This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Crasna Romania

x

DN10 Valea Buzăului - Lacul Siriu #travel #romania #nature

22.10.2021
Barajul şi lacul de la Siriu, judeţul Buzău, reprezintă una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice din ţară. Puţini sunt însă cei care ştiu cu ce sacrificii a fost realizat cel de-al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară. A fost necesară strămutarea unei comunităţi, pentru a permite crearea lacului de acumulare.
Cu o înălţime de 122 de metri şi o lungime a coronamentului de 570 metri, Barajul Siriu este al doilea baraj de anrocamente ca mărime din ţară, după Barajul de la Gura Apei, construit în munte, pe Râul Mare, la aproximativ 40 de km de Haţeg, al cincilea din Europa şi al 12-lea din lume.
Construcţia barajului a durat aproape două decenii, între 1975 şi 1994 şi a fost realizat după o metodă inovatoare pentru acele vremuri, fără ciment, numai din pământ, piatră, steril şi miez din argilă. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu. Construcţia hidrotehnică e realizată prin depunerea de anrocamente. Tehnica relativ nouă, prin care se înlocuiesc barajele de beton, se bazează pe principiul unui nucleu impermeabil de argilă uscată. Ca tehnologie de construcţie, se aşează straturi succesive de argilă uscată, flancată în secţiune de pânze verticale groase de nisip, apoi pietriş, rocă măruntă, până la bolovani mari. În contact cu apa, argila uscată îşi măreşte volumul şi devine impermeabilă. Rolul stratelor amintite e de rezistenţă şi de a filtra bine apa ce ajunge ,,liniştită la nucleul argilos. Barajul a dus la formarea unui lac cu lungimea de 11.5 kilometri şi un volum de 155 milioane de metri cubi de apă.
De o frumuseţe rară, lacul Siriu, aflat la zece kilometri amonte de localitatea Nehoiu, este o acumulare de apă destinată producerii de energie electrică în hidrocentrala Nehoiaşu. Lacul, adânc de peste o sută de metri mai are ca scop alimentarea cu apă potabilă şi industrială a localităţilor din zonă şi irigarea terenurilor agricole. Construirea barajului a implicat schimbarea rutei drumului naţional DN 10 pe linia de contur a lacului Siriu, cu această ocazie construindu-se mai multe viaducte.
Odată cu construirea barajului Siriu, aproximativ 300 de gospodării care erau în raza construcţiei au fost evacuate şi reînfiinţate majoritatea în centrul comunei unde acum sunt cele mai impunătoare case şi formează satul ce poartă numele popular “Între Gârle”. Au fost mutate la o altitudine mai mare inclusiv cimitirul şi monumentul Eroilor de la Siriu.
x

calatorie in muntii buzaului

Începând de astăzi, telespectatorii români au la dispoziţie o noua sursă de inspiraţie pentru călătoriile lor - televiziunea Travel Mix.

Travel Mix îşi propune să promoveze turismul în toate formele lui: călătorie, afaceri, cultural, medical, religios, agroturism, ecoturism şi să ofere tuturor telespectatorilor posibilitatea să descopere noi destinaţii turistice.

Acest proiect de promovare a turismului românesc este rodul muncii unei echipe formate din 35 de oameni talentaţi, profesionişti în domeniu.

Postul Travel Mix are o tematică foarte diversificată: de la oraşele lumii, capitale europene, ghid de calatorie, destinaţii de lux, croaziere, destinaţii exotice, hoteluri de lux, restaurante de top, bar&pub, parcuri de distracţie, travel shopping, business travel, plaje de vis, pârtii de ski, trasee turistice, agenţii de turism, last minute, sporturi de vacanţă, locuri si oameni, jurnalist de ocazie, pescar în România, descoperă România, balneo turism, agro turism, muzee sub lupă, is
x

Exclusiv în România: Mănăstirea Crasna, judeţul Prahova (@TVR1)

Moment din ediţia emisiunii Exclusiv în România, difuzată duminică, 26 iunie, la #TVR1, când am vizitat : Mănăstirea Crasna din comuna Izvoarele, judeţul Prahova.

Sumarul ediţiei este pe tvr.ro







Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, postat pe niciun canal media online sau pe rețele sociale fără acordul TVR.

TVR este marca înregistrată și este protejată.
x

Best Places To Visit In Romania , Arnota Monastery

Arnota Monastary / Manastirea Arnota
A wonderful place blessed by God.
Un loc minunat, binecuvantat de Dumnezeu.
Visit:

Video editing by Georgian Marzea
Photo by Monica Bucur

All video files, audio file and Filmora software are licensed to Georgian Marzea.


x

Alte 7 Manastiri ortodoxe deosebite din Romania!

#ortodox #ortodoxia #manastireaneamt #manastireaputna #romania #manastireortodoxa

Am selectat alte 7 Manastiri deosebite din Romania.
Hai sa vle vedem impreuna!

Top 7 Manastiri in Regiunea Istorica Oltenia!

#romania #tismana #europe #moldova #basarabia #ortodox
Hai sa vedem impreuna 7 manastri in regiunea istorica Oltenia!

Nu uita sa te inscrii la canalul meu sa lasi un like si sa distribui acest video.
Multumesc!

Mânăstirea Logreşti, județul Gorj, România

Mai multe detalii aici:

2008-(10)-(02) Bucuresti Nord Crasna 160INTRE BARBOSI SI HANU CONACHI

Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.

6 locuri de poveste in Gorj

Am vizitat 6 locuri in jud. Gorj intr-o singura zi
-Manastirea Polovragi
-Pestera Polovragi
-Cheile Oltetului
-Pestera Muierii
-Padurea Colorata
-Casuta Rasturnata

What can you see in Romania - Moreni Monastery / Mănăstirea Moreni

Moreni Monastery is located 27 km from Vaslui, in the commune of Deleni. The monastery can be reached from DN 24 (Vaslui - Bârlad) through Crasna, Costești, Moreni.
The Moreni monastic complex is built in a unitary architectural style in which traditional elements are taken over and include
the church and the old bell tower,
church - chapel,
tower - bell tower,
chili,
trapeze,
Scriptoria Center,
the museum of religious art,
library,
outbuildings and the enclosure wall

Mănăstirea Moreni este situată la 27 km de Vaslui, în comuna Deleni. La mănăstire se poate ajunge din DN 24 (Vaslui - Bârlad) prin Crasna, Costești, Moreni.
Complexul monahal Moreni este construit într-un stil arhitectural unitar în care sunt preluate și includ elemente tradiționale
biserica și vechea clopotniță,
biserică -paraclis,
turn - clopotniță,
chili,
trapez,
Centrul Scriptoria,
muzeul de artă religioasă,
bibliotecă,
anexele și zidul de incintă
#ManastireaMoreni #MoreniMonastery #MagiaCuvintelor

Magia Cuvintelor online:



Toate drepturile rezervate. Reproducerea neautorizată reprezintă o încălcare a legilor aplicabile. Pentru a evita încălcarea drepturilor de autor, nu încărcați acest videoclip pe canalul dvs.
All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws. To avoid copyright infringement, do not upload this video to your channel
x

Primavara la Manastirea Crasna

Manastirea este situata la 50 km N de Ploiesti pe soseaua Ploiesti-Brasov prin Valenii de Munte-Cheia, pe raza comunei Izvoarele, fiind construita in padure, langa paraul Crasna, la poalele muntilor Ursoaia. Inceputurile vietii monahale in tinuturile Prahova - Teleajen sunt mai putin cunoscute, mai ales pentru secolele XIV-XV. Cu toate acestea, sihastri izolati s-au nevoit in zona subcarpatica pe Valea Prahovei si a Teleajenului inca din secolul XIV, insa abia la inceputul secolului XV s-au constituit in mici comunitati monahale. Aceasta retrasa asezare pustnicesca a luat fiinta la inceputul secolului XVIII, intemeiata probabil de cativa sihastri de la Valeni. Prima atestare documentara, un act de donatie in care se arata ca aici era un schit de calugari avand o biserica de lemn, dateaza din anul 1745. Biserica de lemn cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, asezata intr-o poiana singuratica, era inconjurata de cateva chilii pustnicesti.

Proprietarul acestor locuri, postelnicul Dinu Constantin Potlogea, fiul preotului Radu Potlogea din Izvoarele, hotaraste zidirea actualei biserici ca biserica de mir pentru satul Bajenari, unde se refugiasera locuitorii din imprejurimi dupa 1821, din cauza navalirii turcilor. Constructia inceputa in 1824 a durat pana in 1828 cand s-a facut sfintirea bisericii si episcopul Chesarie al Buzaului a sugerat ca acesta asezare monahala sa devina schit. Primul staret a fost chiar ctitorul Constantin Potlogea, calugarit cu numele de Chesarie. Acesta doneza schitului mosia sa si a construit chilii din lemn pe care le-a populat cu calugari adusi de la Cheia, Ciolanu.

In 1836, Nicolae, singurul fiu al staretului, se calugareste cu numele de Nil monahul si doneaza si mosia lui schitului. Staretul a infiintat aici o scoala pentru copiii din satele vecine, care, in timpul cursurilor, stateau in internatul schitului pe cheltuiala acestuia. Secularizarea averilor manastiresti in 1864, face ca schitul sa decada si cei 2-3 calugari care au mai ramas l-au inchinat manastirii Cheia si i-au schimbat si numele in schitul Crasna. In 1920, cand mai avea un singur calugar, manastirea a fost jefuita de ocnasii de la Slanic. Din 1964 schitul a inceput sa se refaca, gratie staretilor Ghedeon, Galaction, si Nicodim.

Biserica veche a schitului este in forma de cruce. Naosul este despartit de pronaos prin 4 coloane care sustin o arcada a boltei. Usa de la intrare in pronaos este din lemn sculptat. Catapeteasma lucrata la Viena, are o sculptura demna de admirat, acoperita cu foita de aur; sunt de admirat si cele doua icoane de Irineu Protcenco. Pridvorul inchis, mai jos decat restul constructiei, lasa impresia ca a fost adaugat mai tarziu. Nu este pictat ci varuit in alb. Are o singura turla mare pe naos. In exterior zidurile sunt simple, varuite in alb. Acoperisul este din sindrila, pardoseala din placi de piatra. Pictura a fost facuta in 1832-1834, de un necunoscut.

Clopotnita, la 40 m de biserica, este construita din caramida si piatra, acoperita cu sindrila. Gangul mai nou este pictat de Ioan si Daniela Moldoveanu. Intre clopotnita si biserica este construit din piatra si caramida un frumos aghiasmatar cu un acoperis de tabla. In 1983 biserica a fost renovata, iar in 1991 s-a repictat de Ioan Chiriac prin grija Prea Fericitului Patriarh Teoctist. Dupa revolutia din 1989, prin stradania PC staret Galaction Stanga (actualul Episcop al Alexandriei si Teleormanului), ajutat de obste si credinciosi, s-a construit un monument al eroilor pictat de Ioan si Daniela Moldoveanu, o cladire cu etaj pentru oaspeti, iar alaturi de ea o alta cladire masiva din caramida si piatra, cu doua etaje, cu chilii pentru calugari. S-a ridicat o noua biserica din caramida si beton, acoperita cu tabla. Este o constructie dubla, care are si un paraclis. Din anul 2001 schitul s-a transformat in manastire.

Crasna Monastery the suspension bridge

Pelerini pe podul suspendat spre Sf. Manastire Crasna in toamna anului 2011

Hiking 66 km on Via Transilvanica in Bucovina, Romania ????????

Blog article describing my complete Romania road trip in detail:

Blog article with full description of this 3-day hike:

The Via Transilvanica is a hiking trail that is about 1200 kilometers long and starts in Putna in the North of Romania close to the Ukrainian border and ends in Drobeta Turnu-Severin at the Serbian Border. It is divided into sections of usually around 20 kilometer with each time a village at the start/end where you can book accomodation and eat something.

The Bucovina section of the Via Transilvanica consists of 6 sections. I decided to hike only the last 3 days of this region. From Sadova to Poiana Negri.

Over the course of the 3 days I met lots of wonderfull people such as Sergiu and his family that invited me in to their off-grid hydro powered cabin in the woods.

Also I met 3 cool Romanians from Bucharest who where taking the same route as me.

Marius was collecting mushrooms in the forest when I met him. Cool dude!

Chapters:
0:00 Day 1: Visiting Iezer Lake in Sadova
03:16 Day 2: Hike from Sadova to Pasul Mestecăniș
09:20 Visiting Sergiu in his off grid hydro powered cabin
27:21 Day 3: Hike from Pasul Mestecăniș to Vatra Dornei
28:57 Meeting Marius that is searching for Mushrooms in the forest
41:07 Visiting Vatra Dornei city
45:05 Day 4: Hike from Vatra Dornei to Poiana Negri

_________________
Live updates from the road on my Instagram:
_________________
For more details about all the activities I do, visit my travel blog at
_________________
Gear that I use:

All-round backpack:
Multi-day backpack:

Copyright free music library:

(*These are affiliate links. When you buy something through these links, I earn a small commission at no extra cost for you. Thanks!)

Góry Fogaraskie (Romania Trip 2019)

Wyprawa w Góry Fogaraskie. Sierpień 2019.

2011-(05)-(14) Husi Crasna 115PANA LA INTRAREA IN CRASNA

Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.
x

2008-(10)-(02) Bucuresti Nord Crasna 108INTRAREA IN URZICENI

Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.

2011-(05)-(14) Husi Crasna 110INTRAREA IN OLTENESTI

Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.

2008-(10)-(02) Bucuresti Nord Crasna 154INTRE BARBOSI SI HANU CONACHI

Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.

2008-(10)-(02) Bucuresti Nord Crasna 173SPRE TECUCI

Every video description is found in it's name, and in the playlist where the video is included, respectively.
Descrierea fiecarui videoclip se gaseste in nume, respectiv in playlist-ul din care face parte.

SUZANA MONASTERY - A CHARMING PLACE TO MEDITATE AND RELAX #TRAVELROMANIA 2020

Find serenity and peace of mind at this beautiful nun monastery.
#travelromania #manastireasuzana
Footage taken by mobile phone.


––––––––––––––––––––––––––––––
Reverie by Scott Buckley
Creative Commons — Attribution 3.0 Unported — CC BY 3.0
Free Download / Stream:
Music promoted by Audio Library
––––––––––––––––––––––––––––––

Shares

x

Check Also

x

Menu