This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Grumăzeşti Romania

x

Mănăstirea - BRĂDIȚEL - Monastery (Neamt County, Moldova, Romania)

Activați subtitrarea în românește! - Turn ON English subtitle!
Mănăstirea Brădițel se găsește pe Dealul Brădițel, deal împădurit situat la 25 km de Târgu Neamț (prin Grumăzești), cât și de Piatra Neamț (prin Bodești).
Istoria monahismului la Brădițel începe în 1925 când aici se retrag călugări rămași pe stil vechi după ce, cu un an înainte (1924), Biserica Ortodoxă Română adoptase noul calendar și alte „inovații”. În anii 1927-1930 ei construiesc aici un mic paraclis de lemn care, împreună cu chiliile, va fi dărâmat în 1936 de orânduirea potrivnică stiliștilor.
Maica Macaria Samoilă, închinoviată la Mănăstirea Văratec, rămânând credincioasă vechiului calendar, este nevoită 20 de ani (1927-1947) să pribegească prin pădurile Neamțului, timp în care a fost și arestată, bătută, umilită. În anul 1947 ea, schimonahia Macaria, este numită stareță la Mănăstirea Brădițel, în anul următor începând construcția primei biserici, construită din chirpici și lemn. În lipsa tuturor autorizațiilor, biserica nou făcută nu a avut inițial turnuri cu cruci. În anii 1956-1958 s-au făcut reparații și modificări fiind adusă la o formă adecvată. Această biserică va fi sfințită în secret în 1978.
Cutremurul din 1977 și ploile abundente din primăvara anului 1988 au afectat grav biserica, impunând construcția unei biserici noi, solide, din piatră și cărămidă. În lipsa autorizațiilor, măicuțele încep totuși lucrările în luna mai 1988 sub conducerea stareței Maria Gheorghe. Noua biserică din piatră se construiește împrejurull celei vechi. La vreo trei săptămâni, după ridicarea parțială a zidurilor, sosesc autoritățile pentru a le demola și atunci intervine un moment dramatic: stareța adună măicuțele care se prind de mână în jurul bisericii zicând: „«Omorâți-ne pe noi, să cădem sub ziduri și pe urmă stricați biserica”. Impresionați, muncitorii refuză să se apuce de demolare. Se primește dispoziție de la București ca zidurile să nu fie demolate, iar mănăstirea primește o amendă mare. Lucrările totuși continuă, la sfârșitul lui august 1988 fiind demolată vechea biserică rămasă în interior.
Sfințirea noii (actualei) biserici s-a făcut pe 31 iulie 1995 de către IPS Mitropolit Vlasie în fruntea soborului Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi. Mânăstirea „Brădiţel” are hramul mare ,,Acoperământul Maicii Domnului” şi hramul mic „Izvorul Tămăduirii”.
Biserica actuală are formă de cruce, cu fundaţie din piatră şi beton, cu arcade şi bolţi din cărămidă. Doar catapeteasma și stranele sunt făcute de meseriași, iar restul, de la pictură, până la dantelăria din lemn lucrată mărunt, reprezintă priceperea și truda de mulți ani a măicuțelor.
Obştea mânăstirii numără peste 100 de maici şi surori, conduse din 1990 de stareța Varvara Blaga după rânduielile şi Canoanele Sfinţilor Părinţi şi după Tipicul Sfântului Sava.
În mânăstire există ateliere de pictură, sculptură, tricotaj, ţesut, croitorie. Sursa principală de întreţinere o constituie cultivarea pământului şi creşterea animalelor.
Alte mănăstiri de maici, de stil vechi din zonă sunt Mânăstirea Brădăţel (județul Suceava, dar cu care se mai face confuzie de nume) și Mânăstirea Dobru (Vânători-Neamţ, județul Neamț).
x

BOBOIESTI peisaje,jud.GORJ

PEISAJE.
x

Descoperind târgul din Humulești cu Lucian Georgescu - Partea 1 (Târgu Neamț, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Oborul din Humulești este urmașul vechilor târguri din Târgu Neamț care de-a lungul timpului au migrat din perimetrul orașului spre periferie până a ajuns unde este acum, pe celălalt mal al Ozanei, în Humulești. Oborul din Humulești este situat în zona unde copilul Ion Creangă obișnuia să se scalde, dar pe vremea când Ionică (Ion Creangă) încerca să vândă pupăza din tei, ceasul satului, târgul era situat în cu totul altă parte și anume la poalele Cetății Neamț.
În prezent, oborul din Humulești are un dublu rol. În primul rând aici se ține târgul săptămânal (schimbat recent în ziua de sâmbătă), iar în al doilea rând, în săptămâna Rusaliilor, este un mare bâlci (dar și acesta în legătură cu hramul și târgul Mănăstirii Neamț, al Înălțării Domnului în ziua de Rusalii).
Numele de „obor” (târg de animale) sub care este cunoscut târgul din Humulești, nu mai este așa de corect, fiind de fapt mai mult un bazar. În zilele de târg, zona este foarte animată și vin negustori de la mari depărtări, Târgu Neamț fiind situat la tranziția dintre munte și câmpie.
Mulți negustori, așa cum vedem în videoclip, nici nu mai intră în perimetrul oborului, ci își expun marfa pe drumul de acces de la podul de la Humulești (care traversează Ozana făcând legătura cu orașul Târgu Neamț) până la poarta oborului.
Videoclipul de față surprinde aspecte ale târgului tocmai pe acest sector, de la pod până la poarta oborului. Persoanele cu care intrăm în contact și discutăm aspecte ale mărfurilor, dar și probleme de viață, sunt următoarele: Dl. Butnariu din Grumăzești (căciuli tradiționale de blană), un domn din Grumăzești (caș), doamna Mina Irimia din Humulești (covoare decorateive făcute manual), un domn din Târgu Mureș (coșuri de nuiele făcute manual), domnul Ferdinand Copos (lucrător în tablă), doamna Maria Sârghi din Grumăzești (ciorapi de lână împletiți manual), o familie din Grumăzești (brânzeturi) și domnul Averescu din Târgu Neamt (geambaș de cai).
x

Șosete de lână împletite manual - Zi de târg în Humulești cu Lucian Georgescu (Târgu Neamț, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește!
În videoclipul de față, în continuarea înregistrărilor făcute în decembrie 2023 în oborul din Humulești cu ocazia zilei de târg săpătămânale, intrăm în discuție cu o doamnă mai în vârstă care încearcă să-și mai completeze mica pensie vânzând tradiționale șosete de lână, împletite manual, cu andrele, de către dumneaei. Raportul dintre timpul petrecut pentru împletirea a unei perechi (circa 3 zile) și prețul (40 lei perechea, circa 8 euro) duce în derizoriu efortul, munca și priceperea. De-a lungul timpului, aceste șosete groase din lână au fost purtate iarna de toată lumea, dar între timp „vremurile” s-au mai schimbat. Lecții de viață ....
x

Driving In Romania (Oravita-Bozovici) 1/4

Black Sea Coast -Road near the sea from Tuzla to Costinesti.-Drum de coasta de la Tuzla la plaja .

#BlackSea #RoadNearTheSea #FunOffRoad #MareaNeagra
Black Sea Coast -Road near the sea from Tuzla to Costinesti.-Drum de coasta de la Tuzla la plaja .

Astept in comentarii impresiile voastre.Daca v-a placut sau nu este important sa aflu.Deocamdata atit s-a putut.Sunt deschis la orice idee de continut sau colaborare.Un like si un suscribe m-ar ajuta.Multumiri anticipate.
I'm waiting for your impressions in the comments. Whether you liked it or not, it's important to find out.I am open to any idea of content or collaboration
A like and a subscribe would help me.
Thanks in advance.
Black Sea Coast from Eforie Nord-Tuzla-Costinesti
1.November 2021-Black Sea Coast -Road near the sea from Tuzla to Costinesti.-Drum de coasta de la Tuzla la plaja .

2.Road near Black Sea Coast-2-Road from Tuzla to Costinesti on the coast and Evangelia shipwreck .

3.April 2021-Drum coasta Tuzla-Costinesti-Intare Tuzla Plaja si loc pentru campare pe traseu coasta Marii Negre

4.April 2021-Drum de coastaTuzla-Costinesti cu acces zona 2 de plaja si de campare de linga Costinesti- Episod 2

5.Coasta Marii Negre de la Eforie Sud la Costinesti si Neptun-Black Sea Coast from Eforie,Tuzla,Neptun.

6. Plaja Tuzla-Costinesti Marea Neagra-The Black Sea coast,the Costinesti-Tuzla beach-November 2021



Powered by: Tractari Auto Constanta BulRom

Tractari Auto Constanta BulRom
efectueaza servicii de tractari auto pe platforma si transport autoturisme,dar si asistenta rutiera, in Constanta dar si in Romania , Bulgaria si UE.
Tractari auto pe platforma si autoplatforme specializate. 0040.722.327.887

Tractari Auto Constanta BulRom
performs towing services on the platform and car transport, but also roadside assistance, in Constanta but also in Romania, Bulgaria and the EU.
Car towing on the platform and specialized car platforms. 0040,722,327,887

Tractari Auto Constanta BulRom
führt Abschleppdienste auf dem Bahnsteig und im Autotransport, aber auch Pannenhilfe in Constanta, aber auch in Rumänien, Bulgarien und der EU durch.
Abschleppwagen auf der Plattform und spezialisierte Fahrzeugplattformen. 0040,722,327,887

Tractari Auto Constanta BulRom
извършва услуги по теглене на платформата и автомобилен транспорт, но също така и пътна помощ в Констанца, но също така и в Румъния, България и ЕС.
Теглене на автомобили на платформата и специализирани автомобилни платформи.
0040 722 327 887

Facebook

Despre carti cu:


Fun buggy on the move

Fun buggy tour since 1992

Shares

x

Check Also

x

Menu