This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

Παναγιά Αμαμαρτανή - Θαυμα Ρόδος

x

Παναγιά Τσαμπίκα, Ρόδος

Η εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας βρισκόταν αρχικά στο Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου στην Κύπρο. Από την Κύπρο, με τρόπο άγνωστο μέχρι σήμερα, η εικόνα απομακρυνόταν και βρισκόταν στο βουνό Ζαμβύκη του Αρχάγγελου της Ρόδου. Η απώλεια της εικόνας προκάλεσε αναστάτωση στους μοναχούς του Κύκκου που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την εντοπίσουν.

Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι στο βουνό Ζαμβύκη η Παναγία φανερώθηκε σε έναν βοσκό που μένει στην απέναντι περιοχή της βρύσης του Αιμαχού (Γιεμαχιού). Ο βοσκός είδε το φως της Παναγίας αλλά αρχικά δεν έδωσε σημασία. Το είδε και την επόμενη βραδιά. Την τρίτη φορά αποφάσισε να ανεβεί στο βουνό, για να δει από κοντά τι συνέβαινε.

Όταν έφθασε στο ύψωμα είδε την εικόνα της Παναγίας να φωτίζεται στο «κυπαρίσσι το αεράτο», όπως αποκαλούν το δέντρο που είχε σταθεί η Παναγία. Από το γεγονός αυτό πήρε η εικόνα και το όνομα της, αφού η λέξη «τσάμπα» στην τοπική διάλεκτο της Ρόδου σημαίνει σπίθα, φωτιά.
x

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΡΟΔΟΣ

x

ΒΙΝΤΕΟ HD- Παναγιά Υψενή Λάρδου - Ρόδος www.allaksogolies.gr

Στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, 50 χιλ. από τη πόλη της Ρόδου, με κατεύθυνση προς την ιστορική Λίνδο και στο χωριό Λάρδος, κρυμμένο μέσα στο άλλοτε καταπράσινο δάσος, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Υψενής ή Γυψενής...

Δυο είναι οι πιθανές εκδοχές για τα προσωνύμια της Παναγίας.

Υψενή, από το ύψος στο οποίο είναι χτισμένη η Μονή, εξ ου και ο λαϊκός στίχος Ω Παναγιά μου Υψενή, που 'σαι στα Ψηλώματα.

Περισσότερα στο
x

Μονή Παναγίας Φιλερήμου, Ρόδος / Monastery of Filerimos, Rhodes Greece

Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 267 μ. στο ομώνυμο λόφο του Φιλερήμου και είναι αφιερωμένη στη Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή. Στη θέση αυτή βρισκόταν η Ακρόπολη της Ιαλυσού και ο αμφιπρόστυλος, δωρικός ναός της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιέως (3ος -2ος π.χ.αι.). Στα ερείπια του ιερού χτίσθηκε παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική (5ου μ.χ. αι.) από την οποία διασώζεται το σταυροειδές Βαπτιστήριο. Την εποχή των Ιπποτών, τον 14ο αιώνα, αναστηλώθηκε η λιθόκτιστη γοτθική εκκλησία (δίπλα στο Βαπτιστήριο) και στη συνέχεια χτίσθηκε το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας με το εντυπωσιακό καμπαναριό της. Το μοναστήρι καταστράφηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ξανακτίσθηκε τον 15ο αι. και λειτουργούσε από μοναχούς του Τάγματος των Καπουτσίνων (17ος αι.) μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει, εκτός από το Βαπτιστήριο και την γοτθική Μονή, ερείπια του ναού της βυζαντινής Μονής (10ου αι.), τον αναστηλωμένο ναό της Παναγίας (15ου αι.) καθώς και την βυζαντινή υπόγεια εκκλησία του Aγίου Γεωργίου του Xωστού (με τοιχογραφίες του 14ου αι.) που λέγεται ότι κτίσθηκε από τον Απόστολο Λουκά. Υπάρχουν επίσης 2 παρεκκλήσια, ένα για τους ορθόδοξους και ένα για τους καθολικούς. Από την ανατολική είσοδο, ο επισκέπτης ανεβαίνει μια πλατιά πέτρινη σκάλα και οδηγείται στον μοναστηριακό χώρο διασχίζοντας την «Οδό του Μαρτυρίου» (ή τον Γολγοθά). Η οδός αυτή είναι λιθόστρωτη, φέρει 14 χαλκογραφίες πάνω σε βωμούς στη μια πλευρά της (που ιστορούν τα Πάθη του Κυρίου) και καταλήγει σ’ ένα Σταυρό 18 μέτρων, από τον οποίο – μέσω μιας στρογγυλής σκάλας – μπορεί κανείς να θαυμάσει πανοραμικά τη θέα σε όλο το νησί. Η παρουσία παγωνιών είναι έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φιλερήμου (11ου αιώνα) βρισκόταν στη Μονή μέχρι το 1523. Στο πέρασμα των αιώνων μετακινήθηκε στην Ιταλία, τη Μάλτα, τη Ρωσία, το Βερολίνο και από το 2002 φιλοξενείται στο Μπλε Παρεκκλήσι του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου.
x

Παναγία Τσαμπίκα!! (Ο κάτω Ναός)

Κρήνην έχουσα των δωρεών σου
την εικόνα σου, η νήσος Ρόδος,
Θεοτόκε Τσαμπίκα, γεραίρει σε
και καυχωμένη ενθέως σοις θαύμασι
τον ασπασμόν του Αγγέλου προσάδοι σοι
Χαίρε κράζουσα, Παρθένε θεοχαρίτωτε,
λαού του χριστωνύμου το διάσωσμα.
(Απολυτίκιον Παναγίας Τσαμπίκας. Σύνθεση του Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου).
Διαβάστε περισσότερα εδώ:

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΠΑΣΤΙΔΑ ΡΟΔΟΥ 2012

Περισσότερα στο

ΔΑΚΡΥΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΙΑΛΥΣΟ ΡΟΔΟΥ

Περισσότερα στο και πιο συγκεκριμένα στο

Παναγία Τσαμπίκα

Αγία Τριάδα Καλύμνου το θαύμα.

Εμφάνιση πρόσωπου Ιησού Χριστού σε εικόνισμα στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας

Τα πατήματα της Παναγίας-Προυσός ευρυτανίας

Επιτρέπεται (κατόπιν αδείας) η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή του βίντεο μόνο με το λογότυπο. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδημοσίευση για εμπορική χρήση! Απαγορεύεται η λήψη και χρησιμοποίηση αποσπασματικών πλάνων από το βίντεο.
Σε περίπτωση απόκρυψης του λογοτύπου γίνεται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
======================================================

Το 829 μ.Χ., περίοδος της εικονομαχίας, ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεόφιλος προστάζει να κατέβουν όλες οι βυζαντινές εικόνες και να καούν.
Ένα πλουσιόπαιδο αποφάσισε να σώσει την εικόνα της Παναγίας και τη φυγάδευσε στην Ελλάδα. Ο νέος αποκοιμήθηκε και η εικόνα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.
Έπειτα από μερικά χρόνια, ο νέος ξαναβρήκε την εικόνα σε δύσβατο σημείο της ορεινής Ευρυτανίας, όμως για κακή του τύχη το ιερό κειμήλιο «έκανε φτερά» για δεύτερη φορά.
Η αρχική του σκέψη ότι οι ντόπιοι την έκλεψαν, ξεθώριασε όμως γρήγορα εξαιτίας ενός οράματος.
Ο νέος οραματίστηκε την Παναγία να του λέει πώς διάλεξε αυτό τον τόπο για να «γίνει το Σπίτι της» και εάν ήθελε μπορούσε και ο ίδιος να μείνει κοντά Της. Μαζί με έναν υπηρέτη του έχτισαν τον Οίκο της Παναγίας, στον τόπο που η ίδια τους υπέδειξε. Το σπήλαιο όπου «κρυβόταν» η εικόνα μέχρι να τους φανερωθεί, έγινε αργότερα η Μονή Προυσού, αντλώντας το όνομά της από τη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας της Προυσιώτισσας», και εκείνοι έγιναν οι πρώτοι μοναχοί. Ήταν πια, ο Διονύσιος και ο Τιμόθεος.
x

Monastery of Paramythia, Rhodes, [Η Μονή Παραμυθιάς]

Monastery of Paramythia, Rhodes, Icon of Panagia Paramythia
Η Μονή Παραμυθιάς

ΙΕΡΑ ΝΥΜΦΑΙΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΜΙΝΘΙΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΝΥΜΦΑΙΑ ,ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Παναγια Τσαμπικα Η Ψηλη ( Tsampika monastery in Rodos island )

Panagia Tsampika - Pera Chorio Nisou

If you like this video please share and subscribe!

Visit our website for more destinations in Cyprus


Article and photos:

Website:
Facebook:

Kritinia castle RHODES | Κάστρο Κρητηνίας ΡΟΔΟΣ

ΚΑΣΤΡΟ ΚΡΗΤΗΝΙΑΣ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ
KRITINIA CASTLE RHODES (dusk)

#rhodes
x

Η ιστορία πίσω από την Παναγία την Κουμαρού Πατήρ Βασίλειος)

Παναγία φιδούσα Μαρκόπουλο.

Παναγία η Φιδούσα: Κάθε Αύγουστο τα φίδια προσκυνούν τη Θεοτόκο
Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου το νησί της Κεφαλονιάς επισκέπτονται όχι μόνο δεκάδες πιστοί αλλά και δεκάδες φίδια προκειμένου να ασπαστούν την Παναγία τη Φιδούσσα.
Όσοι βρεθούν Αύγουστο στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Μαρκόπουλο της νότιας Κεφαλονιάς, γίνοτναι μάρτυρες ενός ανεξήγητου θαύματος που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τις 6 ως τις 15 Αυγούστου όπου μικρά γκρίζα φιδάκια, με το μήκος τους να μην ξεπερνά το ένα μέτρο, κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στην εκκλησία και πάνω στην εικόνα της Παναγιάς.Το δέρμα τους - αναφέρουν άνθρωποι που βρέθηκαν τις συγκεκριμένες μέρες στη Μονή- είναι βελούδινο ενώ στο κεφάλι και στην άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται το σύμβολο του σταυρού.
Η ιστορία πίσω από το γεγονός
Σύμφωνα με τη χριστιανική άποψη, τα φίδια έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου 470 χρόνια, όταν τα πειρατικά πλοία προσάραξαν στο νησί με τους πειρατές αν αποβιβάζονται στο νησί και να κατευθύνονται προς τη Μονή για να τη λαφυραγωγήσουν.Τότε, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να τις προστατέψει αυτές και τη Μόνη από τους βαρβάρους.Η μια αφήγηση του θρύλου αναφέρει ότι η Παναγία κύκλωσε με φίδια τη Μονή έτσι ώστε οι πειρατές δεν μπόρεσαν να φτάσουν την εκκλησία.Η δεύτερη αφήγηση αναφέρει ότι η Παναγία θέλοντας να προστατεύσει τις μοναχές τις μετέτρεψε σε φίδια και για το λόγο αυτό επισκέπτονται τη Μονή κάθε περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.Τα φίδια κάθε χρόνο εμφανίζονται έξω από την εκκλησία αλλά και στο εσωτερικό της, κρέμονται από τις εικόνες, τις καντήλες και τα στασίδια, χωρίς να επιτίθενται στους πιστούς.
Επιστημονική εξήγηση
Δεκάδες επιστήμονες από το εξωτερικό μελετούν από τις αρχές του περασμένου αιώνα το φαινόμενο αυτό αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα με αποτέλεσμα η θρησκευτική άποψη περί θαύματος να έχει επικρατήσει.
Μεγάλο κακό αν δεν εμφανιστούν
Για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς αλλά και γενικά για όλον τον ελληνισμό όποτε δεν εμφανίζονται τα φίδια προμηνύεται μεγάλο κακό. Μάλιστα, πολλοί φέρνουν ως παράδειγμα το 1940 και το 1953 που δεν εμφανίστηκαν και το νησί επλήγη από σεισμούς και φυσικά φαινόμενα.
Τα φιδάκια της Παναγίας θεωρούνται ακίνδυνα και θαυματουργά αφού πολλοί πιστοί πιστεύουν ότι μπορούν να γιατρεύουν τις ανίατες ασθένειες

Παναγία η Αλμυρή ...7-6-2019

Ο ναός της Παναγίας Αλμυρής βρίσκεται στην καρδιά του κάμπου της Μεσσαράς, 5 χιλόμετρα βορειοανατολικά απο τους Αγίους Δέκα, στην ανατολική πλευρά του ομώνυμου φαραγγιού και σε απόσταση περίπου ενός χλμ. από τον οικισμό Βουρβουλίτης, αν ούτε τώρα καταλάβατε κάτι ανάμεσα στις Γκαγκάλες και στη Μεγάλη Βρύση μέσα στο φαράγγι. Πρόκειται για δίκλιτο ναό στο μέσο αυλής γύρω από την οποία διατάσσονται νεόδμητα κτήρια ξενώνων που χρησιμοποιούνται από τους πολλούς προσκυνητές ενός από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ευρύτερης περιοχής. Ο αρχικός ναός, το σημερινό βόρειο κλίτος, αποτελούσε μία μονόχωρη, μάλλον ξυλόστεγη βασιλική της μεσοβυζαντινής περιόδου, όπως μπορούμε να συνάγουμε από τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά. Στις επιμήκεις πλευρές του, εσωτερικά και εξωτερικά, διαμορφώνεται με τυφλά αψιδώματα των οποίων τα τόξα πλαισιώνονται από πλίνθινη ταινία. Η συγκεκριμένη διαμόρφωση συναντάται και σε άλλους ξυλόστεγους ναούς της περιόδου, όπως την Παναγία του Απομαρμά και την Παναγία τη Ροδέα. Την πρώιμη βενετική περίοδο, μετά την κατάρρευση της στέγης του ναού από άγνωστη αιτία, ανακατασκευάζεται με θολωτή κάλυψη. Παράλληλα ο ναός τοιχογραφείται τον 13ο αι. με σκηνές του ευαγγελικού και του μαριολογικού κύκλου, όπως διαπιστώνεται από τις λίγες σωζόμενες παραστάσεις στον βόρειο κυρίως τοίχο, τον Ασπασμό της Άννας με την Παναγία στο θόλο και την Κοίμηση στο κεντρικό αψίδωμα. Λίγο αργότερα, ίσως τον 14ο αι., κατασκευάζεται και το νότιο κλίτος, αφιερωμένο σήμερα στο Γεννέσιο της Θεοτόκου, ενώ παράλληλα ανοίγονται και τα τυφλά αψιδώματα του νότιου τοίχου του παλαιού ναού, προκειμένου να επικοινωνούν τα δύο κλίτη. Το κλίτος αυτό επίσης τοιχογραφήθηκε, ενώ συμπεριέλαβε στο εσωτερικό του το σχετικά ρηχό πηγάδι του αγιάσματος που μάλλον ήταν σε λειτουργία ήδη από τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Εξαιτίας του υφάλμυρου νερού του το οποίο μάλιστα αναβλύζει περιοδικά, το προσκύνημα πήρε το όνομα Παναγία η Αλμυρή.... πηγή πληροφοριών και ημερομηνία λήψης του υλικού 7-6-2019.

Ακρωτήρι κοπριάς Ρόδος

???? ΡΟΔΟΣ 1972 - Η φωτιά στο εστιατόριο 'OSCAR'

Αυτό που έζησε η Ρόδος εκείνη την Παρασκευή στις 22 Σεπτεμβρίου του 1972 δεν έχει ξαναγίνει. Τριάντα τρεις άνθρωποι, τουρίστες από Σκανδιναβικές χώρες κυρίως, πέθαναν από ασφυξία ή κάηκαν στον πάνω όροφο του Oscar, του πρώτου μπαρ της Ρόδου. Του μαγαζιού που τ΄ όνομά του γράφτηκε στην ιστορία του νησιού, με μεγάλα μαύρα γράμματα.
Το ωραιότερο μπαρ της εποχής, απέναντι από το σημείο που τελειώνουν τα κάγκελα του ξενοδοχείου των Ρόδων, στη γωνία του Hotel Mediterranean.

Shares

x

Check Also

x

Menu