This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more

Εγκαταλελειμμένο χωριό Αγρελωπό Χίος - Αbandoned village Agrelopo Chios

x

Εγκαταλελειμμένο χωριό Αγρελωπό Χίος - Αbandoned village Agrelopo Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -

Το εγκαταλελειμμένο χωριό Αγρελωπός βρίσκεται στη Βόρεια Χίο, βορειότερα των Καμπιών. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά γραφικό χωριό με πέτρινα, μισοερειπωμένα σήμερα σπίτια που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Πήρε το όνομα του από την λέξη Άγρελας που σημαίνει άγρια ελιά, λόγω των ελαιόδεντρων που φύονται στην περιοχή. Το 1937 είχε 33 κατοίκους, ενώ εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1987. Σύμφωνα με τον λόγιο Στυλιανό Βίο, το χωριό, καθώς είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο που εξέχει, με τα λίγα σπίτια του στοιβαγμένα στην μικρή επιφάνεια του, μοιάζει από μακριά με τεράστια φωλιά. Η χωριοεκκλησιά είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχει το εξωκκλήσι της Αγίας Κυριακής. Κάθε χρόνο οι χωριανοί τιμούν την μνήμη τους και διοργανώνουν πανηγύρια.Η πρόσβαση στον Αγρελωπό μπορεί να γίνει μέσω χωματόδρομου από τα Καμπιά (8,5 χλμ) ή από τα Λεπτόποδα (5,5 χλμ). Επίσης υπάρχει μονοπάτι που το συνδέει με το φαράγγι των Καμπιών. Η υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και η πλούσια βλάστηση της περιοχής μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Music
'Omega' by Scott Buckley is under a Creative Commons license (CC BY 3.0)
Music promoted by BreakingCopyright:
x

Το εγκαταλελειμμένο μυστικό χωριό της ΔΕΗ στην Ήπειρο

The abandoned secret village of DEI in Epirus (2,7k) ©
Σε απόσταση μικρότερη των 6 χλμ από τη Φιλιππιάδα, στην περιοχή του Ξηροβουνίου, υπάρχει μια «μυστική πόλη». Πρόκειται για τον παλιό συνοικισμό της ΔΕΗ, κάτω από το φράγμα του Λούρου, ο οποίος σήμερα είναι ερημωμένος και περιφραγμένος, αλλά κάποτε φιλοξενούσε τριάντα οικογένειες μόνιμου και εποχικού προσωπικού της επιχείρησης.
Αυτή η «μικροπολιτεία» χτίστηκε δίπλα στον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό που κατασκεύασε η ΔΕΗ, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 για την φιλοξενία των εργαζομένων.
Τα σχέδια του οικισμού και την κατασκευή, έκανε η γαλλική εταιρία ETEP-Omnium Lyonnais, που υπήρξε ένας από τους παλιότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Γαλλίας, με «δράση» σε ενεργειακές μονάδες, σιδηροδρομικά έργα κ.α.
Ο οικισμός που εκτείνεται 104.000 τ.μ. είναι μια κανονική (και μεγάλη) γειτονιά. Σήμερα, είναι περιφραγμένη και προσβάσιμος είναι μόνο ο περιμετρικός δρόμος που οδηγεί στο φράγμα, αλλά και η μικρή εκκλησία. Ο οικισμός αποτελείται από έξι μικρές οικιστικές ενότητες, με σπίτια, εντευκτήρια, κτίσματα ξύλινα ή πέτρινα, πλατεία με συντριβάνι, εστιατόριο κ.α. Χτίστηκε παράλληλα με την κατασκευή του φράγματος, από το 1951. Αρχικά, οι εργαζόμενοι έμεναν εκεί δωρεάν και τα παιδιά πήγαιναν σχολείο στη Φιλιππιάδα. Αργότερα, κατέβαλαν ένα μικρό ποσό ως αντίτιμο της διαμονής, ενώ το ίδιο περίπου συνέβη με την κατανάλωση ρεύματος, που αρχικά ήταν δωρεάν, αργότερα όμως αφαιρούνταν από τη μισθοδοσία.
Επί χούντας, τοποθετήθηκαν στρατιωτικά σιλό από τη δεξιά πλευρά του κεντρικού δρόμου, ενώ φτιάχτηκε και ένα υποτυπώδες γήπεδο μπάσκετ.
Το 1961 η μικρή κοινότητα του φράγματος, αναγνωρίστηκε ως οικισμός και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Παντάνασσας και αργότερα, το 1997, στον Δήμο Ξηροβουνίου. Ήδη στο μεσοδιάστημα όμως, η ΔΕΗ είχε εγκαταλείψει το παλιό οργανόγραμμα και ο οικισμός σταδιακά εγκαταλειπόταν, καθώς οι εργαζόμενοι δεν διέμεναν πλέον μόνιμα εκεί.
Σήμερα, ο οικισμός της ΔΕΗ στον Λούρο είναι απροσπέλαστος και περιφραγμένος, ένα εγκαταλειμμένο κομμάτι της τοπικής, κοινωνικής (και ενεργειακής) ιστορίας της Ηπείρου και της Ελλάδας.

Instagram:
Viber:

Κάτοχος άδειας χειριστή ΣμηΕΑ (Drone) με πιστοποίηση Υ.Π.Α.

Παρακαλώ πολύ, όσα ηλεκτρονικά μέσα το αναμεταδώσουν, να το κάνουν μέσα από την επίσημη σελίδα του YouTube.
Παρακαλώ πολύ σε περίπτωση που υπάρξει αναμετάδοση από τηλεοπτικούς σταθμούς να είναι εμφανές το logo του καναλιού μου.
Απαγορεύεται το κατέβασμα και η χρήση αποσπασμάτων ή ολόκληρων βίντεο για οποιαδήποτε λόγο χωρίς γραπτή άδεια.

Copyright © n.p. production

(Mavic Air 2 - DJI Pocket 2)
Κάντε Εγγραφή στο κανάλι πατώντας εδώ:
#Epirus #Village #Abandoned #LostPlacesGreece #npproduction
x

ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ - ΠΑΛΑΙΑ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙΑ ΑΧΑΙΑΣ - DESERTED VILLAGE DRONE

Τα Κριθαράκια είναι χωριό της πρώην επαρχίας Πατρών στο Νομό Αχαΐας και ανήκει στην ομώνυμη τοπική κοινότητα του Δήμου Ερυμάνθου .
Βρίσκεται χτισμένο σε υψώματα, περίπου στα 244 μέτρα, στις νότιες παρυφές της πεδιάδας των Φαρρών, δυτικά του Ερυμάνθου, ανατολικά του Κομποβουνίου, πολύ κοντά στον ποταμό Παραπείρο και την Τεχνητή Λίμνη Αστερίου. Απέχει οδικώς περίπου 27 χλμ. από το κέντρο της Πάτρας και 11,5 χλμ. περίπου από την Χαλανδρίτσα, έδρα του Δήμου Ερυμάνθου
Η Τοπική Κοινότητα Κριθαρακίων, η οποία αποτελείται από τον ομώνυμο οικισμό καθώς και τον οικισμό Αστέρι . Στην κοινότητα ανήκε μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα και το χωριό Τόσκες που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του λόγω της κατασκευής του φράγματος Πείρου-Παραπείρου στην περιοχή
Κοντά στα Κριθαράκια και στα ΝΑ. τους βρίσκεται η εγκαταλελειμμένη παλαιά οικιστική θέση του χωριού (τα παλαιά Κριθαράκια) όπου βρίσκονται ερείπια των παλαιών κτισμάτων. Η θέση αυτή κατέστη δημοφιλής με τη δημιουργία της λίμνης Αστερίου και προσφέρει θέα προς το φράγμα και τον Παραπείρο .

Music:
zero-project - Silent dreams

Όποια ιστοσελίδα επιθυμεί, μπορεί να αναμεταδώσει οποιοδήποτε βίντεο, αυστηρά και ΜΟΝΟ μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση του YouTube. (Κοινοποίηση)
Απαγορεύεται η αναμετάδοση για δημιουργία εσόδων.
Σε περίπτωση αναμετάδοσης από τηλεοπτικούς σταθμούς να είναι εμφανές το Logo του καναλιού. Απαγορεύεται η λήψη και χρησιμοποίηση αποσπασματικών πλάνων από το βίντεο.
Σε περίπτωση απόκρυψης του λογοτύπου γίνεται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
x

Μονή Μουνδών Χίος - Moundon Monastery of Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Ιερά Μονή Μουνδών
Στο γαλήνιο τοπίο της βορειοδυτικής Χίου, κοντά στο χωριό Διευχά, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της Χίου, η Ιερά Μονή Μουνδών. Είναι αφιερωμένη στον άγιο Ιωάννη Πρόδρομο και η ονομασία της προέρχεται, πιθανότατα, από την τοποθεσία Μουντά, κοντά στη Βολισσό, όπου βρισκόταν αρχικά, πριν μεταφερθεί στη σημερινή της, πιο απομακρυσμένη θέση.
Η παράδοση ανάγει την ίδρυσή της στους βυζαντινούς χρόνους, αλλά η πρώτη αναφορά της στις πηγές είναι το 1574, και σχετίζεται με την ανακαίνισή της από τον ιερομόναχο Ιάκωβο Λαγκαδιώτη. Ήταν σταυροπηγιακή και άκμασε σημαντικά από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Εξελίχθηκε μάλιστα στο δεύτερο σπουδαιότερο μοναστικό κέντρο της Χίου μετά την Ιερά Νέα Μονή. Διέθετε μεγάλη περιουσία και πλούσια βιβλιοθήκη με αξιόλογη μεμβράνη του 1462 μ.Χ. που μάλλον ήταν η Διαθήκη της Οσίας Ματρόνας της Χιοπολίτιδας. Έγινε πυρήνας θεολογικών μελετών και φιλοξένησε σπουδαίους λόγιους και επιφανείς Χιώτες που ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την αγιογράφησή της. Σύμφωνα με τα βιβλία της μονής, στις αρχές του 17ου αιώνα έγιναν δύο αποτυχημένες προσπάθειες διακόσμησής της. Το 1620 ανατέθηκε η διακόσμηση του Καθολικού στο Χιώτη ζωγράφο Μανουήλ Καλαρώνη, ιερέα. Ο ζωγράφος δεν ολοκλήρωσε την εργασία του γιατί δεν υπήρχαν τα σχετικά χρήματα. Και η δεύτερη προσπάθεια για την αγιογράφησή της το 1622, από το Νεόφιλο Παραδείση, απέτυχε. Τελικά αγιογραφήθηκε το 1730, από τον ζωγράφο ιεροδιάκονο Κωνσταντίνο από τον Καταρράκτη, με τη χρηματοδότηση του μετέπειτα ηγουμένου Ιακώβου Αργέντη. Οι τοιχογραφίες αυτές καταστράφηκαν το 1822 και εκείνες που διατηρούνται μέχρι σήμερα έγιναν από ανώνυμο ζωγράφο το 1849, όπως αναφέρει η επιγραφή επάνω από την κύρια είσοδο του Ναού. Η τεχνοτροπία τους συνδυάζει τη λαϊκή μεταβυζαντινή ζωγραφική με τις δυτικές επιδράσεις και ορισμένες από τις παραστάσεις είναι μοναδικές, όπως αυτή του σταυρωμένου μοναχού, με τον τίτλο «Ο βίος του αληθούς μοναχού». Ο σταυρωμένος μοναχός πλαισιώνεται από την απεικόνιση του Άδη στα αριστερά και σε δύο διαφορετικά επίπεδα από το Κόσμο και το Θάνατο. Η όλη εικονιστική σύνθεση διακατέχεται από έντονο λαϊκό φως.
Αρχιτεκτονικά ο ναός ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής και στην είσοδό του έχει προστεθεί μεταγενέστερο προστώο. Από το συγκρότημα της μονής διατηρείται σε καλή κατάσταση το καθολικό. Γύρω του, μικρά παρεκκλήσια, κελιά και βοηθητικά κτίσματα, που σχηματίζουν περίβολο, είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ερειπωμένα. Η Μονή Καταστράφηκε το 1822 από τους Τούρκους, ανακαινίσθηκε και ξανακαταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό του 1881, γεγονός που σήμανε και την αρχή της παρακμής και σταδιακής εγκατάλειψής της. Η Μονή σήμερα δεν έχει μοναχούς. Εορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Music
'Inflection' [Fantasy Orchestral CC-BY] - Scott Buckley
x

Φαρί, το εγκαταλελειμμένο χωριό-Fari, the abandoned village

Για να δείτε φωτογραφίες από το Φαρί μπείτε στο

Μια κυριακάτικη βόλτα στη Μεσαρά, μας οδήγησε στο εγκαταλελειμμένο χωριό Φαρί.
Δύσκολα το βρίσκει κάποιος σήμερα. Οδηγώντας από Ζαρό προς Μοίρες στρίβεις σε έναν χωματόδρομο λίγο πριν το χωριό Παναγιά.
Σε κακή κατάσταση ο δρόμος, αποδεικνύει πως άνθρωποι δεν έρχονται συχνά εδώ. Αραιά και που περνάει κάποιο αγροτικό.

Στο χωριό εξάλλου κάποιος έχει το κοπάδι του και κάποιοι άλλοι έχουν φυτέψει εποχικά λαχανικά. Τίποτε άλλο.
Συντρίμια, σπίτια αφημένα στη μοίρα τους. Κάποτε κάποιοι δημιούργησαν οικογένειες εδώ. Ήταν χαρούμενοι.
Μέχρι που κάποια μέρα αυτός ο τόπος δεν ήταν αρκετός. Έπρεπε να πάνε αλλού. Και πήγαν.

Κι έμειναν αυτά τα ντουβάρια να θυμίζουν αλλοτινές εποχές. Και θα είναι ακόμη εδώ όταν έρθουν οι επόμενοι από τους τωρινούς τους τόπους που δεν θα τους είναι πλέον αρεστοί. Γιατί όλα είναι κύκλος.

Μεσαιωνικό χωριό Καλαμωτή - Kalamoti Medieval village

©Konstantinos Mil. Anagnostou -
Το χωριό Καλαμωτή βρίσκεται στη νότια Χίο σε απόσταση 23 χλμ από την πόλη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά χωριά του νησιού, κτισμένο στον δεύτερο μεγαλύτερο και πιο εύφορο κάμπο της Χίου. Ο μεσαιωνικός οικισμός του έχει την σημερινή του μορφή τουλάχιστον από την περίοδο της θαλασσοκρατορίας της Γένοβας (1346-1566) και προήλθε από τη συνένωση των διάσπαρτων μικρών χωριών που βρίσκονταν στην εύφορη κοιλάδα της ΝΑ Χίου. Ο κύριος σκοπός της δημιουργίας του χωριού ήταν η άμυνα, γι΄ αυτό και το χωριό έμοιαζε με οχυρό και ήταν αθέατο από τη θάλασσα. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν οι συνεχείς ληστρικές επιδρομές των πειρατών εκείνης της εποχής (7ος έως 14ος αιώνας). Κύρια στοιχεία της πολεοδομικής οργάνωσης της παλιάς Καλαμωτής ήταν το κλειστό τετράπλευρο σχήμα, το συνεχές και αδιάσπαστο αμυντικό τείχος περιμετρικά, οι στενοί δρόμοι που καλύπτονταν κατά διαστήματα από εγκάρσια τόξα και καμάρες, οι μικρές διαστάσεις των κοινόχρηστων χώρων, η απουσία δένδρων, η πληθώρα εκκλησιών και οι συνεχείς λιθόκτιστες προσόψεις των κατοικιών. Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία είναι ορατά μέχρι και σήμερα στους επισκέπτες του παλιού οικισμού. Στο κέντρο του οικισμού υπήρχε ένας ψηλός πύργος. Τα σπίτια είναι λιθόκτιστα και τα περισσότερα διώροφα, με το στάβλο και τους βοηθητικούς χώρους στο ισόγειο και την κυρίως κατοικία με τα υπνοδωμάτια στον όροφο. Στον όροφο υπήρχε επίσης ένας ημιυπαίθριος χώρος (ξάτο) που οδηγούσε στο δώμα (βότα). Πάνω από τους δρόμους υπήρχαν δωμάτια σπιτιών που στηριζόταν σε ημικυλινδρικούς θόλους, ενώ τα δώματα όλων των σπιτιών ήταν σχεδόν στο ίδιο ύψος, έτσι ήταν εύκολη η διαφυγή των κατοίκων σε περίπτωση κινδύνου από σπίτι σε σπίτι.

Music by
Artist: THBD
Song: Good For You
Download/Stream:

Μελανιός Χίος - Melanios Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -

Το Μελανιός είναι μικρό χωριό στο βορειοδυτικό άκρο της Χίου, στην Μέλαινα άκρα που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κτισμένο στην πλαγιά του λόφου, σε υψόμετρο 150 μ. το ψηλότερο σημείο του, απέχει 60 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα και αγναντεύει το Αιγαίο προσφέροντας μία από τις μαγευτικότερες εικόνες του ηλιοβασιλέματος στη Χίο. Η χωριοκκλησιά είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα, που γιορτάζεται με λαμπρότητα στις 17 Ιουνίου. Ο τόπος είναι συνδεδεμένος με τη μεγαλύτερη σφαγή κατά την καταστροφή της Χίου το 1822, όπου είχαν συγκεντρωθεί πλήθος κατατρεγμένων με την ελπίδα ψαριανά καράβια να τους περάσουν απέναντι στα Ψαρά. Η θάλασσα όμως βάφτηκε κόκκινη από το αίμα 10. 000 νεκρών, ενώ 12.000 γυναικόπαιδα σύρθηκαν στην αιχμαλωσία. Με κέντρο το μνημείο στον τόπο του ολοκαυτώματος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελανιούς «Η Μέλαινα Άκρα» οργανώνει εκδηλώσεις τιμής των τραγικών θυμάτων κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα.

Music provided by No Copyright Music:


Music used: Monsters by Whitesand


Licensed under Creative Commons Attribution 4.0

Λεπτόποδα Χίος - Leptopoda Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Το χωριό Λεπτόποδα βρίσκεται στη Βόρεια Χίο σε απόσταση 55 χλμ από την πόλη. Είναι ένα ορεινό χωριό, από τα βορειότερα του νησιού, χτισμένο ανάμεσα στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Αμανή και στις βόρειες πλαγιές του ψηλότερου όρους του νησιού, του Πελιναίου. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 260 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η ονομασία του χωριού ετυμολογείται από το «Λεπτόπεδα» = «λεπτά πεδία», δηλαδή μικρές και με ρηχό χώμα πεδιάδες. Τα Λεπτόποδα, όπως και όλα τα χωριά της βόρειας Χίου, είναι πολύ παλιά και η ιστορία τους χάνεται στο βάθος του χρόνου. Αυτό φαίνεται από την αρχιτεκτονική του χωριού (στοές – σκεπαστά με καμάρες), από τα μεσαιωνικά κύρια ονόματα (Σταματινή, Ευαγγελινή και άλλα) καθώς και την αρχαία ρίζα του γλωσσικού ιδιώματος των κατοίκων και τα άφθονα ερείπια των αρχαίων κτισμάτων. Χαρακτηριστικό στοιχείο του χωριού θεωρείται ο τρόπος χτισίματος των σπιτιών, τόσο κοντά το ένα με το άλλο ώστε να σχηματίζεται εξωτερικό τείχος. Τα σοκάκια είναι πολύ στενά και περνούν κάτω από στοές, τους σκεπαστούς. Η είσοδος των σκεπαστών σε ορισμένα σημεία, στολίζεται από μια καλοχτισμένη, τοξωτή είσοδο (καμάρα). Πάνω από τους σκεπαστούς είναι χτισμένα σπίτια. Αυτά είχαν πολύ μικρά παράθυρα και ορισμένα μάλιστα, τα μέσα σπίτια, δεν είχαν καθόλου, για το λόγο αυτό είχαν μια τρύπα στην οροφή, τον ανηφορά, απ’ όπου έπαιρναν λίγο φως. Πριν από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, οι στέγες του χωριού από τα Αλώνια ή τα Ρασίδια έμοιαζαν σαν ένα συνεχόμενο χωματένιο δώμα.
Τα ερείπια των αρχαίων κτισμάτων της περιοχής των Λεπτοπόδων εντοπίζονται στον αυχένα που είναι χτισμένο το χωριό και συγκεκριμένα στην περιοχή η οποία αρχίζει από το Τσόμπο και καταλήγει στην παραλία ανάμεσα στα Αγιάσματα και τους Αγίους Πάντες, όπου ορθώνεται το κάστρο των Απολίχνων ή Ωριάς ή Οβριάς. Τριγύρω και ψηλότερα από το χωριό το τοπίο σκουραίνει από ένα πυκνό πευκοδάσος. Οι πλαγιές στην περιοχή σκεπάζονται σε πολλά μέρη από σπάρτα, που κάθε Μάιο ανθίζουν και τις πλημμυρίζουν με έντονο κίτρινο χρώμα. Στην περιοχή του χωριού βρίσκεται η τοποθεσία «του Πατριάρχη», όπου σώζονται ερείπια από παλαιό κτίσμα, και ο «Παλιόπυργος», πιθανώς παλαιά σκήτη σύμφωνα και με την τοπική παράδοση.
Στο χωριό ανήκουν πολλά εξωκλήσια, μεταξύ αυτών ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην περιοχή Χειμωνιό, η Παναγιά η Μεσοπεντηκοστή στην περιοχή των Τιλιμένων και απέναντι ακριβώς ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Ισίδωρος, ο Άγιος Νικόλαος Χρυσοβελώνηδων και ο Προφήτης Ηλίας. Χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των παραπάνω είναι τα αρχαία κτίσματα που βρέθηκαν γύρω από αυτά, τα οποία μαρτυρούν την αρχαία τους προέλευση. Στα Λεπτόποδα υπάρχει εκκλησία, πρόσφατα ανακαινισμένη, αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου, που η κατασκευή της ανάγεται περίπου στο 1400 μ.Χ, ενώ η μνήμη της γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.
Από το 2006, στα Λεπτόποδα στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Πρόκειται για έναν χώρο εξαιρετικής αισθητικής που σκοπό έχει την ανάδειξη της πλούσιας λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου. Το μουσείο αποτελείται από δύο πετρόχτιστες αίθουσες, κάθε μία από τις οποίες φιλοξενεί μία συγκεκριμένη σειρά αντικειμένων, που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού στην καθημερινότητα τους σε παλαιότερες εποχές.
Το όμορφο ορεινό χωριό των Λεπτοπόδων αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, όπου αξίζει να επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε στα σκεπασμένα από στοές πλακόστρωτα σοκάκια του, τις καμάρες, τις παλιές βρύσες, το σχολείο, την πλατεία, γνωστή ως Έμπολο, την εκκλησία της Παναγίας της Δεσποίνου με το δέντρο της γνώσης στην είσοδό της, το παραδοσιακό καφενείο του χωριού καθώς και το λαογραφικό μουσείο!

Music
Krale - Summit
Genre — Género: Epic
►Krale
→ Twitter
→ Soundcloud
→ Web
→ Facebook
Breaking Copyright — Music for youtube videos:

Μεσαιωνικό χωριό Πατρικά - Patrika Medieval Village

© Konstantinos Mil. Anagnostou -

Τα Πατρικά, μεσαιωνικό χωριό στη Νότια Χίο, σε απόσταση 21,5 χλμ από την Χώρα, είναι ένα από τα ωραιότερα Μαστιχοχώρια και διατηρεί αρκετά στοιχεία της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής του.
Η ονομασία του χωριού, κατά τον Γ. Ζολώτα, παραπέμπει στην πατρική κληρονομιά, επειδή οι πρώτοι κάτοικοι του έχτισαν τα σπίτια τους στα κτήματα των πατέρων τους. Σύμφωνα με χειρόγραφα που έχουν βρεθεί, το πρώτο σπίτι στα Πατρικά κτίστηκε το 1050 από την οικογένεια Μενδώνη.
Το χωριό κατασκευάστηκε κατά τα πρότυπα των χωριών-κάστρων της Χίου, δημιούργημα της ανάγκης που επέβαλαν οι συχνές επιδρομές των πειρατών, η καλύτερη εκμετάλλευση της μαστίχας και ο έλεγχος των κατοίκων. Στη μέση του οικισμού υπήρχε ο κεντρικός πύργος, μία μικρή πλατεία και γύρω εξελισσόταν ο οικισμός ως συμπαγές συγκρότημα, που περιβαλλόταν από τείχος, που σχημάτιζαν οι εξωτερικοί συνεχόμενοι τοίχοι των ακραίων σπιτιών και σε κάθε γωνιά του είχε έναν οχυρωματικό πυργίσκο. Η είσοδος γινόταν μόνο από τις δύο σιδερένιες καστρόπορτες. Οι δρόμοι του οικισμού είναι στενοί και συνδέονται με την πλατεία του κεντρικού πύργου. Κατά διαστήματα σκεπάζονται από βότες, που υποστηρίζουν δωμάτια και από εγκάρσια τόξα για την αντιστήριξη των θόλων των σπιτιών.
Ο οικισμός υπέστη πολλές ζημιές στο σεισμό του 1949 και η ανοικοδόμησή του συνέτεινε στο να εξαφανισθούν πολλά στοιχεία, ωστόσο η μεσαιωνική αρχιτεκτονική του παραμένει παρούσα και εντυπωσιακή.

Music
Scott Buckley - Stars In Her Skies [Orchestral] is released under CC BY 4.0
Music provided by BreakingCopyright:

Fari the village of Crete for sale / drone video / Φαρί το χωριό της Κρήτης που πωλείται

Fari the village of Crete for sale
This is the village of Crete that demands that the whole Athenian company buy it and turn it into a traditional tourist resort. In order to do so, however, all owners will have to agree first and as it
seems the procedures are still at an early stage.
With homeowners we spoke yesterday at the Fari for filming our video, they confirmed the facts and said they were positive about the impact of selling and exploiting their eroded village.
It is the deserted village of Ferri in the municipality of Faistos, located south of Psiloritis in the law of Heraklion.
A very beautiful hamlet that lived in life before it was abandoned by some 300 people who were looking for a better fortune in urban centers in the early 80's.

Filmmaker : sarantos nikos
You can also watch very interesting creations on my YouTube Channel :
Subscribe and press the bell :)
..............
Αυτό είναι το χωριό της Κρήτης που ζητάει ολόκληρο να το αγοράσει Αθηναϊκή εταιρία και να το μετατρέψει σε παραδοσιακό τουριστικό θέρετρο. Για να το καταφέρει όμως θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες και απότι φαίνεται η διαδικασίες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Με ιδιοκτήτες σπιτιών που μιλήσαμε εχθές που βρεθήκαμε στο Φαρί για τα γυρίσματα του βίντεο μας επιβεβαίωσαν τα γεγονότα και δήλωσαν θετικοί στο ενεχόμενο πώλησης και αξιοποίησης του ερειπωμένου τους χωριού.
Είναι το εγκαταλελειμμένο χωριό Φερί του δήμου Φαιστού που βρίσκεται νότια του Ψηλορείτη στον νόμο Ηρακλείου.
Ένα πολύ όμορφο χωριουδάκι που έσφυζε από ζωή πριν εγκαταλειφθεί από τους 300 περίπου κατοίκους του που έψαχναν μια καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα στις αρχές της δεκαετίας του 80 ‘.
x

Το Καφεπαντοπωλείον Ο Έμπολος σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές

© Konstantinos Mil. Anagnostou -

Ο Έμπολος είναι ένα μοναδικό παραδοσιακό αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο που λειτουργεί όλον τον χρόνο στο χωριό Λεπτόποδα της Χίου. Πρόκεται για μία αναβίωση ενός παραδοσιακού καφενείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε και οργανώθηκε από τους δύο συλλόγους του χωριού με σκοπό να εξυπηρετήσει τους χωριανούς και όποιο περαστικό επισκέπτη, κυνηγό, τουρίστα κλπ. βρεθεί στον φιλόξενο αυτό τόπο. Λειτουργεί όλον τον χρόνο με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης self service. Φτιάξιμο και σερβίρισμα των αγαθών καθώς και καθαρισμός και τακτοποίηση του χώρου και των αντικειμένων μετά από κάθε χρήση γίνεται από τους ίδιους τους πελάτες. Η βιωσιμότητα του στηρίζεται στην ευσυνειδισία του καθενός μας γιατί όπως γνωρίζουμε ο βερεσές πέθανε.

Music: Spanish Rose by Chris Haugen
Video Link:

Cave of Olympi Chios Greece - Σπήλαιο των Ολύμπων Χίος

Το σπήλαιο των Ολύμπων (ή αλλιώς και σπήλαιο Συκιάς) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Ολύμποι και όχι μακριά από τα χωριά Πυργί και Μεστά. Το 1985 εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και από το 2003 είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και πρόκειται για σπηλαιοβάραθρο με βάθος που φτάνει τα 55 μέτρα. Αν και μικρό σε διαστάσεις, το σπήλαιο των Ολύμπων έχει εξαιρετικό εσωτερικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα της Ελλάδας.
Από την χρονολόγηση διαφόρων δειγμάτων ανθρακικών υλικών του σπηλαίου, υπολογίστηκε ότι το αρχαιότερο από αυτά δημιουργήθηκε πριν από 230 χιλιάδες χρόνια. Πάντως είναι πιθανό να υπάρχουν και αρχαιότερα εντός του σπηλαίου. Η δημιουργία του ίδιου το σπηλαίου είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Θεωρείται οτι η ηλικία του δεν είναι αρχαιότερη των 25 εκατομμυρίων ετών ενώ το πιθανότερο είναι να άρχισε να σχηματίζεται 1 με 5 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Από τη φυσική του είσοδο που βρίσκεται στην οροφή της μεγάλης αίθουσας μπαίνουν ακτίνες ηλίου και σε συνδυασμό με τα φυσικά χρώματα των σχηματισμών του εσωτερικού του σπηλαίου (κόκκινο, κίτρινο και λευκό) δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες που σπάνια συναντά κανείς σε άλλα σπήλαια.

Το εγκαταλελειμένο χωριό που έγινε αφορμή για το πετυχημένο θρίλερ του Netflix

Ίσως να έχεις δει ήδη τη σειρά «Οι Καμπάνες του Κουρόν» - αν ναι, τότε γνωρίζεις το κέντρο όλης της υπόθεσης, και είσαι εξοικειωμένος με την εικόνα ενός βυθισμένου καμπαναριού μιας εκκλησίας που εμφανίζεται στη μέση μιας αλπικής λίμνης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

E-Daily.gr:
Facebook:
Instagram:

Νησάκι Αγίου Στεφάνου Συκιάδας Χίος

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Το νησάκι του Αγίου Στεφάνου Συκιάδας βρίσκεται απέναντι από τις βορειοανατολικές ακτές της Χίου, έξω από τον κόλπο του Παντουκιούς και βόρεια από το ακρωτήριο Παχύ, σε απόσταση 7 ναυτικών μιλίων περίπου από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Πάνω στο νησάκι είναι χτισμένο το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου.

Music
Inspiring Cinematic Motivational by Infraction [No Copyright Music] / Patience

Το κάστρο της Χίου - Chios castle

©Konstantinos Mil. Anagnostou -
Το Κάστρο της Χίου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της πόλης της Χίου και έχει έκταση περίπου 180.000 τ.μ.. Το Κάστρο περιλαμβάνει κατοικημένη περιοχή, η οποία περικλείεται από πέτρινα τείχη, τα οποία αποσκοπούσαν στην προστασία του πληθυσμού από ναυτικές επιθέσεις και πολιορκίες.
Οι ανασκαφές ανάγουν την ύπαρξη του Κάστρου της Χίου στους ελληνιστικούς χρόνους, και παρόλο που ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε, λόγω των πολλαπλών επιθέσεων που δεχόταν από φιλόδοξους κατακτητές, άλλαζε συνεχώς όψη. Στις μέρες μας το Κάστρο της Χίου ταυτίζεται περισσότερο με την εποχή της Γενουατοκρατίας (1346 -1566 μ.Χ.), τη σύντομη Ενετική κατάληψη του Κάστρου το 1694-1695, αλλά και την μετέπειτα οθωμανική περιόδο. Το Κάστρο της Χίου πάντοτε αποτελούσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο του νησιού, ωστόσο την εποχή της Γενουατοκρατίας γνώρισε την ενδοξότερη εποχή στην ιστορία του.
Τα τείχη του χωρίζονται σε χερσαία και επιθαλάσσια, σχηματίζοντας ένα ακανόνιστο πεντάγωνο όπου ισχυροί προμαχώνες δεσπόζουν κατά μήκος των τειχών, οκτώ από τους εννέα συνολικά σώζονται, άλλοι σε πολύ καλή κατάσταση και άλλοι όχι. Μέρος της ανατολικής πλευράς των τειχών δεν σώζεται σήμερα. Tα χερσαία τείχη περιέβαλλε τάφρος, δημιουργώντας ένα τεχνητό νησί και συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη άμυνα του Κάστρου. Σήμερα η τάφρος έχει αποστραγγισθεί και επιχωματωθεί. Το Κάστρο είχε τρεις εισόδους, την κύρια είσοδο-πύλη, την ονομαζόμενη «Πόρτα Μαγγιόρε» (Porta Maggiore), τη Δυτική Πύλη («Επάνω Πορτέλλο») και τη Θαλασσινή Πύλη (Porta di Marina), η οποία σήμερα δεν σώζεται. Στο εσωτερικό του Κάστρου, εκτός από μνημεία διαφορετικών εποχών, σώζεται ένας ολοζώντανος οικισμός με αδιάσπαστη συνέχεια μέσα στους αιώνες, που σήμερα αριθμεί 650 περίπου κατοίκους.

The castle is situated adjacent to the main port of Chios and its east side borders with the sea. It consists of an inhabited area surrounded by a large stone wall structure with various fortifications purposed to defend the enclosed population and properties against naval attack and siege.
The castle was constructed in the medieval period with its first construction phase having started in the 10th century by the Byzantines. The structures surviving to this day are part of later construction and expansion dated to the time when the Genoese, who maintained commercial concerns, ruled the island during the 14th to the 16th century.

Πηγή: Wikipiedia
x

Chios - Greece

Chios - The fifth largest island in the Aegean sea with interesting historical sites

Η άγρια ομορφιά της Βόρειας Χίου στα Αγιάσματα

© Konstantinos Mil. Anagnostou -

Τα αγιάσματα βρίσκονται στη βόρεια Χίο, σε απόσταση 56 χλμ από την πόλη. Πρόκειται για μία παραλία με άγρια φυσική ομορφιά. Ο βόρειος προσανατολισμός της ακτής δικαιολογεί τα μεγάλα κύματα της θάλασσας και τα μεγάλα βότσαλα της παραλίας. Η διαδρομή μέχρι την παραλία, ανάμεσα σε ψηλά βουνά και λαγκάδια με νερά και πλούσια βλάστηση, είναι υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου. Η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τα ιαματικά νερά που αναβλύζουν από τη γη, σε θερμοκρασία 70ο βαθμών Κελσίου! Στην γύρω περιοχή υπάρχουν τα χωριά Λεπτόποδα και Κέραμος που είναι αμφιθεατρικά χτισμένα μέσα σε πευκοδάσος.

Music
Light in Dark Places by Scott Buckley is under a Creative Commons license (CC BY 3.0)
Music promoted by BreakingCopyright:

Πολυχώρος Άγιο Γάλας

© Konstantinos Mil. Anagnostou -

Ο πολυχώρος Άγιο Γάλας βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο των σπηλαίων του χωριού Άγιο Γάλας, το βορειότερο και γηραιότερο χωριό της Χίου με 8000 χρόνια ιστορίας. Είναι ένα σημείο μετάδοσης στον επισκέπτη βιωματικών εμπειριών από όλη τη βόρεια Χίο. Oι ντόπιοι σε ξεναγούν στα σπήλαια του Αγίου Γάλακτος, την Παναγία Αγιογαλούσαινα, την Αγία Άννα, τις υπαίθριες και στεγασμένες εκθέσεις, τους βιολογικούς κήπους που τροφοδοτούν κατά αποκλειστικότητα το παραδοσιακό καφενείο,τα παρτέρια με τα αρωματικά φυτά και τις υπαίθριες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Ο Πολυχώρος Άγιο Γάλας είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να γνωρίσουν μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία στη Χίο.

Music: Kiss the Sky by Aakash Gandhi
Video Link:

Ανεμόμυλοι Ανέμωνα Χίος - Windmills of Anemona Chios

© Konstantinos Mil. Anagnostou -
Οι ανεμόμυλοι, είναι ζωντανά μνημεία της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Ρόδο το 12ο ή 13ο αιώνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στα νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικά και ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Στη Χίο ο μεγάλος αριθμός ανεμόμυλων επιβεβαιώνεται από τα γραφόμενα περιηγητών και από τις αναπαραστάσεις τους σε γκραβούρες και συνδέθηκαν με τις εμπορικές δραστηριότητες των Γενοβέζων στο νησί μετά το 1346. Στην περιοχή του Ανέμωνα της Καλλιμασιάς, η οποία σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα της από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν εκεί, σώζονται σήμερα δύο ανεμόμυλοι που ανήκαν στις οικογένειες Μάντικα και Αφεντή. Κρίνοντας από τη χρήση θυμιανούσικης πέτρας στο πάνω μέρος της εισόδου του, ο ανεμόμυλος του Αφεντή, πιθανότατα χτίστηκε πριν από τον ερχομό των Τούρκων. Σύμφωνα με το κτηματολόγιο του 1907 στην γύρω περιοχή υπήρχαν 10 μύλοι εν ενεργεία ή ερείπια. Οι ανεμόμυλοι του Ανέμωνα ήταν σε λειτουργία μέχρι τη δεκαετία του 1950 όπου και σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω της δημιουργίας ενός μύλου που είχε ως κινητήρια δύναμη το πετρέλαιο. Οι ανεμόμυλοι του Ανέμωνα ηπήρξαν πολύ σημαντικοί για την Καλλιμασιά γιατί μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες έδιναν το πολύτιμο αλεύρι για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής.

Music
'Soar' [Inspirational Orchestral CC-BY] - Scott Buckley

The Cretan GHOST VILLAGE - drone video / Το χωριό.... φάντασμα!!

On the southern slopes of Psiloritis between the villages of Zaros and Vorizia is the village ghost. Has abandoned for decades, settlement, which seems to have stopped the time clock at a certain date.
The architecture, the symmetry of the buildings, the homogeneity, mass abandonment of the sealed doors and windows with stones, suggest that this place has a story to tell us ...
Here we go back 72 years when the area was the lairs of the resistance group Petrakogiorgi and fighting for our freedom from the German occupying forces.
It was August 15, 1943 (the day of Our Lady), when the team gave him a bloody battle in the nearby area of the Trahili. The Germans had big losses with rage and cruelty, a few days later, on August 26 went to the village Vorizia. They killed and executed many residents while airplanes threw bombs and destroyed everything. Then drove those left alive.
After the liberation, the reconstruction ministry built a few hundred meters from the burnt Vorizia, the village ghost to relocate the residents there and named it New Vorizia.
The village has never been inhabited and the proud Cretans rebuilt the Vorizia on the ashes of flattened their village. New Vorizia even stay there like a ghost village, to remind us that freedom, independence and pride, not donated, but be fought for !!

“reminds that for freedom, independence and pride must be fighter ”

Στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη ανάμεσα στα χωριά Ζαρός και Βορίζια, βρίσκεται
το χωριό «φάντασμα». Ένας εγκαταλελειμμένος, για δεκαετίες, οικισμός, που μοιάζει να έχει σταματήσει το ρολοϊ του χρόνου, σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η αρχιτεκτονική, η συμμετρία των κτισμάτων, η ομοιογένεια, η μαζική εγκατάλειψη με τις σφραγισμένες πόρτες και παράθυρα με πέτρες, δείχνουν ότι αυτός ο τόπος έχει μια ιστορία να μας πει…
Πάμε λοιπόν 72χρόνια πίσω όταν στην περιοχή είχε τα λημέρια της η αντιστασιακή ομάδα του Πετρακογιώργη και μάχονταν για την ελευθερία μας από τους κατακτητές Γερμανούς. Ήταν 15Αυγουστου του 1943 (ανήμερα της Παναγίας) όταν η ομάδα του Πετρακογιώργη έδινε αιματηρή μάχη στην κοντινή τοποθεσία Τραχήλι. Οι Γερμανοί είχαν μεγάλες απώλειες και ξέσπασαν το μένος και την βαρβαρότητα τους μερικές μέρες μετά, στις 26 Αυγούστου στο χωριό Βορίζια, που σκότωσαν και εκτέλεσαν κατοίκους, το έκαψαν ολοσχερώς, το βομβάρδισαν ισοπεδώνοντας το και έδιωξαν όσους είχαν μείνει ζωντανοί!!
Μετά την απελευθέρωση, το υπουργείο ανοικοδόμησης έχτισε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα καμένα Βορίζια, το χωριό «φάντασμα» για να μετοικήσουν εκεί οι κάτοικοι και το ονόμασε Νέα Βορίζια.
Το χωριό αυτό ποτέ δεν κατοικήθηκε και οι βοριζιανοί ξαναέκτισαν τα Βορίζια πάνω στις στάχτες του ισοπεδωμένου τους χωριού.
Τα Νέα βορίζια μένουν ακόμα εκεί σαν ένα χωριό φάντασμα, για να μας θυμίζει ότι η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η περηφάνια, δεν χαρίζονται αλλά κατακτιούνται ..

Σε αυτούς που έπεσαν για να είμαστε εμείς όρθιοι…
Νίκος Σαράντος

filmmaker : Sarantos nikos
e-mail: sarnikmail@gmail.com

Shares

x

Check Also

x

Menu