This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣ Παναγίας Τσαμπίκας

x

Ιερά Μονή Παναγίας Τσαμπίκας (Kυρά Ψηλή) - GREEK ROUTES

Holy Monastery of the Virgin Mary Tsambika (Kyra Psili)
x

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΡΟΔΟΣ

x

Παναγία Τσαμπίκα

x

ΒΙΝΤΕΟ HD Παναγία Τσαμπίκα Ρόδου -- Η Παναγία των άτεκνων γυναικών

Μισή ώρα μακριά από την πόλη της Ρόδου, 32 χιλιόμετρα από την πόλη, ανάμεσα στην περιοχή Κολύμπια και Αρχαγγέλου, υψώνεται το μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας . Για να φτάσεις να προσκυνήσεις τη θαυματουργή εικόνα πρέπει να ανέβεις περίπου τριακόσια σκαλιά.

Το μοναστήρι της Παναγιάς Τσαμπίκας είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα αρκετά ψηλό λόφο, γι' αυτό και οι ντόπιοι το ονομάζουν «Παναγία Τσαμπίκα η ψηλή» ή Παναγία Τσαμπίκα η κυρά. Περισσότερα στο και πιο συγκεκριμένα στο
x

Αγία Ελεούσα Κλεισούρας Μεσολογγίου...Η ιστορία της και το θαύμα της Παναγίας...

Saint Eleousa of Kleisoura Messolonghi...Her story and the miracle of the Virgin Mary...

Αγία Ελεούσα Κλεισούρας Μεσολογγίου...Η ιστορία της και το θαύμα της Παναγίας...

@Geovont.

Στο κακοτράχαλο Φαράγγι της Κλεισούρας, στην αρχή του όρους Αρακύνθου, η Ιερά Μονή μας θυμίζει Μετεωρίτικο Μοναστήρι, έτσι όπως είναι «καρφωμένο» στην κορυφή του βουνού. Αναμφίβολα, αποτελεί κέντρο και σημείο αναφοράς της θρησκευτικής ζωής του τόπου μας, του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τόπος ποτισμένος με το αίμα των προγόνων μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν για ελευθερία και ανεξαρτησία. Ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς γράφει για το στενό της Κλεισούρας:
Κόρφοι, ποτάμια, διάσελα, /κάβοι, ζυγοί, κλεισούρες, /βουνά που ξεχωρίζουνε, /μονά, βουνά, δεμένα, /τόνα με τα΄ άλλα ξακουστά, /βουνά, βουνά σβυσμένα.
Κατά την παράδοση, το 1700 μ. Χ., στο χωριό Χρυσοβέρι, στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, κάποιος Τούρκος στρατιώτης την ώρα της Αναστάσεως χλεύασε τους Χριστιανούς και αμέσως ένας κάτοικος του χωριού που τον έλεγαν Κουμπούρα παρεξηγήθηκε με τον Τούρκο στρατιώτη και τον σκότωσε.
Οι χωριανοί, αμέσως, πήραν τον Κουμπούρα και τον φυγάδευσαν πιο πάνω σε μια σπηλιά. Εκεί έμεινε πολύ καιρό και οι χωριανοί του πήγαιναν τρόφιμα για την συντήρησή του. Όταν το γεγονός ξεχάστηκε, ο Κουμπούρας πήγε στο χωριό και διηγήθηκε στους κατοίκους ότι εκεί που ήταν κρυμμένος έβλεπε κάθε βράδυ στη σπηλιά ένα φως.
Οι κάτοικοι πήγαν στο σημείο της σπηλιάς που τους υπέδειξε ο Κουμπούρας και με μεγάλη έκπληξη αντίκρισαν την εικόνα της Παναγίας και λίγο πιο πέρα σε βάθος περίπου πέντε μέτρων ανακάλυψαν μια πηγή με νερό, το αγίασμα της Παναγίας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι κάτοικοι του χωριού έχτισαν στο μέρος αυτό της σπηλιάς μικρό εκκλησάκι και αργότερα χτίστηκε το σημερινό εκκλησάκι μέσα στο σπήλαιο.
Το Μεσολόγγι για δύο περίπου μήνες είχε περικυκλωθεί από έντεκα χιλιάδες στρατό. Ο Κιουταχής και ο Βρυώνης έλεγαν πως με πόλεμο και φωτιά θα κατακτήσουν τους Γκιαούρηδες και θα τρομάξουν τον Μπότσαρη και τον Μαυροκορδάτο με τα τριακόσια εξήντα παλληκάρια. Ήταν παραμονή των Χριστουγέννων, στη σκηνή του Βρυώνη ήρθαν όλοι οι πασάδες, τότε φώναξε τον κυνηγό Γιάννη Γούναρη να φτιάξει καφέδες για να πιούν οι πασάδες.
Ο Κιουταχής αγρίεψε, έβριζε και φώναζε γιατί στον αγώνα μπήκε και ο Μαυρομιχάλης με τους Ζαΐμη και Δεληγιάννη με επτακόσιους Μανιάτες. Ο Κιουταχής σχεδίαζε την ημέρα των Χριστουγέννων να μπει στο Μεσολόγγι. Ο Μάρκος Μπότσαρης του παραγγέλλει, αν θέλεις το Μεσολόγγι έλα να το πάρεις. Τώρα ήρθε η ώρα για να πνίξει με αίμα το Μεσολόγγι σφάζοντας όλους τους Γκιαούρηδες. Ο Γιάννης Γούναρης άκουσε με προσοχή όλο το σχέδιο του Βρυώνη που υπαγόρευε στο γραμματικό του. Ο Βρυώνης πηγαίνοντας προς τον Χατζημπέντο είπε στον Ισμαήλ Πασά: «Φοβάστε ορέ». Τότε, κάποιος Αλβανός κοιτάζοντας προς τον Κιουταχή φώναξε: «ή αύριο ή ποτέ, μη φοβάσαι πασά μου, ο Αλλάχ είναι μαζί μας».
Το μεγάλο σχέδιο του Ομέρ Βρυώνη ήταν να μπει στο Μεσολόγγι την ημέρα που οι Χριστιανοί θα πήγαιναν στις εκκλησίες για τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. Ο Κιουταχής, αφού κοίταξε προς τον Γιάννη Γούναρη, λέει με νόημα ότι αυτός είναι Έλληνας και μας ακούει χαμογελώντας ο Βρυώνης τους λέει ότι αυτός δεν μιλάει. Ο Γούναρης τα κατέγραψε όλα στο μυαλό του, η οικογένειά του, η γυναίκα του με τα δύο παιδιά, βρισκόταν στην Άρτα και γνώριζε πολύ καλά ότι αν κάμει κάτι σε βάρος του αφεντικού του, τότε θα συνέβαινε το μεγάλο κακό για όλη την οικογένειά του. Οι Στρατηγοί έφυγαν και άρχισαν οι ετοιμασίες του σχεδίου.
Ο Γούναρης άρχισε τώρα να ετοιμάζει το δικό του σχέδιο προκειμένου να σώσει το Μεσολόγγι από την μεγάλη σφαγή. Σκέφτονταν όμως και την οικογένειά του για το κακό που θα τους βρει αν δώσει στους Στρατηγούς του Μεσολογγίου τα σχέδια του Βρυώνη. Ο Γούναρης πήρε την μεγάλη απόφαση, σηκώνεται και φεύγει δήθεν να πάει για κυνήγι. Κάποιος Τούρκος του λέει να προσέχει στο δρόμο τους Έλληνες. Εκείνος όμως βιάζονταν να φθάσει στο Μεσολόγγι.
Κάπου συναντά τον Θανάση, ήταν ο γραμματέας του Δημήτρη Μακρή και αφού του είπε ποιός είναι, τον προστάζει λέγοντας: «Τρέξε στους οπλαρχηγούς του Μεσολογγίου και πες τους ότι οι Τούρκοι θα επιτεθούν στην πόλη ανήμερα της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων και θα τους σφάξουν όλους». Ο γραμματικός τρέχει και ενημερώνει τον Μακρή ο οποίος καλεί όλους τους οπλαρχηγούς να πάνε με τους στρατιώτες σε όλα τα οχυρώματα, και οι εκκλησιές με εντολή του Επισκόπου να μην λειτουργήσουν.
Ο αγώνας μόλις αρχίζει, οι Τούρκοι ξαφνιάζονται καθώς δεν περίμεναν τόση μεγάλη αντίσταση ο χαλασμός κράτησε για λίγες ώρες, oι Τούρκοι φεύγουν νικημένοι, το Μεσολόγγι άντεξε και γλύτωσε τη μεγάλη σφαγή ημέρα των Χριστουγέννων του 1822. Ο Γιάννης Γούναρης φθάνει στην Παναγία Ελεούσα, κλείνεται στο μικρό κελί και κανείς δεν ήξερε ποιος είναι και από πού έρχεται. Πάντα σκέφτονταν την γυναίκα του και τα παιδιά του που τα έσφαξε το αφεντικό του, Ομέρ Βρυώνης, για το κακό που του έκανε να προδώσει το σχέδιο της επίθεσης στους Μεσολογγίτες οπλαρχηγούς.

Παναγια Τσαμπικα Η Ψηλη ( Tsampika monastery in Rodos island )

Μονή Παναγίας Φιλερήμου, Ρόδος / Monastery of Filerimos, Rhodes Greece

Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 267 μ. στο ομώνυμο λόφο του Φιλερήμου και είναι αφιερωμένη στη Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή. Στη θέση αυτή βρισκόταν η Ακρόπολη της Ιαλυσού και ο αμφιπρόστυλος, δωρικός ναός της Αθηνάς Πολιάδος και του Διός Πολιέως (3ος -2ος π.χ.αι.). Στα ερείπια του ιερού χτίσθηκε παλαιοχριστιανική τρίκλιτη βασιλική (5ου μ.χ. αι.) από την οποία διασώζεται το σταυροειδές Βαπτιστήριο. Την εποχή των Ιπποτών, τον 14ο αιώνα, αναστηλώθηκε η λιθόκτιστη γοτθική εκκλησία (δίπλα στο Βαπτιστήριο) και στη συνέχεια χτίσθηκε το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας με το εντυπωσιακό καμπαναριό της. Το μοναστήρι καταστράφηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ξανακτίσθηκε τον 15ο αι. και λειτουργούσε από μοναχούς του Τάγματος των Καπουτσίνων (17ος αι.) μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει, εκτός από το Βαπτιστήριο και την γοτθική Μονή, ερείπια του ναού της βυζαντινής Μονής (10ου αι.), τον αναστηλωμένο ναό της Παναγίας (15ου αι.) καθώς και την βυζαντινή υπόγεια εκκλησία του Aγίου Γεωργίου του Xωστού (με τοιχογραφίες του 14ου αι.) που λέγεται ότι κτίσθηκε από τον Απόστολο Λουκά. Υπάρχουν επίσης 2 παρεκκλήσια, ένα για τους ορθόδοξους και ένα για τους καθολικούς. Από την ανατολική είσοδο, ο επισκέπτης ανεβαίνει μια πλατιά πέτρινη σκάλα και οδηγείται στον μοναστηριακό χώρο διασχίζοντας την «Οδό του Μαρτυρίου» (ή τον Γολγοθά). Η οδός αυτή είναι λιθόστρωτη, φέρει 14 χαλκογραφίες πάνω σε βωμούς στη μια πλευρά της (που ιστορούν τα Πάθη του Κυρίου) και καταλήγει σ’ ένα Σταυρό 18 μέτρων, από τον οποίο – μέσω μιας στρογγυλής σκάλας – μπορεί κανείς να θαυμάσει πανοραμικά τη θέα σε όλο το νησί. Η παρουσία παγωνιών είναι έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φιλερήμου (11ου αιώνα) βρισκόταν στη Μονή μέχρι το 1523. Στο πέρασμα των αιώνων μετακινήθηκε στην Ιταλία, τη Μάλτα, τη Ρωσία, το Βερολίνο και από το 2002 φιλοξενείται στο Μπλε Παρεκκλήσι του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου.

Παναγιά Τσαμπίκα, Ρόδος

Η εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας βρισκόταν αρχικά στο Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου στην Κύπρο. Από την Κύπρο, με τρόπο άγνωστο μέχρι σήμερα, η εικόνα απομακρυνόταν και βρισκόταν στο βουνό Ζαμβύκη του Αρχάγγελου της Ρόδου. Η απώλεια της εικόνας προκάλεσε αναστάτωση στους μοναχούς του Κύκκου που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να την εντοπίσουν.

Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι στο βουνό Ζαμβύκη η Παναγία φανερώθηκε σε έναν βοσκό που μένει στην απέναντι περιοχή της βρύσης του Αιμαχού (Γιεμαχιού). Ο βοσκός είδε το φως της Παναγίας αλλά αρχικά δεν έδωσε σημασία. Το είδε και την επόμενη βραδιά. Την τρίτη φορά αποφάσισε να ανεβεί στο βουνό, για να δει από κοντά τι συνέβαινε.

Όταν έφθασε στο ύψωμα είδε την εικόνα της Παναγίας να φωτίζεται στο «κυπαρίσσι το αεράτο», όπως αποκαλούν το δέντρο που είχε σταθεί η Παναγία. Από το γεγονός αυτό πήρε η εικόνα και το όνομα της, αφού η λέξη «τσάμπα» στην τοπική διάλεκτο της Ρόδου σημαίνει σπίθα, φωτιά.

23 Αυγούστου: Παναγία Μαλεβή - Το θαυματουργό Άγιο Μύρο, και η ιστορία της εικόνας!

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ:

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ; ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

FACEBOOK:

PLAYLISTS
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ:
ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΥΖΥΓΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ:
ΘΑΥΜΑΤΑ:

Η θαυματουργή εικόνα Παναγία η Μαλεβή, είναι μία από τις εβδομήντα που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Την εικόνα αυτή την έφεραν μαζί τους οι κάτοικοι του Αγίου Όρους όταν κατοίκησαν στην Κυνουρία.
Το πρώτο Μοναστήρι της Μαλεβής ιδρύθηκε το 771 μ.Χ., σε υψηλό μέρος του όρους Πάρνωνα στην κορυφή Μαλεβός, που σήμερα λέγεται Κανάλους.
Μετά το τραγικό τέλος των μοναχών, που πέθαναν ένα χειμώνα από το πολύ κρύο, η εικόνα έφυγε μόνη της και πήγε στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Στάθηκε μέσα σε βάτα και δίπλα της έκαιγε ένα καντήλι, που τις νύχτες φώτιζε τη θέση της..

Παναγία Τσαμπίκα!! (Ο κάτω Ναός)

Κρήνην έχουσα των δωρεών σου
την εικόνα σου, η νήσος Ρόδος,
Θεοτόκε Τσαμπίκα, γεραίρει σε
και καυχωμένη ενθέως σοις θαύμασι
τον ασπασμόν του Αγγέλου προσάδοι σοι
Χαίρε κράζουσα, Παρθένε θεοχαρίτωτε,
λαού του χριστωνύμου το διάσωσμα.
(Απολυτίκιον Παναγίας Τσαμπίκας. Σύνθεση του Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου).
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
x

Παναγία η Τσαμπίκα στη Σούδα

Διαδρομή Για Την Παναγία Τσαμπίκα (Πέρα Χωριό Νήσου)

Η σωστή διαδρομή για να ανεβείτε στο βουνό και να επισκεφθείτε την Παναγιά Τσαμπίκα στο Πέρα Χωριό Νήσου (Kύπρος) και να απολαύσετε την υπέροχη θέα. Σας προτείνω να το κάνετε την ώρα του ηλιοβασιλέματος ! Το video φτιάχτηκε με σκοπό να βοηθήσει τους απανταχού geocachers σε σχέση με αυτό:

-----====================================-----

This is the proper route to visit Panagia Tsampika chapel in Pera Chorio Nisou and enjoy the view. This video was recorded in order to help geocachers to find the chapel and park safely near ground zero. Cache link: ttp://goo.gl/OmojM

Google Maps Route:

Η ιστορία του ναού της Παναγίας στη Μίλατο

Σ΄ αυτό το βίντεο, ο ιερέας της ενορίας της Μιλάτου πάτερ Ανδρέας Κουναλάκης μιλάει στην τηλεοπτική εκπομπή οι ρίζες μας¨(του τηλεοπτικού σταθμού creta tv) για την ιστορία του ναού της Παναγίας στη Μίλατο.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΣΑΜΠΙΚΑΣ-6-9-2013--Νο1

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ ΟΙ ΜΕΝΕΞΕΔΕΣ

Παναγία Γλυστριανή

Γιορτή Παναγίας Γλυστριανής στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Σύμη -
x

Panagia Tsampika, Cyprus

Panagia Tsampika is a small Chapel built on a Hilltop.

Παναγια Τσαμπικα Η Ψηλη ( Tsampika monastery in Rodos island )

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΣΑΜΠΙΚΑΣ-6-9-2013--Νο5

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ ΟΙ ΜΕΝΕΞΕΔΕΣ

Πάμε ξανά στα θαύματα (τηλεοπτικό σποτ)

Η Blue Air, O Σύνδεσμος Μωρά – Θαύματα και το LOVE FM διοργανώνουν µονοήµερη πτήση αγάπης για να ενισχυθεί η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων του Μακάριου Νοσοκοµείου

Πάµε ξανά στα θαύµατα

στις 9 Απριλίου 2016
Ώρα αναχώρησης από Λάρνακα 9 το πρωί Προσκύνηµα στο Μοναστήρι της Παναγίας Τσαµπίκας Ώρα αναχώρησης από Ρόδο 7 το βράδυ

Τιµή εισιτηρίου από €150


Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για να αγοραστεί ένας νέος αναπνευστήρας.

Για πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων στο τηλ. 22 755 300
(∆ευτέρα – Παρασκευή, 9:00 πµ – 5:30 µµ)

Παναγία Πλατανιώτισσα προσκύνημα 29 /11 /2013 P1110537

Παναγία Πλατανιώτισσα προσκύνημα 29 /11 /2013

Shares

x

Check Also

x

Menu