goggomobil =G=
Sightseeing in Krisenregionen, Armenviertel, Bürgerkriegsgebieten.
Along radioactive Death-Zones, MOAs, No-Go and Civil-War Areas.

Boboiesti , amintiri de neuitat , jud. Gorj.

Evelina Ionita-Cirstoiu

Shares

x

Check Also

x

Menu