This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

Μελανιός Χίος - Melanios Chios

x

Μελανιός Χίος - Melanios Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -

Το Μελανιός είναι μικρό χωριό στο βορειοδυτικό άκρο της Χίου, στην Μέλαινα άκρα που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κτισμένο στην πλαγιά του λόφου, σε υψόμετρο 150 μ. το ψηλότερο σημείο του, απέχει 60 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα και αγναντεύει το Αιγαίο προσφέροντας μία από τις μαγευτικότερες εικόνες του ηλιοβασιλέματος στη Χίο. Η χωριοκκλησιά είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα, που γιορτάζεται με λαμπρότητα στις 17 Ιουνίου. Ο τόπος είναι συνδεδεμένος με τη μεγαλύτερη σφαγή κατά την καταστροφή της Χίου το 1822, όπου είχαν συγκεντρωθεί πλήθος κατατρεγμένων με την ελπίδα ψαριανά καράβια να τους περάσουν απέναντι στα Ψαρά. Η θάλασσα όμως βάφτηκε κόκκινη από το αίμα 10. 000 νεκρών, ενώ 12.000 γυναικόπαιδα σύρθηκαν στην αιχμαλωσία. Με κέντρο το μνημείο στον τόπο του ολοκαυτώματος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελανιούς «Η Μέλαινα Άκρα» οργανώνει εκδηλώσεις τιμής των τραγικών θυμάτων κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα.

Music provided by No Copyright Music:


Music used: Monsters by Whitesand


Licensed under Creative Commons Attribution 4.0
x

Μονή Μουνδών Χίος - Moundon Monastery of Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Ιερά Μονή Μουνδών
Στο γαλήνιο τοπίο της βορειοδυτικής Χίου, κοντά στο χωριό Διευχά, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της Χίου, η Ιερά Μονή Μουνδών. Είναι αφιερωμένη στον άγιο Ιωάννη Πρόδρομο και η ονομασία της προέρχεται, πιθανότατα, από την τοποθεσία Μουντά, κοντά στη Βολισσό, όπου βρισκόταν αρχικά, πριν μεταφερθεί στη σημερινή της, πιο απομακρυσμένη θέση.
Η παράδοση ανάγει την ίδρυσή της στους βυζαντινούς χρόνους, αλλά η πρώτη αναφορά της στις πηγές είναι το 1574, και σχετίζεται με την ανακαίνισή της από τον ιερομόναχο Ιάκωβο Λαγκαδιώτη. Ήταν σταυροπηγιακή και άκμασε σημαντικά από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Εξελίχθηκε μάλιστα στο δεύτερο σπουδαιότερο μοναστικό κέντρο της Χίου μετά την Ιερά Νέα Μονή. Διέθετε μεγάλη περιουσία και πλούσια βιβλιοθήκη με αξιόλογη μεμβράνη του 1462 μ.Χ. που μάλλον ήταν η Διαθήκη της Οσίας Ματρόνας της Χιοπολίτιδας. Έγινε πυρήνας θεολογικών μελετών και φιλοξένησε σπουδαίους λόγιους και επιφανείς Χιώτες που ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την αγιογράφησή της. Σύμφωνα με τα βιβλία της μονής, στις αρχές του 17ου αιώνα έγιναν δύο αποτυχημένες προσπάθειες διακόσμησής της. Το 1620 ανατέθηκε η διακόσμηση του Καθολικού στο Χιώτη ζωγράφο Μανουήλ Καλαρώνη, ιερέα. Ο ζωγράφος δεν ολοκλήρωσε την εργασία του γιατί δεν υπήρχαν τα σχετικά χρήματα. Και η δεύτερη προσπάθεια για την αγιογράφησή της το 1622, από το Νεόφιλο Παραδείση, απέτυχε. Τελικά αγιογραφήθηκε το 1730, από τον ζωγράφο ιεροδιάκονο Κωνσταντίνο από τον Καταρράκτη, με τη χρηματοδότηση του μετέπειτα ηγουμένου Ιακώβου Αργέντη. Οι τοιχογραφίες αυτές καταστράφηκαν το 1822 και εκείνες που διατηρούνται μέχρι σήμερα έγιναν από ανώνυμο ζωγράφο το 1849, όπως αναφέρει η επιγραφή επάνω από την κύρια είσοδο του Ναού. Η τεχνοτροπία τους συνδυάζει τη λαϊκή μεταβυζαντινή ζωγραφική με τις δυτικές επιδράσεις και ορισμένες από τις παραστάσεις είναι μοναδικές, όπως αυτή του σταυρωμένου μοναχού, με τον τίτλο «Ο βίος του αληθούς μοναχού». Ο σταυρωμένος μοναχός πλαισιώνεται από την απεικόνιση του Άδη στα αριστερά και σε δύο διαφορετικά επίπεδα από το Κόσμο και το Θάνατο. Η όλη εικονιστική σύνθεση διακατέχεται από έντονο λαϊκό φως.
Αρχιτεκτονικά ο ναός ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής και στην είσοδό του έχει προστεθεί μεταγενέστερο προστώο. Από το συγκρότημα της μονής διατηρείται σε καλή κατάσταση το καθολικό. Γύρω του, μικρά παρεκκλήσια, κελιά και βοηθητικά κτίσματα, που σχηματίζουν περίβολο, είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ερειπωμένα. Η Μονή Καταστράφηκε το 1822 από τους Τούρκους, ανακαινίσθηκε και ξανακαταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό του 1881, γεγονός που σήμανε και την αρχή της παρακμής και σταδιακής εγκατάλειψής της. Η Μονή σήμερα δεν έχει μοναχούς. Εορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Music
'Inflection' [Fantasy Orchestral CC-BY] - Scott Buckley
x

Λεπτόποδα Χίος - Leptopoda Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Το χωριό Λεπτόποδα βρίσκεται στη Βόρεια Χίο σε απόσταση 55 χλμ από την πόλη. Είναι ένα ορεινό χωριό, από τα βορειότερα του νησιού, χτισμένο ανάμεσα στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Αμανή και στις βόρειες πλαγιές του ψηλότερου όρους του νησιού, του Πελιναίου. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 260 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η ονομασία του χωριού ετυμολογείται από το «Λεπτόπεδα» = «λεπτά πεδία», δηλαδή μικρές και με ρηχό χώμα πεδιάδες. Τα Λεπτόποδα, όπως και όλα τα χωριά της βόρειας Χίου, είναι πολύ παλιά και η ιστορία τους χάνεται στο βάθος του χρόνου. Αυτό φαίνεται από την αρχιτεκτονική του χωριού (στοές – σκεπαστά με καμάρες), από τα μεσαιωνικά κύρια ονόματα (Σταματινή, Ευαγγελινή και άλλα) καθώς και την αρχαία ρίζα του γλωσσικού ιδιώματος των κατοίκων και τα άφθονα ερείπια των αρχαίων κτισμάτων. Χαρακτηριστικό στοιχείο του χωριού θεωρείται ο τρόπος χτισίματος των σπιτιών, τόσο κοντά το ένα με το άλλο ώστε να σχηματίζεται εξωτερικό τείχος. Τα σοκάκια είναι πολύ στενά και περνούν κάτω από στοές, τους σκεπαστούς. Η είσοδος των σκεπαστών σε ορισμένα σημεία, στολίζεται από μια καλοχτισμένη, τοξωτή είσοδο (καμάρα). Πάνω από τους σκεπαστούς είναι χτισμένα σπίτια. Αυτά είχαν πολύ μικρά παράθυρα και ορισμένα μάλιστα, τα μέσα σπίτια, δεν είχαν καθόλου, για το λόγο αυτό είχαν μια τρύπα στην οροφή, τον ανηφορά, απ’ όπου έπαιρναν λίγο φως. Πριν από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, οι στέγες του χωριού από τα Αλώνια ή τα Ρασίδια έμοιαζαν σαν ένα συνεχόμενο χωματένιο δώμα.
Τα ερείπια των αρχαίων κτισμάτων της περιοχής των Λεπτοπόδων εντοπίζονται στον αυχένα που είναι χτισμένο το χωριό και συγκεκριμένα στην περιοχή η οποία αρχίζει από το Τσόμπο και καταλήγει στην παραλία ανάμεσα στα Αγιάσματα και τους Αγίους Πάντες, όπου ορθώνεται το κάστρο των Απολίχνων ή Ωριάς ή Οβριάς. Τριγύρω και ψηλότερα από το χωριό το τοπίο σκουραίνει από ένα πυκνό πευκοδάσος. Οι πλαγιές στην περιοχή σκεπάζονται σε πολλά μέρη από σπάρτα, που κάθε Μάιο ανθίζουν και τις πλημμυρίζουν με έντονο κίτρινο χρώμα. Στην περιοχή του χωριού βρίσκεται η τοποθεσία «του Πατριάρχη», όπου σώζονται ερείπια από παλαιό κτίσμα, και ο «Παλιόπυργος», πιθανώς παλαιά σκήτη σύμφωνα και με την τοπική παράδοση.
Στο χωριό ανήκουν πολλά εξωκλήσια, μεταξύ αυτών ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην περιοχή Χειμωνιό, η Παναγιά η Μεσοπεντηκοστή στην περιοχή των Τιλιμένων και απέναντι ακριβώς ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Ισίδωρος, ο Άγιος Νικόλαος Χρυσοβελώνηδων και ο Προφήτης Ηλίας. Χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των παραπάνω είναι τα αρχαία κτίσματα που βρέθηκαν γύρω από αυτά, τα οποία μαρτυρούν την αρχαία τους προέλευση. Στα Λεπτόποδα υπάρχει εκκλησία, πρόσφατα ανακαινισμένη, αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου, που η κατασκευή της ανάγεται περίπου στο 1400 μ.Χ, ενώ η μνήμη της γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.
Από το 2006, στα Λεπτόποδα στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Πρόκειται για έναν χώρο εξαιρετικής αισθητικής που σκοπό έχει την ανάδειξη της πλούσιας λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου. Το μουσείο αποτελείται από δύο πετρόχτιστες αίθουσες, κάθε μία από τις οποίες φιλοξενεί μία συγκεκριμένη σειρά αντικειμένων, που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού στην καθημερινότητα τους σε παλαιότερες εποχές.
Το όμορφο ορεινό χωριό των Λεπτοπόδων αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, όπου αξίζει να επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε στα σκεπασμένα από στοές πλακόστρωτα σοκάκια του, τις καμάρες, τις παλιές βρύσες, το σχολείο, την πλατεία, γνωστή ως Έμπολο, την εκκλησία της Παναγίας της Δεσποίνου με το δέντρο της γνώσης στην είσοδό της, το παραδοσιακό καφενείο του χωριού καθώς και το λαογραφικό μουσείο!

Music
Krale - Summit
Genre — Género: Epic
►Krale
→ Twitter
→ Soundcloud
→ Web
→ Facebook
Breaking Copyright — Music for youtube videos:
x

Ανεμόμυλοι Ανέμωνα Χίος - Windmills of Anemona Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Οι ανεμόμυλοι, είναι ζωντανά μνημεία της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Ρόδο το 12ο ή 13ο αιώνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στα νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικά και ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Στη Χίο ο μεγάλος αριθμός ανεμόμυλων επιβεβαιώνεται από τα γραφόμενα περιηγητών και από τις αναπαραστάσεις τους σε γκραβούρες και συνδέθηκαν με τις εμπορικές δραστηριότητες των Γενοβέζων στο νησί μετά το 1346. Στην περιοχή του Ανέμωνα της Καλλιμασιάς, η οποία σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα της από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν εκεί, σώζονται σήμερα δύο ανεμόμυλοι που ανήκαν στις οικογένειες Μάντικα και Αφεντή. Κρίνοντας από τη χρήση θυμιανούσικης πέτρας στο πάνω μέρος της εισόδου του, ο ανεμόμυλος του Αφεντή, πιθανότατα χτίστηκε πριν από τον ερχομό των Τούρκων. Σύμφωνα με το κτηματολόγιο του 1907 στην γύρω περιοχή υπήρχαν 10 μύλοι εν ενεργεία ή ερείπια. Οι ανεμόμυλοι του Ανέμωνα ήταν σε λειτουργία μέχρι τη δεκαετία του 1950 όπου και σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω της δημιουργίας ενός μύλου που είχε ως κινητήρια δύναμη το πετρέλαιο. Οι ανεμόμυλοι του Ανέμωνα ηπήρξαν πολύ σημαντικοί για την Καλλιμασιά γιατί μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες έδιναν το πολύτιμο αλεύρι για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής.

Music
'Soar' [Inspirational Orchestral CC-BY] - Scott Buckley
x

Χιονισμένη Νέα Μονή Χίος - Snowy Nea Moni of Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Η Νέα Μονή βρίσκεται στην κεντρική Χίο σε απόσταση 10 χλμ από την πόλη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του νησιού και κατατάσσεται στα μνημεία που είναι υπό την προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα και καλύπτει μια έκταση 17000 τμ. Περιλαμβάνει τον κύριο ναό, δύο μικρότερες εκκλησίες, την τράπεζα όπου δειπνούσαν οι μοναχοί, τα κελιά των μοναχών και υπόγειες δεξαμενές που δημιουργήθηκαν για την αποθήκευση νερού. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Μονής υπάρχει ένας επιβλητικός αμυντικός πύργος. Όλα τα τμήματα του Μοναστηριού περιβάλλονται από ψηλά πέτρινα τείχη. Ο ναός βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του Μοναστηριού. Αποτελείται από τον κύριο ναό, τον εσωνάρθηκα και τον εξωνάρθηκα.
Η αρχιτεκτονική του ναού είναι νησιωτικού οκταγωνικού συστήματος με τρούλο. Τα μοναδικά δείγματα ύπαρξης αυτού του τύπου αρχιτεκτονικής σήμερα υπάρχουν στη Χίο και στην Κύπρο. Τα υπόλοιπα κτίρια που βρίσκονται μέσα από τα όρια των τοίχων είναι: Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα, ένας μικρός ναός στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί στον πύργο, το Μουσείο με τα εκθέματα των λειψάνων του Μοναστηριού και ο ναός του Τιμίου Σταυρού, ένας μικρός ναός χτισμένος δίπλα στην πύλη εισόδου, όπου υπάρχουν τα εναπομείναντα οστά των μαρτύρων και των μαχόμενων της σφαγής της Χίου. Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Σήμερα είναι μια από τις τρεις εναπομείνασες συλλογές στην Ελλάδα της Βυζαντινής περιόδου και παραμένουν σε σχετικά καλή κατάσταση. Η εξαιρετική ποιότητά τους, μαζί με το γεγονός ότι αποτελούν έργο καλλιτεχνών που διασυνδέονταν με τα μεγαλύτερα εργαστήρια της Κωνσταντινουπόλεως, τα κατατάσσει ανάμεσα στα πιο σημαντικά δημιουργήματα της Βυζαντινής τέχνης. Χαρακτηριστικά της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των ψηφιδωτών είναι η δραματική έκφραση και η μοναστική απλότητα. Ένα μεγάλο τμήμα της επιφάνειας της ζωγραφιάς είναι από χρυσό και όπως αντανακλά το φως πάνω του, τονίζει την υπερβατικότητα των εικόνων και των σχημάτων δίνοντας την εντύπωση ότι μετακινούνται σ' έναν ανώτερο και πνευματικό κόσμο. Η Νέα Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Music
Scott Buckley - 'Love Conquers' [Uplifting Orchestral Cue CC-BY]

Μεσαιωνικό χωριό Καλαμωτή - Kalamoti Medieval village

©Konstantinos Mil. Anagnostou -
Το χωριό Καλαμωτή βρίσκεται στη νότια Χίο σε απόσταση 23 χλμ από την πόλη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά χωριά του νησιού, κτισμένο στον δεύτερο μεγαλύτερο και πιο εύφορο κάμπο της Χίου. Ο μεσαιωνικός οικισμός του έχει την σημερινή του μορφή τουλάχιστον από την περίοδο της θαλασσοκρατορίας της Γένοβας (1346-1566) και προήλθε από τη συνένωση των διάσπαρτων μικρών χωριών που βρίσκονταν στην εύφορη κοιλάδα της ΝΑ Χίου. Ο κύριος σκοπός της δημιουργίας του χωριού ήταν η άμυνα, γι΄ αυτό και το χωριό έμοιαζε με οχυρό και ήταν αθέατο από τη θάλασσα. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν οι συνεχείς ληστρικές επιδρομές των πειρατών εκείνης της εποχής (7ος έως 14ος αιώνας). Κύρια στοιχεία της πολεοδομικής οργάνωσης της παλιάς Καλαμωτής ήταν το κλειστό τετράπλευρο σχήμα, το συνεχές και αδιάσπαστο αμυντικό τείχος περιμετρικά, οι στενοί δρόμοι που καλύπτονταν κατά διαστήματα από εγκάρσια τόξα και καμάρες, οι μικρές διαστάσεις των κοινόχρηστων χώρων, η απουσία δένδρων, η πληθώρα εκκλησιών και οι συνεχείς λιθόκτιστες προσόψεις των κατοικιών. Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία είναι ορατά μέχρι και σήμερα στους επισκέπτες του παλιού οικισμού. Στο κέντρο του οικισμού υπήρχε ένας ψηλός πύργος. Τα σπίτια είναι λιθόκτιστα και τα περισσότερα διώροφα, με το στάβλο και τους βοηθητικούς χώρους στο ισόγειο και την κυρίως κατοικία με τα υπνοδωμάτια στον όροφο. Στον όροφο υπήρχε επίσης ένας ημιυπαίθριος χώρος (ξάτο) που οδηγούσε στο δώμα (βότα). Πάνω από τους δρόμους υπήρχαν δωμάτια σπιτιών που στηριζόταν σε ημικυλινδρικούς θόλους, ενώ τα δώματα όλων των σπιτιών ήταν σχεδόν στο ίδιο ύψος, έτσι ήταν εύκολη η διαφυγή των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου από σπίτι σε σπίτι.

Music by
Artist: THBD
Song: Good For You
Download/Stream:

Kardamyla Chios Greece - AtlasVisual

Kardamyla Chios Greece
Chios Video Map:

Kardamyla is a large village on the north-northeast side of Chios, just 27 km from the town of Chios. Kardamyla is built on the site of ancient Kardamylis on the eastern slopes of the mountain Kranos. The village is characterized by its traditional architecture, narrow streets, the ballast stone streets and stone-built houses.

Subscribe to our channel:


Like and share us on Facebook:

Μελανιός - Μνημείο σφαγής στην Χίο

Η σφαγή της Χίου αναφέρεται στην σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Το γεγονός συνέβη τον Απρίλιο του 1822. Είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός του νησιού στις 11 Μαρτίου 1822, με την απόβαση εκστρατευτικού σώματος Σαμιωτών. Οι Οθωμανοί (ντόπιοι και άλλοι που είχαν έλθει από την Ασία) κλείστηκαν αρχικά στο κάστρο. Στις 30 Μαρτίου έφθασε ο οθωμανικός στόλος ο οποίος έλυσε την πολιορκία και άρχισε τη σφαγή του ορθόδοξου πληθυσμού με τη συμμετοχή και ατάκτων μουσουλμάνων που κατέφθαναν από τις ακτές της Μ. Ασίας με κάθε είδους πλεούμενο.

MELANIOS CHIOS HD

Travel Pictures from

Μεσαιωνικό χωριό Ελάτα Χίος - Medieval village of Elata Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -

Η Ελάτα είναι μεσαιωνικό χωριό της νοτιοδυτικής Χίου, σε απόσταση 24 χλμ. από την πόλη, κτισμένο σε ημιορεινή περιοχή με υψόμετρο 190 μ. Όπως και τα άλλα μεσαιωνικά χωριά της Χίου δημιουργήθηκε μετά την κατάκτησή της από τους Γενουάτες το 1346, και έχει φρουριακό χαρακτήρα εξ αιτίας της ανάγκης που επέβαλαν οι συχνές επιδρομές των πειρατών, η καλύτερη εκμετάλλευση της μαστίχας και ο έλεγχος των κατοίκων. Στη μέση υπήρχε ο κεντρικός πύργος, μία μικρή πλατεία και γύρω ο οικισμός ως ένα συμπαγές συγκρότημα, που οι εξωτερικοί συνεχόμενοι τοίχοι των ακραίων σπιτιών σχημάτιζαν το τείχος. Ενωμένα στο ύψος του πρώτου ορόφου είναι και τα σπίτια, αφήνοντας από κάτω τα στενά δρομάκια, που σχηματίζουν κατά διαστήματα μικρές σήραγγες.

Για τη δημιουργία του χωριού συνενώθηκαν μικροί βυζαντινοί οικισμοί, από τους οποίους σώζονται τα ονόματα Αγ. Μακάριος, Αγία Ειρήνη, Πηγάδι, Άγιος Μαρδάς, Αρμοβέσσα, Κεραμειό, Χωρή, Μητρόθια, Αλμυρός, Αγία Παρασκευή, και εμφανή υπολείμματα. Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία του χωριού οφείλεται στο «ελάτε, ελάτε», που φώναζαν στους κατοίκους των γύρω οικισμών για να μπουν στο καστροχώρι, όταν από τις βίγλες τούς ειδοποιούσαν ότι πλησίαζαν πειρατικά.

Σήμερα διασώζεται μεγάλο μέρος της φρουριακής μορφής και η ονομασία των δύο πυλών, Έξω πόρτα και Κάτω πόρτα, και αναγνωρίζονται τα σημεία που βρίσκονταν οι τέσσερις από τους πέντε περιφερειακούς πυργίσκους. Ο κεντρικός πύργος γκρεμίστηκε το 1902 για να φτιαχτεί ο σημερινός ενοριακός ναός, που τιμάται στο όνομα της Αγίας Τριάδας και ξεχωρίζει από όποια μεριά και αν αντικρίσει κάποιος το χωριό. Δίπλα βρίσκεται η παλιά μικρή χωριοκκλησιά του 14-15ου αιώνα, ο Άγιος Ιωάννης, ενώ στη γύρω περιοχή υπάρχουν πάνω από είκοσι εκκλησίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Άγιος Μακάριος, είναι το παλαιότερο ξωκκλήσι της Χίου. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης - «Ελατούσενας», που ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, υπάρχει παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου.
Η Ελάτα είναι η γενέτειρα του ποιητή Γ. Βερίτη (Αλεξάνδρου Γκιάλα), το σπίτι του οποίου σώζεται αναπαλαιωμένο κατά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Το φυσικό επίνειο της Ελάτας είναι ο όρμος Αγία Ειρήνη με το ομώνυμο εξωκκλήσι, σε απόσταση 3,5 χιλιόμετρα από το χωριό. Εκεί υπάρχει μικρή αμμώδης παραλία και ένα μικρό λιμάνι με ψαρόβαρκες.
Ο περίπατος στα στενά δρομάκια του χωριού ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια και το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!

Music: Nazar Rybak - The Epic Mind
Link:
Music provided by: MFY - No Copyright
x

Εγρηγόρος Χίος - Egrigoros Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Το χωριό Εγρηγόρος βρίσκεται στη βορειοδυτική Χίο, σε απόσταση 54 χλμ από την πόλη. Είναι ένα ορεινό χωριό με αρκετό πράσινο και πηγές. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στις κλιτύες του όρους Αμανή, σε υψόμετρο 360μ., με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του χωριού. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή το όνομα το πήρε από το μοναχό Γρηγόριο που ζούσε στον Άγιο Αντώνιο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό. Όπως αναφέρει ο Στυλιανός Βίος από «Γρηγόρια κτήματα». Κατά την άλλη εκδοχή το όνομα προήλθε από τη λέξη «εγρήγορση» διότι οι κάτοικοι, λόγω των πειρατικών επιδρομών κατά τους παλαιούς χρόνους, έπρεπε να βρίσκονται πάντοτε εν εγρηγόρσει.
Το τοπικό πανηγύρι του χωριού είναι στις 6 Αυγούστου.

Music
[Chillstep] Aurora B.Polaris - Euphoria by heroboard – Music for Creators

Εγκαταλελειμμένο χωριό Τα Μάρκου Χίος - Αbandoned village Ta Markou Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Ο μεσαιωνικός οικισμός Τὰ Μάρκου (τ’ Ἀμάρκον, Ἀμάρκου και Ἀμαρκῶν) στη Βόρεια Χίο, εγκαταλελειμμένος σήμερα, χτισμένος σε ένα πλούσιο και χαρακτηριστικό φυσικό τοπίο της Βόρειας Χίου, βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Πισπιλούντα. Αποτελούσε με αυτή μία κοινότητα, όπου κατοικούσαν στα τέλη του 19ου αιώνα 150 κάτοικοι. Το 1928 εγκαταλείφτηκε οριστικά. Η ίδρυσή του αποτελούσε μέρος των οχυρωματικών έργων της Βόρειας Χίου (κέντρο ήταν η Βολισσός και το ισχυρό της φρούριο), που η κατασκευή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της συστηματικής από τον 9ο αιώνα προσπάθειας του βυζαντινού κράτους να αποκαταστήσει τον έλεγχο της Μεσογείου. Στους πλούσιους και ισχυρούς άρχοντες ο αυτοκράτορας εμπιστευόταν την ασφάλεια και τη διοίκηση της περιοχής και παραχωρούσε κτήματα προς εγκατάσταση. Το οχυρό του αγροτικού κέντρου, όπως εδώ, ήταν ο πύργος και γύρω αναπτυσσόταν ο οικισμός με περιτείχισμα και μικρότερα πυργάρια. Ο οικισμός είχε δύο ναούς, της Παναγίας με τοιχογραφίες και της Αγίας Παρασκευής, παλαιό φρέαρ και δεξαμενές ομβρίων υδάτων, χαρακτηριστικού τρόπου άρδευσης. Ως «χωρίον ΤΑ ΜΑΡΚΟΥ» περιλαμβάνεται σε πατριαρχικά σιγίλια και κώδικες. Μετά την κατάληψη της Χίου από τους Γενουάτες το 1346, τις αρμοδιότητες των βυζαντινών τιτλούχων ανέλαβαν οι Μαονείς. Καθώς από το όνομα του ιδιοκτήτη έπαιρνε το όνομά της και η περιοχή ̶ ο κατάλογος των ονομάτων μεσαιωνικών αρχοντικών πύργων και κτημάτων στη Χίο είναι μεγάλος ̶ τα ακίνητα του βασιλικού οίκου Μάρκου έδωσαν το όνομα στον οικισμό. Σε σχέδια του Arnold Smith σημειώνονται τα τείχη του οικισμού, τρία πυργάρια και ο μεγάλος πύργος, δεκαπέντε δεξαμενές, καθώς και το σημείο όπου υπήρχε μοναστήρι. Επίσης έχει σχεδιαστεί η κάτοψη και τομή του μεγάλου πύργου. Σήμερα στέκονται σε πείσμα των καιρών βουβά ερείπια του μεγάλου πύργου, το ισόγειο και τμήμα του πρώτου ορόφου, μέρος των μικρών πύργων, του τείχους και των σπιτιών, δείγματα αλλοτινού μεγαλείου, ενώ έχουν ανακατασκευαστεί οι εκκλησίες.

Keys of Moon - The Epic Hero is under a Creative Commons license (CC BY-SA 3.0)
Music promoted by BreakingCopyright:

Κλεφτολίμανο Χίος - Kleftolimano Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Από το φόβο των πειρατικών επιδρομών ο Εμπορειός όπως και οι άλλοι παραθαλάσσιοι οικισμοί της Χίου εγκαταλείφτηκαν και οι κάτοικοι κλείστηκαν σε χωριά κάστρα, τα Μεσαιωνικά καστροχώρια της Νότιας Χίου. Οι βίγλες (παρατηρητήρια), σε ψηλά σημεία κατά μήκος των ακτών που συνδέονταν οπτικά μεταξύ τους εντάχτηκαν στην οχυρωματική άμυνα του νησιού, που οργανώθηκε για την αντιμετώπισή τους. Ο βιγλάτορας, αν εμφανιζόταν πειρατές στη θάλασσα, με φρυκτωρία (σήμα με άναμμα φωτιάς) μετέδιδε το μήνυμα και λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα. Με την ιστορία αυτών των χρόνων συνδέεται και το Κλεφτολίμανο, ένας μικρός κρυμμένος ορμίσκος, αριστερά της εξόδου από τον κόλπο του Εμπορειού, με στενό πλαϊνό άνοιγμα, δυσδιάκριτο για όσους δεν το γνωρίζουν. Σ’ αυτό κατά την παράδοση κατέφευγαν οι πειρατές, για να είναι αόρατοι και να εξορμούν αιφνιδιαστικά. Εκεί κρύβονταν και τα αμυντικά καράβια, όταν τους κυνηγούσαν ή ήθελαν να επιτεθούν σε περίπτωση που πειρατικά έμπαιναν στο λιμάνι.

Music
Inspirational Epic Drone by Infraction [No Copyright Music] / Landscape

Αυγώνυμα Χίος - Avgonima Chios

©Konstantinos Mil. Anagnostou -
Tα Αυγώνυμα είναι μεσαιωνικό χωριό που βρίσκεται στην κεντρική Χίο, σε οδική απόσταση 16χλμ από την πόλη. Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων και συγκαταλέγεται στα Μεσαιωνικά χωριά του νησιού με τον ιδιότυπο φρουριακό αρχιτεκτονικό ρυθμό τους. Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα. Πολλά σπίτια επικοινωνούσαν μεταξύ τους, ακόμα υπάρχουν τα περάσματα (κτισμένες σήμερα πόρτες) από σπίτι σε σπίτι ειδικά στην περίμετρο του οικισμού για να υπάρχει οδός διαφυγής όταν ο εχθρός έμπαινε στο ένα σπίτι ξέφευγαν από το άλλο.Τα πρώτα κτίσματα χρονολογούνται τον 11ο αιώνα. Ακόμα και σήμερα διατηρούν την αρχιτεκτονική του παρελθόντος. Το χωριό έχει θέα το πευκόφυτο δάσος του Προβατά καθώς και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Πιθανότατα πήρε το όνομα του από τον τύπο Αυγωνήματα (τόπο μεταξύ Αυγωνύμων και Αναβάτου) (ευθηνά) φθηνά δηλαδή κτήματα. Σύμφωνα με τον θρύλο χτίστηκε και κατοικήθηκε σε βραχώδη περιοχή από τους τεχνίτες της Νέας Μονής.

Avgonima is a medieval village located in central Chios, at a distance of 16km from the city. The village is built at an altitude of 500 meters and is one of the medieval villages of the island with its unique fortress architecture. The houses are built of stone and with small windows that were used to protect themselves from pirate raids during the Middle Ages. Many houses were communicating with each other, still there are passages (built today doors) from house to house, especially on the perimeter of the settlement to have an escape route when the enemy came into one house escaping from the other. The first buildings date back to the 11th century. Even today they retain the architecture of the past. The village overlooks the pine forest of Provatas as well as the endless blue of the Aegean Sea.
Probably he got his name from the type of Avgonimata (place between Avgonima and Anavatos) (cheap) cheap estates.
According to the legend, it was built and inhabited in a rocky area by the craftsmen of Nea Moni monastery.

Anavatos Chios - Ανάβατος Χίος

Anavatos is a Medieval - Byzantine tower-village in the central region of Chios - Ο Ανάβατος είναι ένα μεσαιωνικό -βυζαντινό χωριό που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού
Aerial Video
© Konstantinos Mil. Anagnostou -

Information
Anavatos is a Medieval - Byzantine tower-village in the central region of Chios. It is quite impressive as it plunges into a large granite rock at the top of the cliff. Although it is a deserted village, it still preserves its history, a sensation often encountered by visitors when wondering through its stone-paved streets.
It is a historic site, as it played an important role in the Greek War of Independence (1821) and the Massacre of 1822.
The Church of the Taxiarchis (the Archangel) is well preserved and stands out amidst this living ghost-town.
Not far from the wall's only gate, there is an overbearing structure which protrudes amongst the buildings along the east side. It is the so called Three-storey building, consisting of an olive oil press, school and water reservoir and the Church of the Theotokos (the Virgin Mary).

Ανάβατος
Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα, δύσβατο στην ανάβασή του, υψώνεται σαν φρούριο , το μεσαιωνικό -βυζαντινό χωριό Ανάβατος που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού: ο Μυστράς του Αιγαίου. Παρόλο που σήμερα είναι ένα έρημο χωριό, κουβαλάει ως τις μέρες μας την ιστορία του νησιού.
Εδώ γράφτηκε ένα από τα κομμάτια της ιστορίας του νησιού, στην επανάσταση του 1821 και στις σφαγές του 1822.
Ήταν ένας τόπος μαρτυρικός, το τελευταίο προπύργιο της ελευθερίας και το Ζάλογγο της Χίου που με προδοσία έπεσε στα χέρια του κατακτητή.
Μέχρι και σήμερα μένει ζωντανός ο μεγάλος Ταξιάρχης που είναι το μόνο κτίσμα το οποίο δεσπόζει από μακριά υπερήφανος ανάμεσα στην μυστηριακή γαλήνη της αέρινης νεκρής αυτής πόλης.
Όχι πολύ μακριά από την μοναδική πύλη του τείχους συναντάς μία επιβλητική οικοδομή που κυριαρχεί ανάμεσα στα κτίσματα της ανατολικής πλευράς του.
Είναι το λεγόμενο Τριώροφο που αποτελείται από το λιοτρίβι, το διδακτήριο, την Δεξαμενή και την εκκλησία της Παναγιάς. Ο οικισμός-μνημείο είναι ένα ποίημα ομορφιάς χάρη στα πυργωτά σπίτια του, τις αψίδες, τα τόξα και τα κατακόρυφα σχεδόν καλντερίμια του.
x

Χιος λιμάνι με drone - greece Chios

-~-~~-~~~-~~-~-
Please watch: Drone vs bird -drone battlefront!

-~-~~-~~~-~~-~-

ΧΙΟΣ : Καλαμωτή ένα μεσαιωνικό χωριό με πλούσια παράδοση και ιστορία!!!

Ανάβατος Χίος Το Ζάλογγο του Αιγαίου Anavatos Chios,Greece

Αν σας άρεσε αυτό το βίντεο, κρατήστε την προσπάθεια ζωντανή! Κάντε μια δωρεά στο Paypal στο gmanol2000@yahoo.gr Ευχαριστώ πολύ.
Please keep this channel alive! Make a donation at Paypal to gmanol2000@yahoo.gr . Thank you!
Don't forget to subscribe please. Το γνωστό παγκοσμίως eBay Δώστε κίνητρο για περισσότερα τέτοια βίντεο.Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω προσφορές !
Crazy Sundays E Shop το γνωστό...
Galerie de Beauté
kouzinika.com είδη κουζίνας & μπάνιου
Achro.gr Τραπέζια Μπιλιάρδου,Ποδοσφαιράκια,Πινγκ Πονγκ
Pharm24.gr online φαρμακείο
caffevolcano.com καφές σε κάψουλες συμβατές με Nespresso® και Dolce Gusto® μηχανές
Aegean Airlines ημερολόγιο χαμηλών ναύλων
KLM Royal Dutch Airlines
ΒrandsGalaxy.gr το γνωστό Private Shopping Club στην Ελλάδα
24home.gr προϊόντα για το σπίτι
cosmossport.gr online αθλητικό κατάστημα
IANOS.GR βιβλιοπωλείο, CD και DVD, αντικείμενα τέχνης
ηλεκτρονικό κατάστημα της Μαστίχας Χίου και των προϊόντων της
Media Markt αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών
Ζ-mall.gr ηλεκτρονικό πολυκατάστημα
Plus4u.gr ηλεκτρονικό πολυκατάστημα Ο Ανάβατος είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός που διατηρεί μέχρι σήμερα τις αρχιτεκτονικές και τις χωροταξικές ιδιαιτερότητες της πολιτιστικής κληρονομιάς του παρελθόντος (βλ. Αξιωτάκης Ανδρέας, «Ο Ανάβατος της Χίου: Ιστορία - Τέχνη - Λαογραφία», Κ. Ε. Ζήσιμος, 3η εκδ., 1994). Ανήκει στο Δήμο Ομηρούπολης και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέος με το Προεδρικό διάταγμα της 13/11/78 (Φ.Ε.Κ 594 Δ), το οποίο συμπληρώθηκε με το Προεδρικό διάταγμα της 4/3/1988 (Φ.Ε.Κ 198 Δ), που καθορίζει τους όρους και περιορισμούς των παραδοσιακών οικισμών της Χίου.

Σήμερα κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους, οι οποίοι αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν προστίθενται σ' αυτούς οι επισκέπτες και οι παλιοί κάτοικοι που επιστρέφουν από τους τόπους της σύγχρονης διαμονής τους.

Ο Ανάβατος προσφέρει ανεκτίμητο πλούτο ιστορικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων στους τουρίστες, αλλά και στους ερευνητές που έχουν την τύχη να τον επισκεφθούν. Η όψη του οικισμού εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες από την πρώτη ματιά. Ο Ανάβατος έχει χτιστεί πάνω σε ένα ύψωμα που διαμορφώνεται από μια σειρά λίθινων όγκων, που δημιουργούν ένα φυσικό οχυρό.

Η θέση του δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία «Μυστράς της Χίου». Άλλωστε το όνομα του Αναβάτου προέρχεται πιθανόν από το ρήμα «αναβαίνω = πηγαίνω προς τα πάνω». Αυτή η ετυμολογία δικαιολογείται από τη χωροθέτηση του οικισμού, ενώ σύμφωνα με μια άλλη άποψη, το όνομά του προέρχεται από το χιώτικο ιδιωματισμό «ανάβατος = αυτός που δεν είναι βατός».

Η παράδοση αναφέρει ως πρώτους κάτοικους και δημιουργούς του Αναβάτου, τους ειδικούς υλοτόμους που κάλεσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Θ΄ Μονομάχος το 1042 μ.Χ. από την Κωνσταντινούπολη, για συμμετάσχουν στο κτίσιμο της Νέας Μονής. Σύμφωνα με το θρύλο, οι υλοτόμοι εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά του τόπου και ζήτησαν από τον αυτοκράτορα την παραχώρηση αυτής της γης.

Ο αυτοκράτορας, ικανοποιημένος από τη δουλειά τους, όχι μόνο δέχτηκε, αλλά χρηματοδότησε και τη δημιουργία του πρώτου οικισμού του Αναβάτου. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο πρώτος αυτός οικισμός καταστράφηκε ολοσχερώς από επιδρομή πειρατών.

Μετά από την καταστροφή, (φαίνεται ότι) οι κάτοικοι ξεκίνησαν τη δημιουργία ενός δεύτερου οικισμού, πάνω στον απόκρημνο βράχο, που αποτελούσε ένα σημαντικό φυσικό οχυρό για την προστασία τους.

Σταδιακά χτίστηκαν εκεί περί τα τετρακόσια (400) σπίτια, σχολείο και εκκλησία, ακόμη και δικαστήριο και φυλακές, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης καστροπολιτείας, που ήκμασε μέχρι τη «Σφαγή της Χίου», το 1822. Αυτό το κομβικό πλήγμα ανέστειλε την ανάπτυξη του οικισμού, αλλά, παρ' όλα αυτά, ο Ανάβατος επέζησε μέχρις ότου, ο σεισμός του 1881, τον οδήγησε οριστικά σε παρακμή: πολλοί από τους κατοίκους μετοίκησαν στη «χώρα» της Χίου, στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλα αστικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ η Μικρασιατική Καταστροφή και οι ευρύτερες γεωπολιτικές μεταβολές που ακολούθησαν, τους ώθησαν σε μετανάστευση προς την Αμερική και την Αυστραλία, καθώς και τα αστικά κέντρα του ελληνικού κράτους (κυρίως την Αθήνα).
Από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χίου.
Το τραγούδι Long Road Ahead του καλλιτέχνη Kevin MacLeod έχει άδεια με βάση το εξής: Creative Commons Attribution (
Πηγή:
Καλλιτέχνης:

17. ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΑΝΙΟΣ ΣΤΙΣ 28/07/12.mov

Νότια Χίος - Παραλία Διδύμων

Μια δροσερή βουτιά στην ερημική παραλία της Νότιας Χίου

Shares

x

Check Also

x

Menu