This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

10 Best place to visit in Corund Romania

x

Harghita Roadtrip | Top 5 atracții din #Harghita | vlog38

În acest video vedeți o zi plină de activități interesante de făcut în Harghita❤️

Huntanya:

SkiGyimes:

Viaductul Caracău: Viaductul Caracau este un viaduct de cale ferata pe tronsonul Miercurea Ciuc - Ghimes, dat in folosinta la 18 octombrie 1897.
In timpul ostilitatilor din Primul Razboi Mondial, grinda centrala a fost complet distrusa (1916). Armatele austro-ungare au reusit in anul urmator sa monteze o grinda dreapta, dar sustinuta la o treime din deschidere de o palee metalica de peste 40 m inaltime. Aceasta solutie, cu titlu de provizorat, a ramas in exploatare 27 de ani.
Ca urmare a luptelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, trupele germane l-au distrus complet in 1944. Odata cu incheierea razboiului, viata economica a tarii incepe sa isi revina si astfel se reia legatura peste munti. Din decembrie 1944 si pana in 12 februarie 1945, constructorii romani au realizat un viaduct provizoriu, complet din lemn (3.600 metri cubi). Aceasta a fost o performanta unica in istoria constructiilor feroviare.
In paralel, s-a inceput constructia unui nou viaduct, care a fost pus in functiune la 14 septembrie 1946. Noua constructie a viaductului a fost cel mai mare pod de cale ferata executat din beton armat din Romania. Lungimea totala a viaductului este de 264 m, bolta are deschiderea de 100 m, iar sageata este de 37 m.

Mini Transilvania Park:

Galeria Porților Secuiești: Orbán Balázs s-a născut în satul Poloniţa din apropierea oraşului Odorheiu Secuiesc, într-o familie secuiască cu tradiţie veche pe aceste meleaguri. A studiat la Odorheiu Secuiesc, însă în primăvara anului 1846 a părăsit meleagurile natale, pentru ca să revină abia în 1859. În anii absolutismului şi în perioada de relativă relaxare imediat următoare, el a cutreierat Ţinutul Secuiesc. A ajuns în fiecare localitate, a vizitat toate ruinele şi atracţiile naturale, luând notiţe şi imortalizând cele văzute cu aparatul de fotografiat. Între 1868 şi 1873, Orbán Balázs a publicat cele şase volume ale operei sale de marcă “Descrierea istorică, arheologică, geografică şi etnografică a Ţinutului Secuiesc”.
A murit fără urmaşi, lăsând totul moştenire neamului secuiesc din care s-a tras. Respectându-i-se ultima dorinţă, Orbán Balázs a fost înmormântat la Seiche. În faţa mormântului său a fost aşezat un şir de porţi secuieşti, dintre care prima fusese chiar poarta casei sale.

Heart Of Jesus Lookout: The 'Heart of Jesus' look-out is a work of art in the form of a statue depicting Jesus Christ, located on the outskirts of Farkaslaka (Lupeni) a village in Harghita County, Transylvania. The stainless steel 22-meter-high statue can be found on top of Gordon Hill (some 953 meters above sea level), it is the highest statue in Eastern Europe, representing Jesus Christ. The statue was designed by the sculptor Walter Zawaczky, erected in December 2011.


If you have any QUESTIONS post them in the comment section below!
Don’t forget to SUBSCRIBE for more videos!


INSTAGRAM:
@onetakewonder @patrichi.bianca
@romanianfes

Bianca’s #youtube channel:


ABONEAZA-TE GRATIS pentru a face parte din comunitate:

MUZICA EPIDEMICSOUND (o luna gratis pentru creatori de continut):


DONATE FOR THIS VLOG:
REVOLUT: @juliealpiniada
PAYPAL:

Check out other playlists:

VLOGS:


ALPINIADA:


FIND ME:
YouTube -
Instagram
Facebook -
BlogSpot -


Love, Julie
x

Sovata m-a lasat fara cuvinte !!!

Abonati-va la canal si activati clopotelul sa nu pierdeti postarile urmatoare !!!

Instagram:
Facebook:

Songs used:
1.Background Upbeat Corporate by Infraction [No Copyright Music] _ Trade
2.Technology Stylish Future Bass by Infraction [No Copyright Music] _ Arriving Light
3.Epic Drone Music by Infraction [No Copyright Music] _ Planet Earth
4.Cinematic Background Music by Infraction [No Copyright Music] _ Time
5. Music from #InAudio: Epic Cinematic Hip-Hop by Infraction [No Copyright Music 2019] _ Better.
6.Travel Pop Dance Music by Infraction [No Copyright Music] _ Education
7.Star Wars Trailer Cinematic by Infraction [Copyright Free Music] _ The Victorious
Jo Cohen & Sex Whales - We Are [NCS Release]-outro
Tobu & Syndec - Dusk [NCS Release]-intro
x

Explore Romania - Snails hill - Corund - Harghita county #Shorts

???????? Snails Hill - Corund - Harghita county - Romania
???????? Csiga-domb - Korond - Hargita megye - Románia
???????? Dealul melcilor - Corund - Judetul Harghita - Romania
If you like the video, feel free to subscribe to our channel and leave a comment below.
#shorts #romania #visitromania #exploreromania #travel #nature #travelvlogs
x

Muzeul Aragonitului din Corund (Harghita, Transilvania, România)

Activați subtitrarea în românește ! - Turn ON English subtitle !
Vizitarea ”Muzeului Aragonitului” (sau ”Muzeul de Aragonit”) de la Corund (Korond) trebuie să înceapă cu vizitarea fostei exploatări de aragonit situată în vecinătate, în Dealul Melcului, acum rezervație naturală geologică și excelent amenajat turistic cu punte de lemn, platformă de belvedere și panouri explicative. Practic intrăm într-un fel de „canion” care reprezintă de fapt aragonitul de calitate bună, deja exploatat. Pe peretele „canionului” putem vedea totuși depuneri frumoase de aragonit de diverse culori. La capătul „canionului” este prezent un fenomen geologic excepțional, și anume un izvor cu apă sărată sub presiune din care se depun cruste carbonatice. Detalii privind acest loc puteți vedea într-un videoclip anterior:
Aragonitul de la Corund nu este pur, întotdeauna fiind însoțit de cantități variabile de calcit. Factorul care dictează depunerea aragonitului și nu a calcitului este presiunea.
Calcitul și aragonitul sunt minerale polimorfe (aceeași compoziție chimică, dar cu structură cristalografic diferită) ale carbonatului de calciu (CaCO3): calcitul cristalizează în sistemul romboedric (trigonal), iar aragonitul în sistemul rombic. Calcitul este un mineral foarte comun, el alcătuind roca monominerală numită calcar (sau marmură, calcar metamorfozat) care poate forma munți întregi. Spre desebire de calcit, aragonitul este mult mai rar, mai ”greu” (greutate specifică 2,9 g/cmc față de 2,7 g/cmc) și mai dur (3,5-4, față de duritatea 3 a calcitului). Aragonitul se deosebește și prin structura sa radiar-aciculară, spre deosebire de calcar (sau marmură) care este masiv. În plus, aragonitul este metastabil, prin încălzire la 410°C trecând în calcit.
Muzeul Aragonitului se găsește la drum, vis-a-vis de fosta exploatare (Dealul Melcului și Băile sărate Unicum), exact în fostul atelier de prelucrare. Muzeul stă mai mult închis, dar noi am avut noroc de Dl. Pál Zoltán Ferenc, ghid profesionist specializat pe zona Corund, probabil custode al muzeului, pe care tocmai îl prezenta unui grup de tineri. Un număr de telefon găsiți pe panoul de lângă muzeu. Muzeul a fost înființat în 2012 în fostul atelier de prelucrare a aragonitului, după ce urmașii lui Knop Vencel au recuperat clădirea.
Povestea aragonitului începe cu anul 1908 când Knop Vencel, inginer ceh la minele de aur de la Zlatna, vede depozitele de aragonit de la Corund. În 1914, la vârsta de 35 de ani, își dă demisia de la Zlatna și pune pe picioare exploatarea și prelucrarea aragonitului de la Corund. Piesele confecționate din aragonit, deloc ieftine, erau foarte căutate. Afacerea înflorește și datorită faptului că avea buni meseriași, corundenii având o îndelungată tradiție în arta ceramicii. Piese prelucrate din aragonit au fost comandate chiar de Casa Regală a României. Într-o vitrină putem vedea chiar duplicatul unei cutii pentru bijuterii comandată de Regina Maria. Afacerea intră în declin după Primul Război Mondial în care moare unul din fiii lui Knop Vencel, el însuși căzând prizonier. După moartea subită în 1941 a lui Knop Vencel, activitatea mai continuă până la naționalizarea din 1948. După 1950, statul român reia exploatarea, dar folosind explozivi pentru extragerea aragonitului, zăcământul este repede distrus.
Putem vedea atât bucăți brute de aragonit, cât, mai ales în vitrine, piese din aragonit de o rară frumusețe: seturi pentru birou, vaze, vase, cutii pentru bijuterii, pipe, piese de șah, capete de baston, scrumiere, obiecte decorative etc. Deși aragonitul nu este nici măcar piatră semiprețioasă, ci o piatră decorativă, el este numit „piatra prețioasă a secuilor” (sau „diamant secuiesc”), înnobilarea venind din talentul meșterilor artizani care au prelucrat-o.
Korondi Aragonit Múzeum
x

Traveller’s Guide: Tourist attractions in Harghita County

author: Camelia Popa; photos: Organizaţia Geoecologică Accent, Mihai Moiceanu, Bence Mate, Eugen Cojocariu; audio: Ana-Maria Popescu

8 locuri faine de vizitat în judeţul Harghita, România - Drone video

Hai să-ţi arăt 8 obiective turistice din judeţul Harghita
Viziteaza Harghita Playlist

???????????????????? ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????? ???????????? ????????????. ????????????????????????????????
00:00 Intro
00:07 Parcul Mini Transilvania
00:50 Muzeul Porţilor Secuiesti
01:05 Statuia Inima Lui Isus
01:29 Lacul Roșu
01:54 Bobul de lângă Lacul Roșu
02:11 Cheile Bicazului
02:33 Podul Suspendat – Parcul Naţional Cheile Bicazului
03:02 Lacul Sfânta Ana

????????̂???????? ???????????? ???????????????????????? ???????????????????????????????????? ???????????????????????????????????? ???????? ????????????????????????????❓

=================
???? VISIT ROMANIA ► PLAYLIST:

???? DISTRIBUIE DACA TI-A PLACUT ACEST VIDEO SI PRIETENILOR TAI!
► Nu uita să te abonezi la canalul meu de Youtube ►
► Ne gasesti si aici:
Website: ►
Website: ►
Canal de muzica: ►
Canal de evenimente: ►
==========================

SOCIAL MEDIA
►Facebook:
►Instagram:
►Tweeter:
►Tiktok:

#DescoperăRomânia #CălătorieCuSuflet #ObiectiveTuristice #CruceaDePeCaraiman #CimitirulVesel #CastelulCorvinilor #VârfulOmu #Mocănița #CetateaViscri #ChipulLuiDecebal #CetateaSighișoara #TunelulCelor365DeSfinți #CetateaRâșnov #BisericaDeLaDensuș #transalpina #statuialuiisus #hargita #visitharghita #romania #romaniamagica #romaniapitoreasca #nelstillvideoproduction #nelstill #nelstillromania #travel #România #visitharghita #nelstillvideoproduction #romaniapitoreasca

Aragonitul de la CORUND - The Aragonite (Corund-Korond, Transylvania, Romania)

Turn on English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !

La marginea vestică a comunei Corund (Korond), la nord de drumul național spre Praid, se găsește Dealul Melcului (sau Firtuș) care a fost exploatat pentru aragonit. Un areal de 8 ha a fost instituit în anul 1980 ca rezervație geologică de interes național, conținând urmele a trei vechi exploatări de suprafață de aragonit.
Aragonitul este unul din cele trei minerale polimorfe (aceeași compoziție chimică, dar cu structură cristalografic diferită) ale carbonatului de calciu (CaCO3): calcitul cristalizează în sistemul romboedric (trigonal), aragonitul în sistemul rombic, iar vateritul în cel cel hexagonal. Calcitul este un mineral foarte comun, el alcătuind roca monominerală numită calcar (sau marmură, calcar metamorfozat) care poate forma munți întregi. Spre desebire de calcit, aragonitul este mai ”greu” (greutate specifică 2,9 g/cmc față de 2,7 g/cmc) și mai dur (3,5-4, față de duritatea 3 a calcitului). Aragonitul se deosebește și prin structura sa radiar-aciculară, spre deosebire de calcar (sau marmură) care este masiv. În plus, aragonitul este metastabil, prin încălzire la 410°C trecând în calcit.
În zona Dealului Melcului de la Corund, acumulările de aragonit însoțite de calcit s-au format prin precipitarea carbonatului de calciu din apele minerale carbogazoase și puternic mineralizate. Ca să se formeze aragonit și nu calcit, este nevoie de o presiune mai mare și din această cauză vom întâlni aragonit depus numai în fostele fisuri din adâncime unde au fost asigurate condițiile de presiune necesare. La baza Dealului Melcului se găsesc Băile Sărate Corund sau Băile Unicum alimentate de trei izvoare diferite chimic, cel mai mare având apa sărată.
Exploatarea aragonitului a început în 1914 la inițiativa geologului ceh Knop Vencel. Aragonitul era prelucrat sub formă de diverse piese decorative într-un atelier situat în apropiere, la drumul național, de către meșteri artizani secui, localnici. Din această cauză aragonitul este numită și ”piatra prețioasă a secuilor”, nu datorită rarității, ci înnobilării creată de artizanii din Corund. În prezent, fostul atelier adăpostește Muzeul Aragonitului, unic în țară (și în Europa ?).
Exploatarea a dus la epuizarea rezervelor de aragonit de calitate, locul acestora fiind marcat de un fel de canion care taie Dealul Melcului. În ultimii ani a fost amenajat un frumos traseu turistic tematic în circuit, bine documentat cu panouri trilingve, conținând atât vechea exploatare unde putem vedea frumoase depuneri de aragonit, cât și o platformă de belvedere. În capătul de sus al ”canionului”, din perete țâșnește sub presiune un izvor mineralizat și din care se depun cruste carbonatice (deci fenomenul este încă activ).

At the western edge of Corund commune (Korond), north of the national road to Praid, is Dealul Melcului = Snail Hill (or Firtuș) which was exploited for aragonite. An area of ​​8 hectares was established in 1980 as a geological reserve of national interest, containing traces of three old aragonite surface mines.
Aragonite is one of the three polymorphic minerals of calcium carbonate (CaCO3): calcite crystallizes in the rhombohedral (trigonal) system, aragonite in the rhombic system, and vaterite in the hexagonal one.
In the area of ​​Dealul Melcului, aragonite accumulations accompanied by calcite were formed by the precipitation of calcium carbonate from carbonated mineral waters. In order to form aragonite and not calcite, a higher pressure is needed. At the base of the Snail Hill are the Corund Salt Baths or the Unicum Baths fed by three chemically different springs, the bigest having salt water.
The exploitation of aragonite began in 1914 at the initiative of the Czech geologist Knop Vencel. Aragonite was processed in the form of various decorative pieces in a workshop located nearby, on the national road, by local Szekler craftsmen. For this reason, aragonite is also called the gemstone of the Szeklers, not because of its rarity, but because of the ennoblement created by the artisans of Corund. Currently, the former workshop houses the Aragonite Museum, unique in the country (and in Europe?).
The exploitation led to the depletion of the quality aragonite reserves, their place being marked by a kind of canyon that cuts the Snail Hill. In recent years, a beautiful tourist trail has been arranged in the circuit, well documented with trilingual panels, containing both the old exploitation where we can see beautiful aragonite deposits, and a belvedere platform. At the top of the canyon, a mineralized spring gushes from the wall and from which carbonate crusts are deposited (so the phenomenon is still active

Rezervația geologică Dealul Melcului, Corund, Jud Harghita, România

Mai multe detalii aici:

Visit Romania | Beautiful Harghita | Romania drone shots

Footage taken in Romania, Harghita county and Neamț county. More info to follow.

???? HARGHITA [ROMANIA] - BIKE TRAVEL [4K]

Harghita is a county located in eastern Transylvania (in the central area of ​​Romania). The county seat is the municipality of Miercurea Ciuc. According to the 2011 census data, the population of the county is made up of 82.89% ethnic Hungarians and 15.94% Romanians, the difference being represented by other nationalities (about 1.2%).

The main attractions from this video:

# Saint Ann Lake is the only crater lake in Romania located in the volcanic crater of the Ciomad volcano of the Eastern Carpathians (near Tușnad) in the Natural Reserve of Mohoș, Harghita County (Romania). Palynology studies concluded that the history of Lake Saint Anne began about 8,800-9,800 years ago, at the stage of peat bog and shallow lake.

# Tusnad Baths is the smallest town in Romania, with a population of 1,617 peeps. It is located at an altitude of 650 meters in the southern reaches of the Ciuc depression, between the Harghita and Bodoc mountains, in the valley of the Olt, and is an important spa town.

Instagram:

Song: T & Sugah - TumDaDaDum [NCS Release] | Link:

Outro Song: Main Reaktor - Recession [NCS Release] | Link:
x

Beautiful Harghita Country | Season 12 | Episode 15

Motorcycle Trip around Romania with Yamaha XT660Z.

In this episode, I will show you the Beautiful Harghita Country.

Detailed route:

Advtouring Hargita YouTube channel:

More information about my sponsors:
Smart Turn System:
REV'IT! :
Monimoto:
Lone rider:
21 Brothers:
Canary motorcycle tours:
Rosetta Tours:

Online course The Essential Guide to Any Motorcycle Traveler:

Grab your free e-book:

Join this channel to get access to perks:


Most watched videos on my channel:


Support my channel:

Amazon Shop (Affiliate):

Books:

Merch:

Smart Turn System now offers a 20 % discount and a lifetime warranty for everyone who uses the links below:

STS:
SBM:

I highly recommend their products to each and every one of you.

Smart GPS Tracker:

Become my Patron:

Website:
Facebook:
Instagram:

Exclusiv în România: Harghita, fără graniţe (@TVR1)

Primul episod din sezonul 21 Exclusiv în România, difuzat duminică, 22 octombrie, la #TVR1, când Cristi Tabără şi echipa echipa lui ne-au propus o călătorie în mijlocul ţării, între Miercurea Ciuc şi Gheorgheni, mai exact în comuna Frumoasa, din judeţul Harghita. 1000 de ani de istorie militară a secuilor pe teritoriul Transilvaniei sunt puşi în valoare într-un excepţional muzeu bine documentat şi echilibrat din punct de vedere istoric şi al informaţiilor prezentate. Aflăm totul din vizita la Centrul Memorial al Grănicerilor Secui.

Vizităm şi Observatorul de uşi de la Borzont, unde turişti din toată lumea vin aici să vadă urşii în mediul lor natural. Sumarul complet îl găsiţi pe tvr.ro







Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, încărcat pe niciun canal media online sau pe rețele de socializare fără acordul TVR, dar vă mulţumim dacă distribuiţi link-ul nostru.

TVR este marca înregistrată și este protejată.

Máté Károly ne dezvăluie beneficiile ciupercii pe cale de dispariție! IASCA |Corund-HR.

#haihui #romania #mestesuguri #travel
In Corund judetul Harghita l am intalnit pe Máté Károly in varsta de 62 de ani, unul dintre putinii meșteri care se mai ocupa cu prelucrarea de Iască din care face diferite produse artizanale: pălării, șepci, genți, obiecte decorative, etc. Pentru comenzi: 0744828639
Facebook:
- Like
- Share
- Subscribe
Muzică: Balynt - Harmony (Vlog No Copyright Music)

Praid - Muntele și Canionul de Sare - The Salt Mountain (Harghita County #romania) #travel #nature

26.03.2022
Rezervatia Naturala Dealul Sarii - Canionul de sare Praid!
Muntele de Sare si Defileul de Sare din Praid o arie protejata geologic este una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Suprafata de 66 hectare a rezervatiei naturale se afla la sud-vest de statiunea turistica Praid si se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m).
Muntele de Sare a ajuns sa fie un dom separat datorita paraului Corund si a activitatii umane. Aici puteti gasi doline in sare, chei in sare, spalari de versant in sare, izvoare de apa sarata, etc. Defileul de sare se afla in partea de sud-vest a rezervatiei, format de paraul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat adancindu-se lasand in urma pereti abrupti de sare, stanci de sare albe, spectaculoase. De demult, in chei, se facea exploatare la suprafata.
Inca se mai pot observa urmele galeriei Elisabeta, de-a lungul careia s-au format pesteri mici in sare, curgeri de sare si noroioase. Adancimea acestui sambure de sare este de 3 kilometri, avand o forma elipsoidala, al carui diametru este de 1,2 si 1,4 kilometri. Raritatea zonei sporeşte datorita speciilor de plante care cresc pe soluri sarate.

Minele vechi, Ocna Iosif:
Mina Iosif, prima mina de adancime se deschide in acest loc in 1762, si are forma de clopot. Blocurile de sare au fost aduse la suprafata in piei de bivolita cu ajutorul unui crivac, ce era antrenat de patru perechi de cai. Modelul crivacului se afla jos in muzeul saline din Praid, iar originalul se poate studia in Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din Bucuresti.
In gura surpata a minei se poate vedea sarea gema sub solul de cca. 2 m grosime. Mina are cca. 90 m adancime, de aici se lumineaza punctul de belvedere amenajat la fundul ei. Coloana minei vechi a functionat pana in 1953, alcatuind un satuc separate din 25 cladiri. Minerii erau mai ales din Ocna de Jos si Sus, erau mineri liberi, de buna voie. Sub vechea colonie se afla galeriile minelor vechi si zona de vizitare. Apa ce se infiltreaza in galerii creeaza mari probleme mineritului.

Izvoarele si crustele de sare:
Izvoarele ce ies la suprafata la poalele versantilor de sare - cele mai multe au caracter intermitent, au ape saturate cu sare. Acestea formeaza balti si canale stramte pe malul paraului.
Datorita razelor de soare apa se evapora, in acest fel solutia devine suprasaturata si sarea se precipita pe orice suprafata cu care intra in contact: crengi uscate, sol , pietre etc. In canalele in care curge apa se pot observa cruste si forme amorfe ce se aseamana cu boabele de mazare. In zilele insorite crustele acopera arii tot mai intinse, dand senzatia unui desert de sare. In zilele ploioase crustele se dizolva, toata zona revine la culorile inchise. Cu primele raze de soare precipitarea isi reincepe ciclul.
Apa izvoarelor sarate cu debit constant este folosit de localnici la prepararea muraturilor, pentru conservarea slaninei, carnii, pentru gatit. Cristalele apar pe suprafata namolului si formeaza cruste cristalizate .

Conopidele si draperiile de sare:
Cand solul este erodat de pe suprafata sari, stancile de sare ies la suprafata si incepe interactiunea acestora cu apele din precipitatii. Pe suprafata direct expusa picaturilor de ploaie se formeaza mici crevase si muchii, iar pe suprafata stancii neexpusa direct ploii apare o cuvertura in forme de conopide. Pe suprafetele verticale, unde apa este la limita dintre scurgere si cadere libera se formeaza draperiile, fiind o zona de tranzitie dintre lapiezuri si suprafetele concave acoperite cu conopide.
Va invitam sa va apropriati de stanca de deasupra izvorului pentru a pipai aceste variante de raspuns la precipitatii ale aceleasi roci, fara a le vandaliza. Multumim ca sunteti un vizitator responsabil!

Dolina de sare si apele inghitite:
Una dintre formele cele mai spectaculoase din Canionul de sare este cavitatea in forma de palnie numita in literatura de specialitate dolina. Forma de palnie a dolinei conduce toata apa provenita din precipitatii spre fundul acesteia. Spre deosebire de o dolina normal a, aceasta are un sistem de cavitati la baza stancii, prin care in timpul ploilor apele adunate de palnie patrund in subteran , deci dolina functioneaza ca si un ponor. Apa infiltrata aici creeaza cavitati asemanatoare pesterilor si dizolva canale in sare. O parte din apa ce patrunde aici in subteran revine la suprafata sub forma de izvoare, iar o alta parte ajunge in mina ingreunand exploatarea sarii. Apa sarata ajunsa in salina se pompeaza in bazinele strandului din Praid.

Lapiezuri, prognoza meteo:
Stancile brute de sare iesite la suprafata interactioneaza cu precipitatiile cazute direct pe ele. Sarea fiind foarte solubila, se formeaza retele dense de canale de eroziune si de mici culmi, numite lapiezuri.

NU RATA aceste OBIECTIVE TURISTICE ! - O ZI in judetul HARGHITA #romania #nature #youtube #calatorie

De aceasta data plecam la drum intr-un circuit interesant, dorind sa promovam minunatiile intalnite. Calatoria va incepe din judetul Bacau, urmand ca prima destinatie sa fie la Parcul Mini Transilvania, alfat langa Odorheiul Secuiesc, judetul Harghita.
Urmatorul obiectiv va fi comuna Corund, zona cunoscuta pentru comercializarea obiectelor faurite din lemn de catre localnici si renumita datorita ceramicii specifice locului.
Ultimul obiectiv prezentat va fi Salina Praid, aceasta fiind o mina de sare gema, situata in bazinul muntilor Gurghiului.

Daca v-a placut acest clip nu uitati de: Like, Share si Subscribe.

Mai multe video-uri de calatorie gasesti aici:


Aboneaza-te la canalul nostru si fii alaturi de noi in aceasta aventura!

Multumim!

Song: Fredji - Blue Sky (Vlog No Copyright Music)
Music provided by Vlog No Copyright Music.


#Romania, #Harghita, #Travel, #Transilvania, #Cultura, #Excursie, #Vlog
x

Băile populare tradiționale DUNGÓ (Crăciunel, Harghita, Romania)

Turn ON English subtitle !
Activați subtitrarea în românește !
Kapcsolja be a magyar nyelvű szöveget !

Băile Dungó (Dungó Feredő) sunt situate în zona deluroasă de pe rama estică a Bazinului Transilvaniei, în versantul stâng (estic) al văii Homorodu Mic, la sud-est de satul Crăciunel (Homoródkarácsonyfalva), comuna Ocland, județul Harghita (aproape de județul Brașov). Bucurându-se de un cadru natural de excepție, de ape minerale tămăduitoare indicate atât în cura externă pentru tratarea afecțiunilor locomotorii, vasculare, ginecologice și a reumatismului, dar și în cura internă pentru boli digestive (de stomac, ficat, bilă), ambianța rustică plină de povești și legende, aceste băi sunt un obiectiv turistic inedit, dar pot fi și o alternativă la cura balneară clasică. Subtitrarea videoclipului vă oferă multe alte informații privind construcția și istoricul acestor băi. Față de starea de degradare existentă în 2014 când le-am filmat pentru prima dată ( ) Băile Dungó au renăscut în 2019 prin munca voluntară a mai multor instituții și asociații coordonate de Dl. Orbán Csaba, șeful Composesoratului Crăciunel. Pe scurt (și incomplet), în stilul băilor populare, tradiționale secuiești, găsim la Băile Dungó patru bazine de lemn cu apă minerală (unul cu apă încălzită cu o sobă specială, altul cu apă rece, altul pentru băi de picioare și unul pentru băi cu nămol terapeutic), un sistem de jgheaburi pentru transportul apei pentru spălarea nămolului uscat, un izvor pentru băut apă minerală medicinală (sau luat acasă), un foișor (filigorie), duș, vestiar, vatră amenajată pentru foc de tabără, o ceainărie însoțită de ierburi luate din Grădina Preutesei, un Pod al Speranțelor și doi grifoni care păzesc intrarea cu mare atenție.
Procedurile de tratament sunt următoarele:
- Procedura generală: duș pentru curățirea corporală, baia de nămol (conform descrierii de mai jos), urmează înbăiere cca. 30 de minute în bazinul cu apa încălzită, după care imediat în bazinul cu apă rece pentru ca prin porii dilatați să pătrundă mai bine și mai eficace sărurile, cca. 30 de minute. Asta se poate repeta de mai multe ori. Între timp la Ceainărie se poate prepara un ceai din ierburile culese direct din Grădina Preotesei (Papné füvészkertje), sau se poate consuma ceva preparat la focul de tabără. Această procedură trebuie repetată 10-12 zile, iar câștigul este garantat: vindecare spectaculoasă și/sau timp minunat petrecut într-un loc binecuvântat.
- Baia de nămol. Nămolul bogat în săruri minerale este indicat pentru tratamentul afecțiunilor locomotorii, vasculare și a reumatismului. Vindecă, regenerează și curăță pielea. Ungeți cu nămol zonele afectate, stați la soare 15-20 de minute până se usucă și spălați-vă la jgheabul de lemn. Repetați procedura de mai multe ori pentru o mai bună eficacitate. Vindecarea se face cu ajutorul lui Dumnezeu!
- La bazinul pentru băi de picioare se desfășoară în trei etape: prima dată trebuie să te tăvălești cumva astfel încât să ajungi în șezând pe fund și cu picioarele în apă. Este chiar distractiv. Urmează scăldatul picioarelor și bârfă sănătoasă cu vecinii de bălăceală. A treia etapă este ridicarea din șezut în capul oaselor. Timpul petrecut aici este la latitudinea fiecăruia și este în funcție de nivelul și nevoia de socializare manifestată între pacienți.
Băile Dungó funcționează (cu apă încălzită) în perioada mai-octombrie, iar tariful de folosire este sub formă de donație benevolă (15 lei/persoană, cu excepția copiilor). În sat sunt posibilități de cazare.
Pentru informații suplimentare puteți să vă adresați Dlui. Orbán Csaba, sufletul acestor băi, la telefon 0745.356.646 sau e-mail: orbancsaba1954@gmail.com
Alte obiective turistice importante în zona Crăciunel: Biserica unitariană din Crăciunel (monument istoric cu fresca Legenda Sfântului rege Ladislau) - ; livada cu castani comestibili din Crăciunel; Cheile Vârghișului cu Peștera Mare - ; tradițiile Ținutului Sării cu fântânile sărate de la Lueta - , Mărtiniș - și Merești - ; Rezervația „Popasul Păsărilor” de la Sânpaul - ; Băile Chirui - cu forajul artezian mineral - și cu Rezervația Dumbrava Harghitei -

Tinovul FÂNTÂNA BRAZILOR (Județul Harghita, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Tinovul de la Fântâna Brazilor este situat la est de Corund (jud. Harghita) la o altitudine de cca 950 m în partea central-vesticã a platoului vulcanic Praid-Dealu al Munţilor Gurghiu. Tinovul de la Fântâna Brazilor, declarat sit Natura 2000 în literatura de specialitate apare sub numele de Luc sau Ruc, dar localnicii ii spun Datka. Tinovul este înconjurat de o pãdure de molid (Vaccinio-Piceetum abietis). Din flora tinovului E. Pop (1960) a remarcat urmãtoarele specii: diverse specii de muşchi (Sphagnum, Polytrichum strictum), pin de pãdure (Pinus silvestris), molid (Picea abies), bumbãcãriţa (Eriophorum vaginatum), rogoz (Carex pauciflora), coada zmeului (Calla palustris), mesteacãn (Betula verrucosa), mesteacãn pufos (Betula pubescens), plop tremurãtor (Populus tremula), roua cerului (Drosera rotundifolia), cruşin (Rhamnus frangula), bobiţe negre (Empetrum nigrum), ruginare (Andromeda polifolia), merişor (Vaccinium vitis-idaea), afin (Vaccinium myrtillus). Copacul dominant al tinovului este pinul, în ceea mai mare parte fiind însoţit de covoarele de Sphagnum acoperite cu Bumbãcãriţa (Eriophorum vaginatum). Pinul este din ce în ce mai mãrunt cu cât înaintãm spre centrul mai bombat al tinovului unde viteza mare de creştere a muschiului sufocã din ce în ce mai mult pinii. Aici încep sã domine pernele de Sphagnum cu Eriophorum vaginatum şi Andromeda polifolia, a cãror zonã închide în sine un complex central de regenerare lipsit de copaci în care sunt foarte frecvente sphagnetele cu Andromeda şi mici bălți cu Scheuchzeria palustris (Pop E., 1960). În jurul tinovului ia naştere o centură acvaticã în care vegeteazã numeroase plante înalte, mezo- chiar eutrofe, în contact cu solul mineral şi umed. Acest inel mlăștinos, de multe ori neregulat sau incomplet, cu florã deosebitã, se numeşte “lagg” (termen suedez).

Romániában E. Pop (1960) 436 lápot határozott meg, összterületük 7000 ha, közülük 265 oligotróf (dagadó- vagy felláp). A Fenyõkúti-tõzegláp a Görgényi-havasok vulkáni platóján alakult ki, oligotróf típusú. Luc vagy Ruc néven említik elõször, a helyi lakosság körében a Fenyõkúti-Datka megnevezés az elterjedt. Érdekessége, hogy a Keleti-Kárpátokban elõforduló erdei fenyõs tõzeglápok legnyugatibb képviselõje. Növényvilágát a következõ fajok alkotják: mohafélék, erdei fenyõ, lucfenyõ, hüvelyes gyapjúsás, sás, sárkánygyökér, közönséges nyír, molyhos nyír, rezgõ nyár, kereklevelû harmatfû, kutyabenge, mámorka, tõzegrozmaring, tõzegáfonya, vörös áfonya, fekete áfonya [E. Pop, 1960]. A láp uralkodó fája az erdei fenyõ, amely a láp közepe felé haladva méreteiben csökken, ugyanis a tõzeg vastagsága miatt nem kap elég tápanyagot a növekedéshez. Ez a jelenség egy természetesen lezajló bonsai-jelenség. Itt uralkodóvá válnak a tõzegmoha párnák, a hüvelyes gyapjúsás, a tõzegrozmaring. A tõzegláp szélén mezotróf, illetve eutróf mocsarak felé mutató átmeneti fajok az uralkodóak: sásfélék, rezgõ nyár. A társulást a svéd szakirodalomból átvett “lagg” elnevezéssel jelölik. A láp területén elõforduló állatfajok, mint az erdei béka, gyepi béka, foltos szalamandra, valamint az elevenszülõ gyík fokozott védelem alatt állnak.

Izvorul carbogazos sarat, Dealul Melcului, Corund

Village road - Korond region Transilvania 2017.06.24 snapshot 10

Muntele de Sare de la PRAID (Județul Harghita, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește!
Rezervația geologică ”Muntele de Sare de la Praid” (în maghiară, Sóhát) este monument al naturii, respectiv o arie protejată de interes național situată în județul Harghita la sud de comuna Praid. Rezervația, localizată la SE de Dealul Sării (576m) are 60 ha și este străbătută de râul Corund. Acoperă cel mai mare zăcământ de sare din țară, ale cărui rădăcini sunt îngropate până la 2,7-3 km adâncime. Diapirul de sare pe orizontală are o formă ușor eliptică, având diametrul de 1,2 - 1,4 km, iar pe verticală are forma unei uriașe ciuperci. Vegetația caracteristică este cea halofilă plante specifice sărăturilor ).
Dealul a fost secționat de apele părâului Corund formând un canion de sare (Cheile Corundului) și rezultând un deal mai mic (Corbul Mic-Kisholló), separat de cel mare. Valea a străpuns sarea și canionul format este din stânci și creste de sare ce asociază fenomene de carst salin cu doline, polje, diaclaze, pâlnii de dizolvare și lapiezuri, toate însoțite de izvoare cu ape sărate.
Din canion prin potecile laterale, se pot vizita câteva doline mai mari semi-închise cuvegetație și microclimat specific, care sunt străjuite de stânci și pereți de sare ce prezintă o frumusețe exotică cu totul aparte.
Carstul salin are o evoluție rapidă, din forme de exocarst (lapiezuri, doline, diaclaze) se ajunge într-un timp scurt la endocarst (ponoare, hornuri, diaclaze de adâncime, mici peșteri, avene). Stânca de sare a cărei suprafață este expusă direct la ploaie se formează lapiezuri, iar pe fețele adăpostite se formează cruste cu aspect de conopidă. Draperiile de sare apar pe suprafețele verticale.

Shares

x

Check Also

x

Menu